CHP
SİYASET 26.07.2021 11:05:00 450 0

CHP'Lİ AKIN: "İKTİDAR REKOR MALİYET ARTIŞINI KABUL ETTİ"

Akın, “İktidar sonunda KMO’daki rekor maliyet artışını kabul etti. Bu kapsamda garanti tutarının ve garanti süresinin ne kadar değiştiğinin de açıklanması gerekiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) Kurtköy-Akyazı ile Kınalı-Odeyeri kesimlerinde toplam 2 milyar 186 milyon dolar tutarındaki ek maliyet konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı herhangi bir yanıt vermezken; Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bakanlık bünyesinde yayınlanan Kamu Finansmanı Raporuna işaret ederek rekor orandaki ek maliyet artışını doğruladı" dedi.
Akın, “İktidar sonunda KMO’daki rekor maliyet artışını kabul etti. Bu kapsamda garanti tutarının ve garanti süresinin ne kadar değiştiğinin de açıklanması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) iki farklı kesiminde yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşen ek maliyet artışıyla ilgili somut veriler olmasına karşın iktidar bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; resmi verilere dayanarak Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kurtköy-Akyazı kesiminde yüzde 65,5, Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından yapılan Kınalı-Odayeri kesiminde ise yüzde 55,3 oranında ek maliyet artışı yapıldığını kamuoyuna duyurmuştu. CHP’li Akın söz konusu maliyet artışının 2 milyar 186 milyon dolar olduğunu da açıklamıştı.
"EK MALİYETLE İLGİLİ DEFALARCA ÖNERGE VERDİ"
CHP’li Akın, KMO’daki ek maliyet artışı konusunda ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na soru önergesiyle başvurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen ilk yanıtta; konunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın uhdesinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na da başvuran Akın; bu kez hiçbir yanıt alamadı. CHP’li Akın aynı konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesiyle de gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan gelen yanıtta da konunun Ulaştırma Bakanlığı’nı ilgilendirdiği belirtildi.
"MALİYET ARTIŞI İLK KEZ DOĞRULANMIŞ OLDU"
CHP’li Akın, son olarak hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na CİMER üzerinden başvurdu. CİMER üzerinden yapılan başvuruya Hazine ve Maliye Bakanlığı’dan yaklaşık dört ay sonra gelen yanıtta KMO’da yaşanan ek maliyet artışı ilk kez doğrulanmış oldu.
"EK MALİYET ARTIŞI 18,8 MİLYAR LİRA!"
Hazine ve Maliye Bakanlığı; KMO’daki Kurtköy-Akyazı ile Kınalı-Odayeri kesimlerinde ek maliyet artışıyla ilgili sorulara bakanlık bünyesinde hazırlanan Kamu Finansmanı Raporu’nu adres gösterdi. Hazine’nin yanıtında, “Söz konusu sorularınıza ilişkin bilgiler, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 yılı Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda açıklanmıştır” ifadeleri yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın adres gösterdiği rapora göre her iki kesimde yapılan ek maliyet artışları toplamda 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 dolar olarak kayıtlarda yer alıyor. Buna göre ek maliyet artışı projelerin toplam maliyet bedelinin yarından daha fazla bir tutara geliyor. Güncel kura göre (8,62) ek maliyet artışı 18 milyar 848 milyon lirayı da geçiyor.
"GARANTİ TUTARI DA AÇIKLANMALI"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bugüne kadar kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklayamadığı ek maliyet artışının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından doğrulandığını belirtti. CHP’li Akın, “İktidar sonunda KMO’daki rekor maliyet artışını kabul etti. Bu kapsamda garanti tutarının ve garanti süresinin ne kadar değiştiğinin de açıklanması gerekiyor. KMO’ya verilen garanti koşullarını; geçse de geçmese de ödeyecek vatandaşın bilmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false