Durak: "Evren`in Cenazesine Katılacağım"

Durak:

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, Kenan Evren`in yaşama veda etmesi üzerine ortaya atılan suçlamalara eleştirel yaklaştı ve `Bazılarının öldürdüğü binlerce genç de mağdur değil miydi? O günleri hatırlayan 60 yaş üzerindekilerle bugün a

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 12 Eylül askeri darbesinin mimarı eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren`e yönelik tepkiler ve siyasi partilerin "Cenaze merasimine katılmayacağız" yönündeki beyanlarına Adana`dan ilginç bir tepki geldi.

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, Evren`in çenaze merasimine katılacağını açıkladı. Durak yazılı açıklamasında, genel seçimlerden sonra yayınlanmak üzere hazırladığı kitapta Evren`le ilgili bölüme atıfta bulunarak şunları söyledi:

"12 Eylül Darbesi Gerekli Miydi? Her olay, dönemin şartlarına göre değerlendirildi. 12 Eylül`den sonra Kenan Evren`in devlet başkanlığını da içine alan referandumda, halkın yüzde 91 katılımı ve yüzde 92 evet oyu vardır. Bu, dünyada belki de en yüksek katılımlı onaydır. 1980 Askeri Darbesi`nin olduğunu sabah 4 gibi radyodan işitmiştim. Sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, askerlerin yönetime el koyduğu anonslardan anlaşılıyordu. Üst katta oturan kayınpederim her zamanki gibi saat 6`da işine gitmek üzere merdivenlerden inmekteydi. Kapıyı açarak uyardığımda, rahmetli "Oh, oh! Allah`a şükür, Allah`a şükür.." diyerek tekrar yukarı döndü. Kanaatimce, 12 Eylül Askeri Müdahalesi olmasaydı Türkiye`de iç savaş olacaktı. Bunu düşünmek dahi ne hale geldiğimizin acı bir göstergesidir. Kenan Evren, hiçbir darbeci generalin yapmadığını yapmış ve sözünde durarak 1983`teki genel seçimle idareyi sivillere teslim etmiştir.

Elbette, darbeye giden süreçte askerlerin de sorumlulukları olmuştur. O dönemde sağ ve sol`un önde gelenleri cezaevlerinde ağır uygulamalara maruz kalmıştır. Ancak, bugün bu mağdur kişilerin Evren aleyhine demeçleri maalesef kamuoyunu etkilemektedir. Oysa, bazılarının öldürdüğü binlerce genç de mağdur değil miydi? O günleri hatırlayan 60 yaş üzerindekilerle bugün araştırma yapılsa, yine 12 Eylül`e evet oyu çıkar. Allah, bir daha Türkiye`yi o noktalara getirmesin. 12 Eylül Askeri Müdahalesinin bazı antidemokratik uygulamalarına rağmen, bu darbe bence zaruretten doğmuş ve başarılı da olmuştur" (İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı