Almanya’da Aşılananlarla Hastalığı Atlatanlara Kısıtlamalar Kalktı
DÜNYA 10.05.2021 09:07:00 531 0

Almanya’da Aşılananlarla Hastalığı Atlatanlara Kısıtlamalar Kalktı

Bilim dünyası ve uzmanlar iki doz aşı yaptıranların yanısıra, hastalığı kapıp iyileleşenlerin, en az 6 ay boyunca virüsü bulaştırma riskini çok düşük olarak değerlendiriliyor.

Almanya'da 9 Mayıs’tan itibaren iki kez aşılanmış kişiler veya Corona hastalığını geçirip, iyileşenler için belirli kısıtlamalar artık geçerli değil. Bilim dünyası ve uzmanlar iki doz aşı yaptıranların yanısıra, hastalığı kapıp iyileleşenlerin, en az 6 ay boyunca virüsü bulaştırma riskini çok düşük olarak değerlendiriliyor. Bu şekilde virüse karşı bağışıklık kazananlar, akşam 22’de başlayan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaklar, ayrıca başka insanlarla buluşma veya sosyal faaliyetlere katılma gibi temel hak ve özgürlükleri geri verilecek. Mağazalara, kuaför ve cilt bakım merkezlerine, bir müze veya botanik bahçesi gibi yerlere girerken Corona negatif olduğunu kanıtlayan test sonucu bulundurmak zorunda kalmayacak. Test yaptırmak zorunda kalmayacaklar. Özel buluşmaları kısıtlayan düzenlemeden muaf tutulurken, istedikleri sayıda insanlarla bir araya gelebilecekler, ayrıca yaşlı ve bakım yurtlarını da ziyaret edebilecekler.


Ayrıca yine bu kapsamdaki kişiler için yurtdışından dönüşlerde karantina uygulaması sadece çok istisnai durumlarda geçerli olacak. Bu, aralarında Türkiye’nin de olduğu riskli bölgelerden dönenler için de geçerli olacak. Alman Ekonomi Enstitüsü kısıtlamaların kısmen kaldırılmasıyla, sadece 65 yaş üstü kişilerin, pandemi öncesi dönemdeki tüketim alışkanlıklarına dönmeleri halinde bunun ekonomiye ayda 4 milyar Euro büyüklüğünde katkısı olacağını açıkladı.


Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçen Cuma günü katıldığı AB zirvesinden sonra yaptığı açıklamada “Bu yaz genel olarak tatil gezilerine çıkılacağından umutluyum” demesi seyahat sektöründe büyük sevince neden olurken, satışlarda büyük bir ivme gözlendi. Merkel, Avrupa'da yaz tatilinin aşılanmamış insanlar için de mümkün olacağı konusunda iyimser olduğunu söylemişti. Sağlık Bakanı Jens Spahn da "AB içinde seyahat etmek muhtemelen aşıya bağlı olmayacak. Ayrıca testlerle Avrupa'da iyi bir şekilde dolaşabileceksiniz" şeklinde konuştu.

Yeni bir skandal daha

Bu arada son haftalarda Alman siyasetini, özellikle muhafazakar CDU/CSU partilerini alt üst eden maske yolsuzluğu skandallarına bir yenisi daha eklendi. Hristiyan Sosyal Birlik CSU’nun eski politikacılarından Gerold Tandler’in kızı Andrea Tandler’in devlet kurumlarına maske satışında aracılık yaparak milyonlarca Euro rüşvet aldığı ortaya çıktı.

İsviçreli Emix şirketinin Alman sağlık kurumlarına 670 milyon Euro tutarında maske satışı yapmasına aracı olduğu belirtilen Tandler’in 50 milyon Euro’ya yakın komisyon aldığı iddia edildi. Almanya'da yoğun maske sıkıntısı yaşanan salgının ilk döneminde CDU ve CSU’dan çok sayıda milletvekilinin ve Hristiyan Demokrat Birlik üyesi Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın eşi Daniel Funke’nin, resmi kurumlara maske alımında aracılık ederek komisyon aldığı ortaya çıkmış, bazı milletvekilleri istifa ederken, bazıları hakkında soruşturma açılmıştı.(Kaynak:VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı