KADİRLİ FESTİVALİ, KARATEPE’Yİ UNESCO’YA TAŞIYACAK
KÜLTÜR SANAT 19.05.2022 13:37:00 2015 0

KADİRLİ FESTİVALİ, KARATEPE’Yİ UNESCO’YA TAŞIYACAK

Emine Varmış, “Gönül birliği ve el birliği ile festivalimizi yaptık. Karatepe ve Kadirlimizin sesini sınırlar ötesine duyurduk. Atılan kız yurdu temeli ile kız çocuklarımızın okuma oranının artmasını hedefliyoruz" dedi.

KADİRLİ’DEN UNESCO YOLUNDA DEV BİR ADIM

Kadirli Festivali, Türk dünyası sanatçılarını Kadirli’de bir araya getirdi. 7 ülkeden ve ülkemizden çok sayıda sanatçı Kadirli Festivali’nde sanatseverler ile buluştu.

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (KA-VAK) Avrasya Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Federasyonu (ASKEF) ile birlikte, “UNESCO Yolunda Karatepe” temasıyla düzenlediği Kadirli Uluslararası Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali sona erdi.

Bu yıl birincisi düzenlenen ve gelenekselleştirilmesi hedeflenen Festival, Kadirli Kaymakamlığı, Kadirli Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü’nün desteği ile 13-14-15 Mayıs tarihlerinde yapıldı.

Kadirli Kaymakamlığı, Kadirli Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü’nün desteği ile Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı (KA-VAK) ileAvrasya Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Federasyonu’nun (ASKEF) “UNESCO Yolunda Karatepe” temasıyla düzenlediği KADİRLİ FESTİVALİ ( 1. Kadirli Uluslararası Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali) sona erdi. Festival, yurt içinden ve dünyadan çok sayıda sanatçı ve sanatseveri Kadirli’de bir araya getirdi.

 Gelenekselleşmesi hedeflenen Kadirli Festivali zengin bir program ile organize edildi.

 

İlk gün

 

Festivalin ilk gününde,KA-VAK Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Emine Varmış, Yönetim Kurulu ve Vakıf Üyeleri, ASKEF Başkanı Savaş Ünal ile 7 farklı ülkeden Festival'e katılan sanatçılar Kadirli Kaymakamı Vehbi Bakır ve Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan’ı ziyaret etti. Bakır ve Tarhan, festivalin Kadirli halkına hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek,“Önümüzdeki yıl da festivale desteklerimizisürdüreceğiz.Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz.” dediler.

Festival kapsamında Kadirli Kent Müzesi’ndeaçılan resim,fotoğraf ve çini sergilerinde, ulusal ve uluslararası sanatçıların eserleriyer aldı.Sergi,Kadirlili sanatseverler ve Festival’e dışarıdan gelen konuklar tarafındanbüyük ilgi gördü. Aynı gün, Kabasakal Parkı’nda ve Kültür Merkezi’nde, el işi sergileri ve kitap imza stantlarının açılışı gerçekleştirildi. 

 

7 ülkeden 28 sanatçı Kadirli Festivali’nde

 

Kadirli Öğretmen Evi’nde düzenlenen etkinlikte, Festival’e Türkiye’den ve yurt dışından katılan, sanatçılarile konuşmacılar söz aldı.

Sırasıyla;Azerbaycan’dan İrada Karimova, Kırgızıstan’danDr.DarikaAdatovna Acar, Bulgaristan’dan Doç. Dr. Nesrin Sipahi, Özbekistan’dan Muazzam İbrohim veMircevat Ahıskalı açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

 

İkinci gün

 

Festivalin ikinci gününde, Adana, Osmaniye, Kadirli ile diğer il ve ilçelerden katılım sağlayan yoğun kalabalık, şehrin çeşitli noktalarından kalkan otobüsler ve özel araçlarla Karatepe’ye ulaştı.

Programda hazır bulunan Kadirli Kaymakamı Vehbi Bakır, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun,KA-VAK Genel Merkez Başkanı Ahmet Demirel ve üyeleri Adana Şube Başkanı Emine Varmış , Yönetim Kurulu ve üyeleri,  Kadirli Şube Başkanı Duran İsaoğlu , Yönetim Kurulu üyeleri ve ASKEF Başkanı Savaş Ünal misafirlerle bölgeyi gezerken, Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, bölgeyi öne çıkaran özellikleriyle tanıtarak,  Karatepe’nin tarihini ve bugünkü önemini anlattı.

Karatepe’de yapılan törende, Karatepe’nin Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olduğu vurgulanarak,“Bir dünya markası olan bu müze, Türkiye'nin ikinci büyük milli parkı sınırları içinde yer almaktadır.Karatepe, M.Ö. 8. Yüzyıl’da Adanava Krallığı’nın sınır kalesi olarak yapılmış, özgünlüğünü büyük ölçüde koruyarak günümüze ulaşmış ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almıştır.” dedi.

Piyano sanatçısı İlker Okatan Karatepe’de verdiği piyano resital ile katılan tüm misafirlere unutulmaz anlar yaşattı. İlker Okatan eserlerini Prof. Dr. Halet Çambel’e ithaf ettiğini dile getirdi.

Karatepe’de yapılan Tiyatro gösterisi ve öğrencilerin verdikleri konserlerinin ardından etkinliklerin Kadirli’de gerçekleştirilecek bölümüne geçildi.

Devlet Bahçeli Kültür Merkezi’ndeyapılan, Kadirlililerin, yurt içinden ve dışından gelen sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, Yüksek Mimar Erol Doğan ve Prof. Dr. Selma Yel tarafından“Karatepe Unesco Yolunda” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta,Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı (KA-VAK) tarafından hazırlanan “Flaviapolis’ten Kadirli’ye” adlı belgesel gösterimi de yapıldı.

Konferansta konuşan Yüksek Mimar Erol Doğan,Karatepe’dehemFenike,  hem de Luvi dilleri ile yazılmış, bilinen en uzun çift dilli kitabe sayesinde, Anadolu’nun yerel yazısı olan Anadolu Hiyeroglifleri ve yerel dili olan Luvicenin çözümlenmesi büyük ölçüde tamamlanabildiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Aynı metin Fırtına Tanrısı heykeli üzerinde de Fenikece olarak tekrar edilmiş, bu yazıtın yayımlanması ile aynı zamanda bölgenin M.Ö.birincibin yıl tarihi bağlamında araştırılmasına önemli bir katkı sunulmuştur.Yakın zamanda bu yazıtlar UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne ‘KARATEPE YAZITLARI’ adıyla kaydedilmiştir. Karatepe kazılarına 1947 yılında Alman arkeolog Prof. Dr. Bossert başkanlığında başlanmış, çalışmalar Türkiye’nin öncü arkeologlarından Prof. Dr. Halet Çambel ve kazı ekibiyle birlikte 2010 yılına kadar yürütülmüş ve tamamlamıştır.”

Erol Doğan, bu yıl birincisi düzenlenen Kadirli Festivali’nin başta Kadirli ve Osmaniye olmak üzere sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda ülkemize büyük katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Prof.Dr. Selma Yel ise Kadirli’nin tarihsel geçmişinin ve geçmişte yaşamış kadın figürlerinin günümüze uzanan sosyolojik yapısına etkisini aktardı. Büyük yazar Yaşar Kemal başta olmak üzere Kadirli’nin yetiştirdiği birçok sanatçı,bilim insanı ve tarihi kişiliğin genç nesillere aktarılarakkent hafızasında yer almasının önemine vurgu yaptı. Kadirli’de bulunan tarihi yapıların restorasyonunun yapılarak korunması ve turizme hizmet vermesi gerektiğini, bunun içinde başta Kadirli Belediyesi olmak üzere herkese görev düştüğünü ifade etti.

Atatürk Caddesinden başlayarak, Kabasakal Parkı yanından Kent Meydanına doğru renkli ve binlerce kişinin katıldığı kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Festival kapsamında hafta içinde düzenlenen kostüm tasarım yarışmasında ödül almaya hak kazananlara ödülleri verildi.

 

Üçüncü gün

 

Festival’in üçüncü gününde, KA-VAK Kız Öğrenci Yurdu’nun temel atma töreni gerçekleştirildi.

Fatma Kutlu Köksal (Kutlay Hoca) anısına hayata geçirilen kız öğrenci yurdu temel atma törenine, Kadirli Kaymakamı, Kadirli Belediye Başkanı ve KA-VAK Genel Başkanı Ahmet Demirel ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Vakfın Adana ve Kadirli Şube Yönetim Kurulu Başkanları ve üyeleri katıldı. Kaymakam Bakır, eğitimin ailede başladığını belirterek, “Özellikle kız çocuklarımızın okuma oranının yüksekliği, yeni yetişen nesiller için çok önemli. Bugün bu anlamlı törende bulunmaktan dolayı çok mutluyum.” dedi.

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Adana Şube Başkanı Emine Varmış ise ; “Gönül birliği ve el birliği ile festivalimizi yaptık. Karatepe ve Kadirlimizin sesini sınırlar ötesine duyurduk. Atılan kız yurdu temeli ile kız çocuklarımızın okuma oranının artmasını hedefliyoruz. Yüreği daha güzel bir Kadirli için çarpan herkese teşekkür ederiz.” dedi.

ASKEF Başkanı Savaş Ünal da, “Yapılan uluslararası festivalin Kadirli ve Karatepe’ye dikkat çekmek, Unesco Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine girmesini sağlamak için başarıyla tamamlandığını belirterek birçok ülkede yayınlanan haberlerle bu festivalin Kadirli ve Karatepe’nin tanıtımına çok büyük katkısı olmuştur.” dedi.

Temel atma töreninin ardından Kadirli Belediyesi Devlet Bahçeli Kültür Merkezinde, Karacaoğlan Aşıklık Geleneğinin son temsilcisi, “Yaşarken Değer Gören Tek Aşık” unvanına sahip festivalin onur konuğu olan Aşık Feymani ve diğer sanatçıların seslendirdiği şiirler ve şarkılarla devam eden program, festivale katılım belgesi töreni ile sona erdi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli