Hayvan Dostu İletişim Kılavuzu yayınlandı
YAŞAM 2.06.2021 09:31:00 875 0

Hayvan Dostu İletişim Kılavuzu yayınlandı

Prof. Debra Merskin ve Doç. Dr. Carrie P. Freeman tarafından hazırlanan Hayvan Dostu İletişim Kılavuzu, İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki uzman akademisyenlerin katkılarıyla Türkçe’ye uyarlandı

Türkiye’de hayvan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin çalışmalarından ve görüşlerinden de faydalanılarak oluşturulan kılavuzda gazetecilik, halkla ilişkiler, reklam ve eğlence sektörlerinde çalışan profesyonellere hayvanların adil, dürüst ve saygılı bir şekilde nasıl anılacağı ve temsil edileceği konusunda rehberlik sunuluyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, iletişim sektörünün farklı uzmanlık alanlarında çalışan profesyonellere yönelik bir Hayvan Dostu İletişim Kılavuzu oluşturdu. Orijinal içeriği Oregon Üniversitesi’nden Prof. Debra Merskin ve Georgia Devlet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Carrie P. Freeman’a ait olan kılavuz İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki iletişim, psikoloji ve hukuk alanlarında uzman akademisyenlerin katkılarıyla uyarlandı. Kılavuzun uyarlanmasında ayrıca Türkiye’de hayvan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin çalışmalarından ve görüşlerinden de yararlanıldı. Hayvan Dostu İletişim Kılavuzu’nda gazetecilik, halkla ilişkiler, reklam ve eğlence sektörleri için ayrılan farklı bölümlerde, bu sektörlere yönelik hayvan dostu dil tercihleri ve uygulamalarla ilgili öneriler yer alıyor. İletişim sektörlerinin insanın doğayla sürdürülebilir etkileşimini vurgulamak ve yaygınlaştırmak doğrultusunda sahip oldukları etki gücüne vurgu yapan kılavuz, bu etki gücünün hayvanlar lehine de harekete geçirilebilmesi için bir çağrı niteliği taşıyor.

Kılavuz hayvan dostu içeriklerin oluşturulmasında bir rehber niteliğinde

Kılavuzda hayvanların haber konusu ve kaynağı olarak kullanımı, hayvanlarla ilgili haberlerde önyargıdan kaçınma, uygun terminolojinin seçimi, reklamlarda hayvanların temsil edilmesi, hayvanların stratejik iletişimde birer paydaş olarak tanımlanması, çocuklara yönelik dizi ve programlarda hayvan dostu içerik oluşturulması gibi konularda detaylı öneriler sunuluyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, Hayvan Dostu İletişim Kılavuzu ile ilgili olarak, “Eğitim alanında sayısız ilke imza atmış olan Üniversitemizin İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan ve günümüzün en önemli konularından biri olan insan-doğa ve insan-hayvan etkileşiminde iletişimin olumlu etkisine vurgu yapan bu kılavuzun, benzer çalışmalara öncülük etmesini diliyorum” dedi.

“Sirk hayvanı” yerine “insanları eğlendirmek için sirklerde tutsak edilen hayvan” ifadesi kullanılmalı

Kılavuzda önerilen terminolojide “laboratuvar faresi, deney hayvanı, kobay fare” yerine “araştırma için kullanılan ve/ya çoğaltılan sıçanlar, maymunlar, köpekler, kediler” ifadelerinin kullanılması öneriliyor. Aynı şekilde “sirk hayvanları, gösteri hayvanları” yerine “insanları eğlendirmek için sirkler ve benzeri kuruluşlarda tutsak edilen hayvanlar”, “telef oldu” yerine “öldü, hayatını kaybetti, can verdi”, “itlaf edildi” yerine “öldürüldü” ifadelerinin kullanılması gerektiğinin altı çiziliyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Bârika Göncü; “Kullandığımız dil, dünyaya bakış açımızı şekillendiren önemli bir güç. İletişim disiplinlerinde çalışan profesyoneller, dilin etkin kullanımıyla ilgili teknik bilgilere sahip oldukları gibi, faaliyet gösterdikleri alanların farklı paydaşlar üzerindeki kayda değer etkisinin de farkındalar. Bu bağlamda kılavuzumuzun iletişim profesyonellerinin etki güçlerini hayvanlar lehine de kullanabilmeleri için bir kapı arayabilmesini diliyoruz” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli