Tarih: 25.01.2023 13:48

GAZETEMİZ SAHİPLERİNDEN YALÇIN REMZİ YÜREGİR’İ YAŞAMA VEDA EDİŞİNİN YILDÖNÜMÜNDE SAYGI İLE ANIYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

Büyük kaybımız Yalçın Remzi Yüregir yaşamının her aşamasında çok yönlü çalışmalarla öne çıkmış kişiliğe sahipti. Daha Tarsus Amerikan Kolejinin orta bölümünde öğrenci iken müziğe o yıllarda başlayan tutkusu ile bir yandan da piyano dersleri almaya başlamıştı. Daha sonra öğrenimine devam ettiği Robert College Mühendislik bölümünde ünlü sanatçımız Cemal Reşit Rey’in  piyano ve kompozisyon öğrencisi olmuştu. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde Mühendislik Master derecesini aldıktan sonra eşi Güneş Yüregir ile yaşamaya başladıkları Michigan’ın Ann Arbor kentinde mühendis olarak çalıştı. O sürede de yine  bir yandan Michigan Üniversitesi Müzik bölümünden kompoziyon master derecesini almayı başardı.

1958 yılında yurda dönen Yalçın Remzi Yüregir yedek subaylık görevini tamamladıktan  sonra  1961 yılından itibaren de Yeni Adana Gazetesi’nin yönetimini kardeşi Çetin Remzi Yüregir ile birlikte devraldı. Gazeteyi kardeşinin askerlik görevine gittiği  sürede de yöneten Yüregir, daha sonraki yaşamı boyunca da gazetemizin yüzyılı aşkın yayın hizmetinin devamını sağlamada her türlü özveriyi göze alarak emeğini esirgemedi. Makaleleri ve araştırma yazıları ile gazetenin içeriğini zenginleştirmeyi sürdürdü.

YALÇIN REMZİ YÜREGİR’İN YAŞAMI BAŞARILI HİZMETLER İLE DOLU İDİ

1961 yılından sonraki yaşamında mühendislik alanında çalışmalara başlayan Yüregir,  çok yönlü etkinlikleri arasında, Vali Mukadder Öztekin’nin lise düzeyindeki öğretim alanında öğretmen sıkıntısını aşmak üzere başlattığı çalışmalar çerçevesinde Adana Kız Lisesi’nde müzik öğretmenliği de yaptı.

Yüregir yine o yıllarda Adana’da yayına başlayan Çukurova Bölge Radyosu’nda klasik müzik tanıtım programları yaptı ve Atatürk Parkı’nın Ziyapaşa Caddesi ile kesiştiği noktada kurulan Atatürk Gençlik Sarayı’nın müdürlüğünü yaparken benzer programları izleyicilerle sürdürdü.

Serbest mühendislik yaptığı dönemde mimarlar Demirtaş Ceyhun, Ulvi Özdemir ve Ertuğrul Arf ile birlikte bir çok özel binanın ve sanayi kuruluşunun inşaatlarına katkı sundu.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın Adana’da kuruluş aşamasını da Yüregir başlattı.  Adana Belediyesinde yaşanmakta olan imar düzensizliklerine karşı giriştiği mücadeleyi bir yandan Yeni Adana sayfalarında sürdürürken  diğer yanda da İnşaat Mühendisleri Odası Adana Temsilciliğinin de kurulmasına önayak oldu  ve burasının yeterlik vermediği yapılara ruhsat verilmemesi  hususunun Belediye’ce de kabulünü zorladı.

1976  yılında  Rektör Lütfullah Aksungur’un çağrısı üzerine Çukurova Üniversitesi’nde İnşaat İşleri Daire Başkanlığı görevine başladı. Üniversite yerleşkesinin gelişme ve genişleme sürecinde ve bu arada öncelikle Balcalı Hastanesinin kuruluşu sırasında başlayan yapılaşma çalışmalarında görev aldı. Bu çalışmalar  Çukurova Üniversitesinin il çapında genişlemesi ve hatta Mersin Üniversitesi’nin kuruluşuna atılan ilk adımlara kadar yaygınlaştı.

Bu süreç içinde Yüregir, Çukurova Devlet Konservatuvarı’nın kuruluşu için başlatılan girişimlerde görev üstlendi.  1993 yılına kadar Yapı İşleri Daire başkanlığını sürdürürken, açılış kararının sonuçlanmasından sonra kurucu müdürü olarak 1986 yılında konservatuarın geçici bir binada öğretime açılmasına emek verdi. Okulun kendi binasında Türk sanat dünyasına başarılı müzisyenler kazandırması sürecini yaşadı. Konservatuarda müdürlüğü sırasında da ders verirken, emekliliği sonrasında da bunlardan bir bölümünü vermeyi sürdürdü.

Yalçın Remzi Yüregir yine bu süre zarfında müzik alanında akademik aşamalarını da yükseltti. Önce doktora düzeyi olarak kabul edilen Sanatta Yeterlilik derecesini kazandı ardında da profesörlük kademesine ulaştı.  1999 Yılında da yaş haddinden emekli oldu

Yüregir’in müzikle ilgili makaleleri ve yayımladığı ders kitapları ve de kimi icra edilmiş besteleri bulunmaktadır.

 

Yalçın Remzi Yüregir'i yaşama veda edişinin yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz. 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —