ALMAN BAŞBAKANININ TEŞEKKÜRLÜ VEDA ZİYARETİNDE ERDOĞAN-MERKEL GÖRÜŞMESİ
DÜNYA 16.10.2021 18:30:00 522 0

ALMAN BAŞBAKANININ TEŞEKKÜRLÜ VEDA ZİYARETİNDE ERDOĞAN-MERKEL GÖRÜŞMESİ

Son resmi ziyaretinde  Almanya Başbakanı Merkel  Türkiye’ye iş birliği için teşekkür ederken, liderlerin  basın toplantısına koalisyon hükümetleriyle ilgili tartışma damga vurdu ve Merkel,” Başkanlık sistemi istemiyoruz,” dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün İstanbul’a başbakan sıfatıyla son resmi ziyaretini düzenledi. Merkel, Tarabya'daki Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider görüşmenin akabindeki öğle yemeğinin ardından basın mensuplarının karşısına çıktı.

İlk konuşmayı yapan ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, "16 senedir gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Sayın Merkel her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi. Görev süresi boyunca Avrupa Birliği'nin (AB) içinden geçtiği krizlerde liderliği belirleyici oldu. İkili ilişkilerimizde zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşasak da bunları aşmayı ve iş birliğimizi çok daha ileriye taşımayı her zaman başardık" dedi.

Merkel ile diyaloğun bölgesel meselelere çözüm geliştirme konusunda da sürdüğünü ifade eden Erdoğan, Merkel'e Suriye krizinin çözümüne yönelik gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti. 26 Eylül'de Almanya'da yapılan genel seçimlere de değinen Erdoğan, "Sayın Merkel'le yürüttüğmüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum" diye konuştu. Erdoğan, Merkel'e Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde verdiği desteklerden ötürü de teşekkür etti.

Erdoğan konuşmasının devamında Türkiye'nin Almanya ile ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkarma hedefi bulunduğunu hatırlatarak, "Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel'in devlet ve diplomasi tecrübesinin etkisini hissettirdiği bir önemli  alanın Türkiye-Avrupa Birliği münasebetleri olduğuna işaret ederek, "Türkiye olarak tam üyelik yolunda önümüze çıkan onca zorluğa ve engele rağmen Sayın Merkel'in bu süreçteki müspet katkılarını her zaman takdirle hatırlayacağız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel ile bugünkü görüşmelerine ilişkin şu bilgileri verdi: "Nitekim Sayın Merkel'le bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin geliştirilmesine verdiğimiz önemi teyit ettik. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, 18 Mart Mutabakatı'nın yenilenmesi başta olmak üzere kritik meselelerdeki beklentilerimizi değerli dostumla bir kez daha paylaştım. Doğu Akdeniz, Afganistan, Libya ve Suriye'deki gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. İkili ticaret hacmimizin en kısa sürede 50 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Almanya'daki Türk toplumu, ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor. Ortak zenginliğimizi teşkil ediyor."

Bu yıl Türkiye ile Almanya arasında 1961 senesinde imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın kalkınmasına, çok kültürlü ve müreffeh bir ülke hâline gelmesine önemli katkılar yapan Türk toplumunun emeklerini bir kez daha takdir ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel'in görev süresi boyunca Türk toplumuyla geliştirdiği yakın temastan mutluluk duyduklarının altını çizerek şöyle devam etti: "Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ile ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunları olmaya devam ediyor. Saldırı, hakaret, düşmanca ve ayrımcı muamelelerde bulunan tüm faillere karşı etkin tedbirler alınması büyük önem taşıyor. Kültürel ırkçılığın toplumsal köklerinin kurutulması, Türklerin kendilerini Avrupa'da tam anlamıyla evlerinde hissetmelerine yardımcı olacaktır. Şansölye Merkel, bu sorunların çözümü konusunda daima samimi çaba göstermiştir. Halefinin de aynı gayret içerisinde olacağına yürekten inanıyorum. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim."dedi

Türkiye'deki tutuklu Alman vatandaşlarının durumuna ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, her ülkede yargının bağımsız olduğunu söyledi.

Yargının bağımsızlığını savunduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de de yargı bağımsızdır. Yargının vereceği veya verdiği karara benim bir Cumhurbaşkanı olarak müdahale etmem söz değil, “dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci anlaşmaları konusundaki soru üzerine şunları aktardı: “Mülteciler konusunda malumunuz Türkiye bu işin âdeta misafirhanesi durumunda. Malum 5 milyon Suriye'den var, Irak'tan var, Afganistan'dan 300 bin var. Bütün bunlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Ve bu insanları tabii bizim ötelememiz Yunanistan'ın yaptığı gibi, mümkün değil, yapamayız. Şu anda biz bunlara aynı şekilde ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz ve bu ev sahipliğimiz devam edecektir. Çünkü göçleri bugüne kadar uyguladığımız gibi aynen kabulleniyoruz. Bir taraftan biliyorsunuz briket evler yaparak o briket evlerde de onlara çadırlarda falan değil, o briket evlerde onları ağırlamayı da ayrıca bir görev telakki ettik. Şu an itibarıyla 60 bini aşkın briket evi bitirdik, hedefimiz bunu 100 binin üzerine çıkarmak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Şansölye ile çalışmak nasıldı?" sorusuna şu karşılığı verdi: “16 yıl kısa bir süreç değil. Benim de 19 yılım var. Bu süreç içerisinde birçok dünya lideriyle bir arada çalıştık, görüştük. Tabii Sayın Şansölye özellikle Almanya'nın idaresinde, yönetiminde gerçekten başarılı bir sürece imza attı. Belki koalisyon hükûmetleri olmamış olsaydı Almanya, Türkiye ilişkileri çok daha farklı bir yere ulaşabilirdi, fakat koalisyon hükûmetleri de tabii çalışmayı her zaman zorlaştırıyor. Geçmişte bizdeki koalisyon hükûmetleri de çok çok başarısız olmuştur, hiçbir netice alamamıştır. Başkanlık sistemine geçmemizle birlikte biz bu koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışmanın içerisine girdik. Temennimiz odur ki yeni yönetimle bu başarılı süreci aynen devam ettiririz. Zira Almanya'da ciddi manada bir Türk potansiyeli var ve bu insanlar da orada sağlıklı bir yaşamın sürecini inşallah görmek, yaşamak istiyorlar. Onlar orada mutlu oldukça Türkiye-Almanya arasındaki bu mutluluğu yaşamak istiyoruz. Hedef de 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşalım istiyoruz."

Almanya Şansölyesi Merkel'in, "Koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın. Alman hükûmetlerinin özelliği budur, koalisyonlar bizim yapımıza uygundur. Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz" sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaman zaman şikâyetlerinizi bana aktardınız" dedi. Almanya Şansölyesi Merkel de "Doğrudur, hayat böyle, fakat buna rağmen güzel" yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da torununun kendisine "Dede, ne yapacaksın hayat böyle" dediğini aktardı.

MERKEL: “FİKİR AYRILIKLARINA RAĞMEN TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLER KURULMASI İÇİN ÇABA GÖSTERDİM”

Almanya Başbakanı Merkel ise konuşmasında fikir ayrılıklarına karşın görev dönemi süresince Türkiye ile iyi ilişkiler kurulması için çaba gösterdiğini ifade etti. Almanya'ya işçi göçünün 60. yılı ve Türkiye'de yaşayan 3 milyonu aşkın Türk kökenliler gibi iki ülkeyi birbirine bağlayan çok fazla neden olduğunu hatırlatan Merkel, Covid-19 aşısını geliştiren Dr. Uğur Şahin ile Prof. Özlem Türeci'nin, göçmenlerin Almanya'ya katkısının son olumlu örneği olduğunu vurguladı.

Erdoğan ile görüşmesinde iki ülkeyi ilgilendiren konuların yanı sıra haklarındaki yurt dışına çıkma yasağı nedeniyle Türkiye'den ayrılamayan Alman vatandaşları ile insan hakları konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Merkel, "Terörizm suçlamasının ne zaman geçerli olacağı konusunda farklı yaklaşımlarımız var" diye kouştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin ve yasa dışı göçle mücadele konusunu da ele aldıklarını belirten Merkel, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda "olağanüstü bir hizmette bulunduğunu" söyledi. Erdoğan ile görüşmelerinde Afganistan, Taliban ve Libya gibi konuların da gündeme geldiğini belirten Merkel, iki ülkenin karşı karşıya kaldığı sel ve orman yangınları gibi çevre felaketlerine de değindi. Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasından ötürü Türkiye'yi tebrik eden Merkel çevre dostu teknolojiler konusunda Almanya'nın Türkiye'ye desteğinin süreceğini vurguladı.

Almanya Başbakanı, "Aşılacak çok fazla zorluk var, ancak bu müzakere ve iletişim ile gerçekleşebileceğine inanıyorum. İnsan hakları, Kıbrıs sorunu gibi konulardaki görüş ayrılıklarını aşmak çok zor olsa da bazılarını çözmeyi başardık. 16 yıl hepsi için yeterli olmadı. Bu nedenle iş birliği ve kimi zaman yaşanan görüş ayrılıklarına karşın diyalog içinde kalma çabalarından dolayı teşekkür ederim" dedi.

Merkel: Başkanlık sistemi istemiyoruz

Basın mensuplarının sorularına da yanıt veren iki lider, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları konusundaki soruda ise farklı yaklaşımlar sergiledi. Almanya Başbakanı Merkel bu konuda diyalog içinde kalmanın önemli olduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Türkiye'de yargı bağımsızdır. Yargının verdiği ya da vereceği karara benim bircumhurbaşkanı olarak müdahale etmem söz konusu değildir" dedi.

İki lider, bir basın mensubunun geçen 16 yıl içinde birbirlerini nasıl değerlendirdikleri sorusuna da yanıt verdi. "Biz burada okuldaki gibi birbirimize not vermek için bulunmuyoruz, biz iş birliğimize önem atfettik" diyen Merkel, insan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda eleştirilerde bulunduğunu ancak bakış açısı farklılıklarına karşın çözüm aramaya öncelik verdiğini belirtti. Merkel, iki ülkenin jeostratejik açıdan birbirine bağımlı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "16 yıl kısa bir süreç değil… Bu süreç içerisinde birçok dünya liderleriyle bir arada çalıştık görüştük, Sayın Merkel özelikle Almanya’nın yönetiminde, idaresinde başarılı bir sürece imza attı. Bundan sonraki süreçte de özellikle belki koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya-Türkiye ilişkileri çok farklı bir yere ulaştırabilirdi.. Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor. Bizim başkanlık sistemine geçmemizle biz bu koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışmanın içine girdik" diye konuştu. Merkel ise "Benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutsuz olduğum anlaşılmasın, Alman hükümetlerinin özelliği budur, biz başkanlık sistemi istemiyoruz…" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel geçen sene partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) genel başkanlığını Kuzey-Ren Vestfalya Başbakanı Armin Laschet'e devretmiş ve bir daha başbakanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Almanya'da 26 Eylül'de yapılan genel seçimlerden zaferle çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) olası koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon ön görüşmeleri başlattı. Söz konusu üç partinin yakın bir tarihte koalisyon hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. (Cumhurbaşkanlığı İnternet Sitesi ve DW Türkçe Haber Sitesi)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli