Almanya
DÜNYA 13.08.2022 09:27:00 739 0

Almanya'nın eski Başbakanı Schröder Alman Meclisi’ne Dava Açtı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan ve Rus enerji şirketlerinin yönetiminde görev alan Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schröder, Almanya Federal Meclisi’ni mahkemeye verdi.

Almanya siyasi tarihinde benzersiz olan bu olay Berlin’de büyük şaşkınlığa neden olurken, Almanya’nın 1998-2005 yıllarında iki dönem başbakanlığını yapan Schröder’in Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle kendisine tahsis edilen büro ve elemanlar için iptal edilen ödeneklerin yeniden ödenmesini sağlamak için meclise dava açtığı bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan süreçte, Putin’le dostluk ilişkilerini sürdürmesi ve Rusya’nın enerji devlerinden Rosneft ile Kuzey Akım 1 ve 2’nin yönetimlerinde görev alması nedeniyle eleştirilere hedef olan Schröder’in, eski başbakan olarak özel hakları Mayıs ayında iptal edilmişti.

Daha öncesinde Schröder'in emekli başbakan olarak Almanya Federal Meclisi‘nde bir ofisi ve beş personeli bulunuyordu. Federal Meclis‘in, imtiyazlarını kaldırılmasıyla Schröder ofis personelinin yanısıra, seyahat giderleri ve şoför hakkını da kaybetmiş oldu.

Meclis, 78 yaşındaki Gerhard Schröder‘in aylık 8 bin 300 Euro olan emeklilik maaşının ve koruma polisi hakkının süreceğini duyurmuştu. Meclisin iptal kararı öncesinde Schröder’in bürosunda çalışan bazı elemanları kendiliklerinden istifa etmişti.

Gerhard Schröder'in avukatı Michael Nagel tarafından yapılan açıklamada, Schröder'in haklarının iptal edilmesine ilişkin kararın geçerli yasal düzenlemelere aykırı olduğu ve "demokratik hukuk devleti prensibleri" ile de uyuşmadığı, bu nedenle büro ve eleman giderlerini iptal kararının geri alınmasının gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili davanın Berlin İdare Mahkemesi'nde görülmesi bekleniyor.

Schröder, Putin’le görüştü

Gerhard Schröder, son olarak iki hafta önce tatil için gittiği Moskova’da Cumhurbaşkanı Putin'le yaptığı özel görüşme nedeniyle eleştirilere hedef oldu. Buluşma sonrasında, Putin ile olan dostluğu nedeniyle özür dileyecek hiçbir şeyi olmadığını söyleyen Schröder, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkesin mümkün olduğunu, savaşı sona erdirmek için iki tarafın da tavizler vermesi gerektiğini vurgulayan bir açıklama yaptı.

Schröder aynı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba gösterdiğini vurguladı. Schröder, "Tahıl anlaşmasında da olduğu gibi Türkler çok yardımcı oldu. Ama Washington evet demezse bu işler yürümez" diyerek, sorunun çözümü için ABD’nin desteğine gereksinim duyulduğuna dikkat çekti.

Alman ve Türk medyalarında sıklıkla "Türkiye dostu" olarak tanımlanan Schröder, 2005'de Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlamasında belirleyici bir rol üstlenmişti.

Schröder, Almanya‘da "günah keçisi" olarak görülen bir isim

1963 yılından bu yana sosyal demokrat SPD üyesi olan Gerhard Schröder, 1990-1998 yıllarında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı, 1998-2005 yıllarında da Almanya Başbakanı olarak görev yaptığı dönemde 1999-2004 yılları arasında SPD Genel Başkanlığı olarak da görev yaptı.

SPD, 2005 yılındaki genel seçimleri kaybedince Schröder, milletvekilliğinden ayrılarak, gelen tepki ve eleştirilere rağmen Rus enerji şirketlerinden Rosneft ve Gazprom’un ortaklığındaki Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz projelerinin yönetiminde yer aldı.

Ancak Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş Schröder’e baskıyı arttırdı. Alman siyasetinde ve medyasında adeta "günah keçisi" olarak görülen isimlerden biri haline gelen Schröder’in partisinden atılması için de süreç bir başlatıldı. Gönüllü olarak partiyi terk etmemesi halinde Schröder’in SPD’den ihracı istenirken, bu hafta başında SPD tahkim kurulu, Schröder’in ihracı için gerekçe bulunmadığına karar verdi.(Kaynak:Cem Dalaman/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli