Tarih: 09.07.2018 19:35

İNGİLTERE´DE YENİ BREXİT KRİZİ

Facebook Twitter Linked-in

Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi, hükümetin Avrupa Birliği´nden ayrılma politikası olarak bilinen Brexit stratejisini desteklemeyen Dışişleri Bakanı Boris Johnson istifa ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, ?Bu öğleden sonra Başbakan, Boris Johson´un Dışişleri Bakanı görevinden istifasını kabul etmiştir. Onun yerine kimin geçeceği çok kısa bir süre içinde açıklanacaktır. Başbakan, Boris´e yaptığı işlerden dolayı teşekkür ediyor? ifadeleri yer aldı. Brexit bakanlarından David Davis ve Steve Baker´ın istifasından sonra Boris Johson, Brexit stratejileri sebebi ile istifa eden 3´üncü bakan oldu.

Brexit karşıtlığı ile bilinen Boris Johnson, Theresa May´in AB´den ayrıldıktan sonra Avrupa ülkeleri ile kuracakları ilişki planını görüşmek üzere gerçekleştirilen zirve sonrası, May´in ön gördüğü planı ?Dışı güzel ama içi boş olarak? değerlendirmişti.  

YENİ BREXİT KRİZİ

İngiltere (Birleşik Krallık), Avrupa Birliği´nden (AB) çıkış sürecinde (Brexit) yeni bir kriz yaşıyor. AB ile çıkış süreci müzakerelerini yürüten Brexit Bakanı Daniel Davis ile Yardımcısı Steve Baker´in ardından Dışişleri Bakanı Boris Johnson´ın da istifa etmesi, Başbakan Theresa May´e ağır darbe oldu. Her iki bakan da May kabinesinde ´sert Brexit´in önde gelen savunucuları olarak biliniyordu. May, ´yumuşak Brexit´ planını bir gün süren toplantıda kabineye kabul ettirebildi.

Ardından İngiltere hükümetinin, AB ile özel serbest ticaret ve gümrük birliği anlaşmaları yapılmasını öngören ´yumuşak Brexit´ politikasını benimsediği açıklandı. Ama açıklamayı istifalar takip etti.

 

Johnson´ın istifası, Başbakan Theresa May´in ´yumuşak Brexit´ planıyla ilgili Avam Kamarası´nda konuşma yapmasının yarım saat öncesinde geldi.

May ´´Brexit müzakerelerini ilerletmenin en iyi yolu üzerinde uzlaşamıyorduk´´ açıklamasını yaptı.

TUSK: ?BREXİT DÜŞÜNCESİ GİTMEDİ?

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Davis ve Johnson´ın istifalarını "Siyasiler gelir ve giderler ancak insanlar için yarattıkları sorunlar kalır´´ diye değerlendirdi. Tusk Twitter´dan şu paylaşımda bulundu:

"Siyasiler gelir ve giderler ancak insanlar için yarattıkları sorunlar kalır. Tek üzüldüğüm husus, Brexit düşüncesi Davis ve Johnson ile beraber gitmedi. Ama? Kim bilir?"

Birleşik Krallık, Haziran 2016´da yapılan referandumla yüzde 48´e karşı yüzde 52 oyla AB´den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017´de de Lizbon Anlaşması´nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

´Vote Leave´ (Terk etmeye oy ver) kampanyasıyla referandumdan Brexit kararı çıkmasında başrollerden birini oynayan Johnson´ın hükümetten ayrılmasının, May´i güvensizlikoylaması sürecine kadar götürebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

MUHAFAZAKAR PARTİDE LİDERLİK YARIŞI BAŞLAR MI?

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, Johnson´ın istifasının, May için can sıkıcı ve zor bir durumu tam anlamıyla bir krize dönüştürme potansiyeli taşıdığını belirtti. Boris Johnson´ın 2016 referandumunda ´Brexit kampanyasının yüzü´ olduğunu hatırlatan Kuenssberg, onun istifasının Muhafazakar Parti´de liderlik yarışını tetikleyebileceğine dikkat çekti.

ALİ KEMAL´İN TORUNU BORIS

Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu´nun linç edilerek öldürülen son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal´in torunu Stanley Johnson´ın oğlu.

2015´te AB´yi vuran sığınmacı krizini takip eden Brexit kampanyasını neredeyse tümüyle yalanlar üzerine kuran Johnson, AB korkusu yaymak için Türkiye´yi de malzeme yapmış, Türkiye´nin kısa süre içinde AB´ye üye olacağını iddia etmişti.

2016´da Daily Telegraph gazetesinde yayımlanna yazısında Almanya Başbakanı Angela Merkel´i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ´kaprislerine boyun eğmekle´ suçlayan, ´´Merkel, Erdoğan´ı memnun etmek için komedyenleri susturuyor´´ diyen Muhafazakar Partili eski Londra Belediye Başkanı, The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray´in açtığı ´Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a hakaret içerikli şiir yarışmasında´ da birinci gelmişti.

 

 iha/haber merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —