AKİB’DEN TEMMUZ AYINDA 1,65 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
EKONOMİ 9.08.2022 10:14:00 788 0

AKİB’DEN TEMMUZ AYINDA 1,65 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

​​​​​​​Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, temmuz ayında 1,65 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 oranında artış sağladıklarını vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye genelindeki 14 genel sekreterlik arasında ihracat hacminde en yüksek artışı elde eden Birlik olma unvanını temmuz ayında da sürdürdüklerini belirtti.

“İhracat artışını sürdürülebilir kılmamız için finansal kaynaklara erişim kolaylaştırılmalı”
Emtia şoklarına, finansal sorunlara ve pazar daralmalarına rağmen ihracat ailesi olarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sunmaya devam ettiklerini kaydeden Başkan Fuat Tosyalı, “Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, enerji maliyetlerindeki artışlar, emtia fiyatlarındaki keskin hareketler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkileri ve enflasyonist baskı, küresel ekonomilerde endişeleri artırıyor. Bu zorlu şartlar altında ihracatımızı sürdürülebilir kılmanın yolunun mevcut pazarlardaki kazanımlarımızı korurkenyeni pazarlara daha da güçlü bir şekilde açılmaktan geçtiğinin bilincindeyiz. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında belirlediği 18 hedef ülkeye yönelik ilave destekleri anlamlı buluyor ve ihracatçılarımızın bu destekleri en iyi şekilde değerlendireceklerine inanıyoruz. Ortaya çıkan riskler ve fırsatlar karşısında ihracatçılarımızın küresel pazarlardaki kazanımlarını koruması için kaliteden taviz vermeden katma değerli üretimi devam ettirebilmesi büyük önem taşıyor. Bu konudafinansalkaynaklarınçeşitlendirilmesivebukaynaklaraerişiminkolaylaştırılmasıfaydalıolacaktır.” dedi.

2022 yılının yedi aylık dönemine bakıldığında AKİB’in ana ihracat pazarını Avrupa ülkeleri ile komşu ülkelerin oluşturduğunu, uzak pazarlarda ise Singapur, Güney Afrika, Fas, Birleşik Devletler’de rekor düzeyde artışlara imza attıklarını dile getiren Başkan Tosyalı, hayata geçirilen Uzak Ülkeler Stratejisi ile sağlanan desteklerin pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarda bölge ihracatçılarında motivasyon artışı sağlayacağını kaydetti.

Akdeniz’in ihracatında kimya sektörü liderliğini sürdürüyor
AKİB’intemmuz ayı ihracatını Birliklere göre değerlendiren Başkan Tosyalı, bölge ihracatını kimya sektörünün sırtladığını, demir-çelik ile hububat ve bakliyat sektörlerinin de ihracat rakamlarında büyük pay sahibi olduğunu aktardı. Başkan Tosyalı, “Temmuz ayında en fazla ihracatı yüzde 117 artış ve 838,4 milyon dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizgerçekleştirdi. Kimyayı, yüzde 302,5 milyon dolar değer ile Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci, yüzde 54 artış ve 168,2 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada takip etti. Yine bu ayda; Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 91,3 milyon dolarlık, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 78,1 milyon dolarlık, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 66 milyon dolarlık, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 35,5 milyon dolarlık, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 29,9 milyon dolarlık ihracata imza attılar. AKİB ihracat ailemizin ihracat artış oranında temmuz ayında da Türkiye birincisi olmasının mutluluğunu yaşıyor, bölge ve ülke ekonomisine sundukları katkılardan dolayı tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

“En fazla ihracat artışını Fas, Güney Afrika ve Birleşik Devletler pazarlarında yakaladık”
Temmuz ayındaki bölge ihracatında en yüksek performans artışı yakalanan pazarların Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Devletler ve Hollanda olduğunu açıklayan Başkan Tosyalı, şunları söyledi: “Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk üç ülke; yüzde 121 artış ve 213,3 milyon dolar değer ile Hollanda, yüzde 47 artış ve 118,9 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 301 artış ve 177,6 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti oldu. Aynı dönemde en yüksek artışı yüzde 391 artış ve 68,8 milyon dolar değer ile Fas pazarında elde ettik. Fas’ı yüzde 301 artış ve 177,6 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti, yüzde 177 artış ve 121,1 milyon dolar değer ile Birleşik Devletler takip etti. Rusya, KKTC, İtalya, Almanya ve Polonya pazarlarında da anlamlı artışlar elde ettik.”
AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artışla 11,87 milyar dolar düzeyine ulaştığını, son 12 aylık dış satım performansında ise yüzde 45 artış sağlayarak 19,7 milyar dolar değere ulaştıklarını sözlerine ekledi. 
(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli