ÇUKUROVA’DA MS BULUŞMASI
SAĞLIK 12.06.2022 09:41:00 1455 0

ÇUKUROVA’DA MS BULUŞMASI

Ç.Ü. ve Başkent Üniversitesi destekleri ile Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği (MSDER) tarafından MS hasta ve yakınları için Çukurova’da MS buluşması gerçekleştirildi.

Adana Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirkıran, 30 Mayıs dünya MS gününe dikkat çekti ve MS hakkında güncel bilgiler sundu. Demirkıran,  MS hastalarının fiziksel durumları elverdiği sürece kendilerine uygun işlerde çalışmalarının yararlı olacağını, bu durumun kendilerini sosyal ve psikolojik açısından rahatlatacağını söyledi.

Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Balal, MS hastalığını, “Yanlış çalışan bağışıklık sisteminin beyin ve omuriliğe saldırması sonucu ortaya çıkan bir hastalık” olarak tanımladı,  MS hastalığının tarihçesi hakkında bilgi verdi.  Balal, MS hastalığı ile ilgili şöyle konuştu:

“MS sebebi: Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörle ile çocukluk çağında geçirilen bazı enfeksiyonların neden olduğu düşünülmektedir.

En sık 20-40 yaş arasında başlar. Kadınlarda 2 kat daha fazladır. Hastaların % 10’u çocukluk çağında başlar.

Temelde kalıtsal bir hastalık değildir. Aynı aile bireylerinde risk 10-20 kat artar. Çift yumurta ikizlerinde % 2-3.Tek yumurta ikizlerinde % 20-30’dir.

MS hastalığının görülme sıklığı 100.000’de 41-61. Türkiye’de 40 bin, dünyada 25nilyon hasta olduğu tahmin ediliyor.

Belirtileri: Yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma karıncalanma ve yanma, Bulanık veya çift görme, Konuşma bozukluğu, Kuvvetsizlik, Dengesizlik, El becerisinde bozulma, Ensede özellikle baş öne eğildiğinde elektriklenme hissi, Yorgunluk, İdrar ve gayta sorunları. Sara krizleri, Hafıza sorunları, Uyku bozuklukları, Ağrı, Cinsel işlev bozuklukları, Depresyon, Kaygı bozuklukları

MS Tsnısı: Hastanın öyküsü, Ayrıntılı nörolojik muayene, Yardımcı inceleme yöntemleri, Manyetik Rezorans (MR), Omurilik sıvısı (Oligoklonal bant), Romatolojik testler, Enfeksiyöz testler, Beyin sapı uyarılmış potansiyeller.”

MS BESLENME VE TEDAVİSİ

Adana MS Derneği Başkanı ve Başkent Üniversitesi Multiple Skleroz Polikliniğinden Dr. Ahmet Onur Keskin, MS tedavisi ve MS’te beslenme, Atak Tedavisi,  Koruyucu Tedavi, Semptomatik Tedavi konularında bilgi verdi. Dr. Keskin şöyle konuştu:

Sağlıklı yaşam için öneriler genel olarak MS için de yararlıdır.Sigarayı bırakılmalı, haftada 3-4 kez düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli uyku alınmalı, günde 8-10 bardak su içilmeli, kilo almaktan kaçınılmalı, sağlıklı beslenme-mesela Akdeniz tarzı beslenme yapılmalı.

Tuz,  Fazla kalori, İşlenmiş Gıda, Şekerli içecekler ve Doymuş yağlardan uzak durulmalı.

Beslenmede faydalı olanlar da şöyle sıralanabilir. Yeterli D vitamini (güneş ışığı, yazın sabah 11 ve akşam 16’dan sonra),  Yeterli kalsiyum,  Balık (haftada 1-2 kez), Mevsiminde taze sebzeler (farklı renkte olabilir), Kabzılık için lifli besinler ve tam tahıllı besinler,  Fındık, badem, ceviz, bakliyat alınmalı.”

Medline Hastanesinden Fizyoterapist  Sena Toksoy, MS hasta ve yakınlarına fizyoterapi uygulamaları hakkında bilgi verdi ve uygulama yaptırdı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli