Diyabet hastaları glisemik indeksi düşük bulgur tüketimini artırmalı
SAĞLIK 14.11.2021 08:31:00 1186 0

Diyabet hastaları glisemik indeksi düşük bulgur tüketimini artırmalı

Beslenme uzmanları tüm dünyada giderek artan bir sağlık sorunu olarak öne çıkan diyabet hastalığıyla mücadelede, beslenme alışkanlıklarına dikkat çekiyor.

Bireylerin yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun alışkanlıklar geliştirmesinin yanı sıra; bulgur gibi glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmesinin de diyabetin önlenmesinde etkili olduğu biliniyor. 

Sağlık ve beslenme uzmanları halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak da bilinen “diyabetin” önlenmesinde küresel anlamda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde; genç, yaşlı tüm bireylere ‘dengeli beslenme ve daha fazla hareket’ etme önerisinde bulunuyor. Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru Dünya Sağlık Örgütü ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun 2007’den itibaren 14 Kasım Günü’nü resmi olarak “Dünya Diyabet Günü” olarak tanıdığını söyledi. Diyabetin tüm dünyada kalp hastalığı, kanser ve kronik akciğer hastalığından sonra en çok karşılaşılan ölüm nedeni olduğunu söyleyen uzmanlar, “Yeterli ve dengeli beslenmeye eşlik eden yapılan fiziksel aktivite, diyabetle mücadelede kritik önem taşıyor. Özellikle kuru baklagiller diyabet hastalarının diyet listelerinde mutlaka olması gereken besinlerin başında geliyor. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, karbonhidrat kaynağı olmakla beraber bitkisel proteinleri de içeriyor. Baklagillerin bir kompleks karbonhidrat olması ve yüksek lif içermesi nedeniyle porsiyon kontrolünde tüketim sağlandığında hem kan şekeri dengesi sağlanıyor, hem de kolesterol seviyesi düşüyor” dedi. 

Bulgur tokluk hissini artırıyor 

Bulgurun hem zengin besin değeri hem de glisemik indeks içeriğinin düşük olmasından dolayı diyabet hastaları için tercih edilebileceğini söyleyen Ece Duru, “100 gram bulgurda; 8.2 gram lif varken, pirinçte bu oran 3.0 gram makarnada ise 5.2 gramdır. Bulgur dirençli nişasta ve diyet lifi gibi fonksiyonel bileşikler bakımından oldukça zengindir. Dirençli nişasta ince bağırsakta sindirilmeden kalınbağırsağa geçerler. Dirençli nişastanın sindirimi daha uzun süre aldığı için insülin miktarındaki düşüşe ve tokluk hissinde artışa sebep olur. Diyet lifi de sindirim enzimlerine karşı dirençli olup ince bağırsakta sindirilmeden kalın bağırsağa geçer ve kalın bağırsakta fermente olur. Lifli gıdalar tüketmenin sağlık üzerinde birçok olumlu etkisini görebiliriz. Başta obezite olmak üzere, kabızlık, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi bir çok hastalıklara karşı diyet lifinin koruyucu etkisi kesin olarak bilinmektedir.  

 (vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false