AKUT’un İHA’sı yine hayat kurtardı
YAŞAM 18.10.2021 14:28:00 865 0

AKUT’un İHA’sı yine hayat kurtardı

AKUT, Çankırı’da ormanlık alanda kaybolan kişileri termal drone’la buldu

Ülkemizin ilk arama kurtarma sivil toplum örgütü AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin Ankara ekibi, Çankırı ili, Çerkeş ilçesi Yoncalı köyü yakınlarında ormanlık alanda kaybolan iki kişiyi, zorlu hava şartlarında 4 saat süren termal drone destekli gece operasyonuyla buldu.
16 Ekim 2021 gecesi Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) sistemi üzerinden, mantar toplamaya çıkan 4 kişiden 2’sinin geri dönmediği ihbarını alan AKUT Ankara ekibinin, ilçe jandarma ile iletişime geçerek, kayıp kişilerle telefon irtibatının kesildiği ve yerlerinin saptanamadığı bilgisi üzerine operasyon kararı aldığı bildirildi. Operasyonun, 5 kişilik arazi arama ve 3 kişilik drone’lu arama ekibiyle gerçekleştirildiği ifade edildi. 
Geri dönen diğer iki kişiden alınan bilgiler doğrultusunda operasyonu planlayan AKUT Ankara ekibinin, 5 kişilik arazi ekibiyle civardaki dere yataklarını taradığı ve drone ekibiyle ise, sivil halkın kılavuzluğunda yüksek bir tepeye konuşlanarak bölgeyi havadan taradığı belirtildi. Rüzgar ve yağmura rağmen hava koşulları zorlanarak 5 adet uçuş gerçekleştiren termal drone ekibinin, kayıp kişilerin aracından, kuş ucuşuyla 5 km mesafede bir noktada ateş tespit etmesi sonucu, kayıp kişiler sağ salim bulundu.  

AKUT 2. Başkanı Mehmet Murat Boz: “Teknoloji sayesinde, oldukça uzun sürebilecek bir operasyonu kısa sürede sonlandırdık.” 

Teknoloji destekli arama kurtarmanın etkili bir örneğini verdiklerinin altını çizen, AKUT Arama Kurtarma Derneği 2. Başkanı ve Ankara Ekip Lideri Mehmet Murat Boz, konuyla ilgili şunları söyledi: “Üretici firma DJI’ın sponsorluğunda derneğimize kazandırdığımız termal drone’u, doğada arama kurtarma operasyonlarında, keşif, haritalama ve yer tespiti amacıyla sıklıkla kullanıyoruz.  Türkiye çapında 27 ekibimizin gerçekleştirdiği operasyonlarda havadan destek gerektiğinde, İHA operatörlerimiz termal drone ile operasyon bölgesine gidiyorlar. Marmaris yangınında da, yanan bölgelerde canlı hayvan tespiti için görev yapmıştık. Çankırı Çerkeş’te gerçekleştirdiğimiz operasyonda, kuvvetli rüzgar ve yağmurun zorlayıcı etkisine rağmen, gece görüşü, termal kamera ve lazer yer bildirici gibi özelliklere sahip İHA’mız kayıp şahısların bulunduğu yeri nokta atışıyla tespit etti. Teknoloji sayesinde, oldukça uzun sürebilecek bir operasyonu kısa sürede sonlandırdık. Vatandaşlarımızı, kötü hava şartlarına daha fazla maruz kalmadan sağ salim bulduğumuz için çok mutluyuz. AKUT olarak vatandaşlarımızdan ve sponsorlarımızdan gelen bağışları, operasyon gücümüzü artırmak için kullanıyoruz. DJI firmasına, bize kazandırdığı termal drone için bir kez daha teşekkür ediyoruz.” 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli