YAŞAM 25.01.2022 13:34:00 692 0

"Küçük Akbabaları Koruma Projesi" devam ediyor

​​​​​​​Vaillant Türkiye, bulunduğu bölgedeki ekosistemin devamlılığında büyük önemi olan küçük akbaba neslini koruma ve türün önemi konusunda farkındalık yaratma çalışmalarına devam ediyor.

 

Doğa Derneği iş birliğinde 2015 yılından bu yana kesintisiz sürdürülen Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nin 2021 çalışmaları kapsamında akbaba sayımları gerçekleştirildi. Mersin Bolkar Dağları’ndaki küçük akbaba koruma çalışmalarında Çoban Ağı ile görüşmeler konargöçerlerin kış yurtlarında devam etti. Küçük akbaba yuvaları hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşma imkanı sunan Çoban Ağı ile başta küçük akbaba olmak üzere bölgedeki diğer türler için de koruma çalışmaları yapılması sağlandı. Çoban Ağı üyeleri, sadece küçük akbabaların olduğu yaz aylarında değil; kış yurtlarına göç ettiklerinde de bölgede kızıl akbaba, çakal, kurt, sırtlan, oklu kirpi gibi türler hakkında düzenli bilgiler iletti.  

"Farkındalık çalışmalarına odaklanıldı"

2021 çalışmaları kapsamında Sarımazı Yırtıcı Kuş Göç Sayımında yaşananlarla ilgili olarak sosyal medya üzerinden canlı yayınlarla tür hakkında farkındalık yaratma hedefine katkıda bulunuldu. Ayrıca, küçük akbabaları tehdit eden unsurların başında gelen; yaşam alanlarının kaybı, elektrik hatları ve zehirlenme gibi tehditlere ilişkin bilgilerin ve görüntülerin paylaşıldığı Küçük Akbaba Tehditleri filmi yayınlandı. Öte yandan Doğa Derneği Podcast Serisi “Bolkar Dağının Göçerleri’’nde Çoban Ağı ve konargöçerlerin, küçük akbaba ve biyoçeşitlilik ile ilişkisine yer verildi. Yayın esnasında bölgede yapılan koruma çalışmaları, Doğa Derneği’nin konargöçer çobanlarla olan ilişkisi ve gelecek planları anlatıldı. Mersin Kültürhane Kafe’de belirli aralıklarla düzenlenen ve sosyal medyadan canlı ve interaktif katılımla gerçekleştirilen söyleşilerde başta küçük akbaba olmak üzere, çobanlar ile ilişkiler, doğa kavramı ve Mersin ‘in tabiatı gibi konulara değinildi. Projenin 2021 faaliyetleri kapsamında 30-31 Ekim 2021 tarihlerinde yapılan 43. İstanbul Maratonu sanal koşusunda küçük akbabalar için farkındalık koşusu yapıldı. Birçok farklı bölgeden koşucular küçük akbaba neslinin geleceği için koştu. Mersin’de küçük akbaba ve konargöçerler ilişkisini anlatan “Çoban Ağı’’ filminin çalışmaları da başlatıldı. 

“Projemiz pandemi tedbirleri ile hız kesmeden sürüyor”

Vaillant Group Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erol Kayaoğlu projenin 2021 yılına ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Projemiz pandemi tedbirleri ile hız kesmeden sürüyor. Bu yıl Mersin’de ilk defa kapsamlı bir şekilde küçük akbaba yuvaları araştırıldı. Adana’da gerçekleştirilen Sarımazı Yırtıcı Kuş Göç Sayımında 71 küçük akbaba gözlenirken 3.418 arı şahini, 1.263 yılan kartalı, 1.435 yaz atmacası olmak üzere toplamda 30.741 kuş tespit edildi. Projenin en önemli destekçilerinden konargöçerler ve Çoban Ağı ile iş birliğimiz daha da güçlendi. Bu işbirliği doğrultusunda yapılan düzenli görüşmelerde küçük akbabaların ekosistem için önemi, göçe gelme ve gitme zamanları, yuva alanları, yaşadıkları tehditler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Projenin devam ettiği Ankara ve Mersin bölgelerinde oluşturulan ve 6 yıldır sistemli bir şekilde işleyen Çoban Ağı ile çobanlar başta olmak üzere yereldeki kişiler, küçük akbabaların bölgeye geliş ve gidiş tarihlerini, varsa yuvanın mevcut durumunu ve tehditlerin varlığını uzmanlara aktarmaya devam etti. 2015 yılından bu yana devam eden proje ile en önemli hedefimiz küçük akbabaların dünyamızın devamlılığındaki rolü konusunda bilinç aşılamak. Bu hedefimize gittikçe daha da yaklaşıyoruz.” 

“Türkiye göç eden kuşlar açısından son derece önemli bir coğrafyaya sahip”

Küçük akbabaların ekosistemin sağlıklı işleyişinin göstergelerinden olduğunu belirten Doğa Derneği Genel Koordinatörü Serdar Özuslu çalışmalara ilişkin şöyle konuştu: “Türkiye, akbaba, leylek, pelikan, şahin, kartal gibi süzülerek göç eden kuşlar açısından son derece önemli bir coğrafyaya sahip.  İnsan toplulukları ve uğrak yerleri için ulaşılması zor alanlar yaban hayatı bakımından büyük önem arz ediyor. Yaban hayvanlarının yaşadığı pek çok tehditle küçük akbabalar da karşı karşıya. Üreme alanlarının ortadan kaldırılması, habitatlarının kaybı, zehirlenme, avcılık, elektrik çarpması ve besin kaynaklarının yok olması küçük akbaba popülasyonunun azalmasına etki eden en önemli tehditler. Bu yıl koruma çalışmalarında özellikle çoban ağına odaklandık. Küçük akbabayı en iyi tanıyan ve gözlemleyen çobanlar, bölgede türe karşı bir tehdit oluştuğunda ilk müdahale edebilecek kişiler. Bu durumdan hareketle küçük akbaba herhangi bir tehditle karşı karşıya kaldığı zaman çobanın nasıl müdahale edebileceğini öğreneceği veya durumu rapor edebileceği bir yapı oluşturduk.  Projemiz kapsamında elde ettiğimiz veriler ışığında tür üzerinde her geçen gün daha fazla yorum yapma ve ilerleme fırsatı yakalıyoruz.”   

 (vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli