Tarih: 12.03.2021 20:30

KEMAL ANADOL’DAN İKİ YENİ YAPIT DAHA

Facebook Twitter Linked-in

Anadol’un yine bugünlerde 12 Eylül öncesinin toplumsal ve siyasal olaylarını belgesel roman formatında anlatan SON DURAK başlıklı yapıtı Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı.

Anadol,  Pankuş Yayınları tarafından basılan EN UZUN GÜN başlıklı yeni yapıtında toplumsal belleğe önemli katkılarda bulunuyor ve içinde yaşadığı olayların hiç bir yerde yer almamış ayrıntılarını şu başlıkları içeren sayfalarında anlatıyor:

- Hızla diktatörlüğe giden Demokrat Parti ve Menderes iktidarına karşı direnen üniversite gençliği… 28/29 Nisan 1960 olayları. Ankara Kızılay Meydanı’nda gerçekleşen 555 K .

- 12 Eylül faşizmine karşı namuslu ve örnek mücadele veren aydınlar… Sıkıyönetim Mahkemesinde görülen Barış Derneği Davası’ndaki unutulmaz hukuk savaşımı.

- Aliağa Gencelli’de Japon şirketlerine ve ANAP iktidarına karşı verilen çevre ve hukuk mücadelesi. İzmir’den Aliağa’ya ulaşan insan zinciri! Zaferle sonuçlanan hukuk kavgası…

- TBMM’de, 21 Kasım 1990 tarihli oturumda Kenan Evren hakkında gerçekleşen ilk suç duyurusu.

- 1 Mart Tezkeresinin reddi. TBMM’de, emperyalizme direnen CHP Grubunun öncülüğünde gerçekleşen başarılı sonuç. Olayların perde arkası ve bugüne kadar bilinmeyen ayrıntılar…

- Fetullah Gülen çetesinin ele geçirdiği güvenlik ve yargı… Çetenin başlatacağı kumpas davalarının işaret fişeği, Van 100. Yıl Üniversitesi ve Rektör Yücel Aşkın davalarının perde arkası.

- 17 Mayıs 2006 günü Danıştayda işlenen cinayet! İkinci Kubilay Olayı’nın Meclis’e yansımaları… Failleri yargılanan davanın Ergenekon hukuk faciasına uzanan akıbeti!

- Medya marifetiyle yıllardır toplumda yaratılan yanlış ve uydurma algı: 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizinin gerçek öyküsü.

KEMAL ANADOL’DAN BİR ROMAN DAHA

Anadol’un yine bugünlerde 12 Eylül öncesinin toplumsal ve siyasal olaylarını belgesel roman formatında anlatan SON DURAK başlıklı yapıtı Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı.

Romanın tanıtım yazısında Ali SİRMEN şunları söyüyor:

“Yazar, çağının aktörü değil, tanığıdır. O tarihi yapmaz, yazar. Ama bazı durumlarda, yazar tarihin hem yazanı olur hem de yapanı.

Kemal Anadol Son Durak’ta, sendikacı Metin ve Avukat Güler’in aşkları çevresinde Türkiye’nin vahşi terör zinciriyle bugünlere nasıl geldiğini bir tarihçi titizliğiyle anlatıyor. Romanın kapsadığı dönem Türkiye’sinde aktif siyasetin etkin kişilerinden biri olan Anadol, yaşanan sevgisizlik ve nefret dolu o terör ortamında aşkların da mümkün olamayacağını gerçekçi biçemle anlatırken, bir döneme de ışık tutuyor.

Kemal Anadol’un kimi zaman sanığı da olduğu dönemle ilgili tanıklığı, okuru düşünmeye ve dönemin sorumlularını sorgulamaya yöneltiyor.”

KEMAL ANADOL NEDEN, NELERİ YAZDI?

Siyasetçi ve Yazar Anadol şöyle açıklıyor yazdıklarının amacını:

“Aradan yıllar geçmesine karşın belleğimde saklı duran, canlılığ ını hala koruyan izlenimleri; yaşamımı etkileyen ve başka anıların önüne geçen, hiç unutamadığım, unutamayacağım olayları aktaracaktım. Tabii bunların bit kısmı siyasi idi. Ancak sıradan değil, ülkemizin geleceğini etkileyen tarihi olaylardı. …Belleğimde hala çakmayı sürdüren enstantaneler değişik tarihlere, değişik dönemlere ait. Şunu da önemle vurgulamak istiyorum. Bazı kişi ve olaylarla ilgili yazdıklarım tamamen o günkü algı ve değerlendirmelerdir. Geçmişe,  bu günün gözlüğü ile bakmak hem doüal hem bilimsel değildir. Yazdıklarımı değerlendirmek elbette bana değil,okurlar aittir.”           

KEMAL ANADOL KİM?

Kemal Anadol yakın geçmişte yaşanan bunalımlı ve kritik günlerin tanığı. 1973 ve 1977 seçimlerinde CHP Zonguldak  Miiletvekili olarak seçilerek Karadeniz Ereğlisi’nde ‘CHP içersinde başladığı siyasal çalışmalarını başkente taşımış oldu. Aralarında Parti Meclisi ve MYK üyeliği de bulunan üst düzey görevlerde yer aldı.

1980 darbesinden sonra Barış  Davası Derneği davasında tutuklandı, yargılandı beraat etti.

1987 seçimlerinde SHP İzmir Milletvekili seçilerek parlamentoya geri döndü. 2002 (22. Dönem) ve 2007 (23. Dönem) yıllarında da bu görevini sürdürdü. 8 yıl süreyle de CHP Grup Başkanvekilliğini üstlendi. 24. Ve 33. Olağan CHP Kurultaylarını yönetti.

1963 yılından itibaren yazarlığa başlayan Anadol bir süre  gazetecilik yaptı.

!994’te Atina’da Abdi İpekçi Barış Dostluk Ödülü’ne ve 2009’da da Dil Derneği Onur Ödülüne layık görüldü.

Kemal Anadol’un daha önce yayınlanmış yapıtları şöyle:

12 EYLÜL GÜNCESİ (1987- Anı) – MİLATTAN SONRA (1989 – Anı) – KARTAL MALTEPE’DEN SAĞMALCILARA İNSAN MANZARALARI (1988 – Anı) – TERMİK SANTRALLERE HAYIR (1991) – KARŞIYAKA MEMLEKET (1998 – Roman) – BÜYÜK AYRILIK (2003 – Roman) – 23. DÖNEM PARLAMENTO ÇALIŞMALARI (2011- Belgesel) – KASIRGA (2013- Roman) – FİLMİ GERİYE SARINCA (2015-Anı) – KULAĞIM KARADENİZ’DE (2018 – Roman)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —