Tarih: 23.02.2018 12:09

HDP´Lİ DEMİR, ?TBMM BAYPAS EDİLDİ?

Facebook Twitter Linked-in

VAHİT ŞAHİN

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir Yasamanın adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirterek, ?Biz böyle biliyoruz. Önümüze getirilen teklifle bir kez daha demokratik bir zeminde, katılımcı bir şekilde, tartışmaya açık, kanun yapım sürecinin baypas edildiği ve Parlamentonun çoğunluk oligarşisiyle bir tür noter mercii olarak işletilmek istendiğini görüyoruz? dedi.

Bu teklifin öncelikle 16 Nisan referandumunda yaşanan şaibe ve hukuksuzluklarının yasal zırha büründürüldüğünü kaydeden Demir, şunları söyledi:

? Mühürsüz zarf ve oy pusulalarının artık geçerli hâle gelecek olması bunun en büyük kanıtı. Bunun dışında, teklifte açık, eşit, denetlenebilir ve demokratik seçim ilkelerini ortadan kaldıran çok sayıda düzenleme var. Bunlardan biri, iktidarın emrinde olan -açıkça böyle söylemek gerekiyor- ve maalesef AKP il başkanları gibi davranan valilere sandık birleştirme ve taşıma yetkisinin verilmesi. Bir diğeri ise, sandık başkanlarının kamu görevlilerinden oluşturulacak olması. Bu, seçimlerin asli öznesi olan siyasi partilerin sandık kurulu belirleme haklarının ellerinden alınmasıdır ve bunun amacı açıkça sandık kurullarında çoğunluğu elde ederek aslında her türlü kararı iktidarın lehine sonuçlandırmak istemesidir. Oy pusulasında ittifak bölümünün geniş, belirli bir alanı kapsayacak olması, seçmen davranışını psikolojik olarak etkileyecek olması da bu bölümde oy verme ve hesaplama usulünün farklı olması yine eşitlik ilkesinin ihlalidir. Yani gerçekten aslında bütün düzenlemeler artık oyların hesaplanmasının AKP-MHP ittifakının hanesine yazılacak şekilde olmasına yönelik tasarlanmıştır ve biz, tabii, bu düzenlemenin daha çok tartışılacağını biliyoruz ama girizgâh olarak bunları söylemek istedik.?

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —