Aşçı,
EKONOMİ 5.07.2022 09:10:00 468 0

Aşçı, "Otomobil Üretiminde maliyet 10 yılda 3 kat arttı"

Aşçı, "10 yıl içinde fiyatı ortalama 40 Bin Euro olan premium bir otomobilin bugün üretim maliyeti 60 bin Euro’yu geçmiş vaziyette. Ayrıca 4-6 bin Euro olan standart bir otomobilde ise maliyet 8-12 bin Euro seviyelerine çıktı” ded

Tedarik zincirinde büyük problemlere neden olan ham madde krizinin, artık pandemi şartlarından bağımsız şekilde yön aldığı belirtilirken, kök sebebin ham maddeyi elinde tutan ülkelerin stratejik beklentileri ve dünya ülkeleriyle olan ticari ilişkileri olduğu ifade edildi.

"Yükselen lojistik ve enerji maliyetlerine ham madde krizi de eklenince yedek parçada maliyet sadece 1 yılda yüzde 100'den fazla artış gösterdi" tespitini yapan Motor Aşin Ceo'su Saim Aşçı, "10 yıl içinde fiyatı ortalama 40 Bin Euro olan premium bir otomobilin bugün üretim maliyeti 60 bin Euro’yu geçmiş vaziyette. Ayrıca 4-6 bin Euro olan standart bir otomobilde ise maliyet 8-12 bin Euro seviyelerine çıktı. Geleceğe yön veren elektrikli araçların kritik elemanı bataryalara da bu kriz sıçradığı takdirde, önümüzdeki 5 yıl içinde bir otomobilin üretim maliyeti 2.5-3 kat artarak 40-50 bin Euro'yu bulacaktır." dedi.

Nihai tüketici için her geçen gün satın alması daha da zorlu hale gelen otomobillerin işlevsellik, güvenlik, verimlilik ve teknoloji disiplinlerinde 10 yılda büyük bir gelişme gösterdiği, ancak karşılığında üretim maliyetlerinin de katlanarak arttığı dile getirildi.

Avrupa'da otomobil fiyatları 10 yılda  yüzde 15-20, Türkiye'de yüzde 500 arttı

Aşçı, "Uzakdoğu'dan Güney Amerika'ya kadar uzanan uzun bir tedarik zincirimiz var. Yükselen lojistik ve enerji maliyetlerine ham madde krizi de eklenince yedek parçada maliyet sadece 1 yılda yüzde 100'den fazla artış gösterdi. 10 yıl içinde ortalama 40 bin Euro olan premium bir otomobilin bugün üretim maliyeti  60 bin Euro, 4-6 bin Euro olan standart bir otomobilin ise 8-12 bin Euro seviyelerine çıktı. Her geçen gün daha teknolojik, daha güvenli, daha işlevsel otomobiller yollarla buluşurken aynı zamanda nihai tüketici daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Otomobil fiyatları 10 yıl içinde Avrupa'da yüzde 15-20, Türkiye'de ise dalgalı döviz kurunun da etkisiyle yüzde 500 kadar arttı." ifadelerine yer verdi.

“Elektriklileşmeyle üretim maliyeti katlanarak artacak”

Dünya çapında alınan politik kararların direkt olarak otomotive ve tüketiciye etki edeceğini kaydeden Aşçı, "Geleceğe yön veren elektrikli araçların kritik elemanı bataryalara da bu kriz sıçradığı takdirde, önümüzdeki 5 yıl içinde bir otomobilin üretim maliyeti 2.5 - 3 kat artarak 40-50 bin Euro'yu bulacaktır. Bu süreçte ekonomik otomobil üretimini B planı olarak kullanacak üreticiler olası bir kriz riskini bertaraf edebilir. Otomobilden daha pratik, daha uygun fiyatlı mikro otomobiller ve yeni mobilite çözümleri de endüstriyi dönüştürebilir." dedi. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli