“MONTRÖ’YÜ SAVUNMAK SUÇ DEĞİL TAM TERSİNE YURTTAŞLIK GÖREVİDİR”
SİYASET 8.12.2021 13:49:00 555 0

“MONTRÖ’YÜ SAVUNMAK SUÇ DEĞİL TAM TERSİNE YURTTAŞLIK GÖREVİDİR”

Montrö Bildirisi yayınlanan amiraller için 12 yıla kadar hapis istenmesine geçmiş dönem CHP milletvekilleri  “MONTRÖ’YÜ SAVUNUYORUZ!” açıklaması yaparak tepki gösterdi

Açıklama’da, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan Montrö’yü savunmak suç değil tam tersine yurttaşlık görevidir,” diyen geçmiş dönem CHP milletvekilleri şu görüşü paylaştı:

“Montrö’yü savunan amiraller hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 12 yıla kadar hapis istemiyle bir iddianame hazırlanması; ülkemizde evrensel hukukun uygulanması konusunda tereddüt yaratacak bir nitelik taşımaktadır.

Amiraller bildirisi yayınlandığında da bunun anayasal bir hak olduğunu kamuoyuna açık bir şekilde ifade etmiştik. Türkiye’nin tapusu olan Lozan’ın boşluğunu dolduran Montrö’nün, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının, Marmara’nın dolayısıyla Türkiye’nin ve Karadeniz’de kıyısı olan ülkelerin güvenliğini sağladığını belirtmiştik.

Yeniden ifade ediyoruz; Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesindeki konumu ve çevresindeki deniz alanları üzerindeki haklarıyla egemenliğini güvence altına alan çok önemli uluslararası bir belgedir. Türkiye’nin egemenliği ile doğrudan bağlantılı olmanın yanı sıra ülkemize bölgesel ve küresel barışı koruma açısından yaşamsal bir sorumluluk yüklemektedir.

Karadeniz’de uluslararası bir gerginliğin söz konusu olduğu bugünlerde Montrö’yü savunmak ve korumak daha da önem kazanmıştır. Böyle bir dönemde Montrö’yü savunmayacağız da ne zaman savunacağız?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan Montrö’yü savunmak suç değil tam tersine yurttaşlık görevidir. Aşağıda imzası olan geçmiş dönemler milletvekilleri olarak, Montrö Sözleşmesinin önemini bir daha vurguluyor, anayasal hakların kullanılması ve korunmasına kuvvetle sahip çıkıyoruz.

MONTRÖ’YÜ SAVUNUYORUZ!”

 AÇIKLAMAYI YAPAN GEÇMİŞ DÖNEM CHP MİLLETVEKİLLERİNİN ADLARI ŞÖYLE:

Abdülkadir Ateş,Ahmet Tan,Ali Arslan,Abdürrezzak Erten, Ali Arabacı, Algan Hacaloğlu, Ali Kemal Kumkumoğlu, Ali Rıza Bodur, Ali Rıza Öztürk, Adnan Keskin, Ahmet Küçük, Ali Ahmet Ertürk, Ali Özgündüz, Altan Tuna, Atilla Kart, Barış Can,  Bülent Baratalı, Cumhur Yaka, Dilek Yılmaz, Enis Tütüncü, Erdal Karademir, Ergün Aydoğan, Erol Ağagil, Erol Çevikçe, Fahrettin Üstün, Feridun Ayvazoğlu, Fikri Sağlar, Gaye Erbatur, Gökhan Durgun, Güldal Mumcu, Güldal Okuducu, Hasan Akyol, Hüsnü Bozkurt, Hakkı Ülkü, Halil Ünlütepe, Hasan Ören, Hulusi Güvel, Hüseyin Ünsal, İbrahim Özdiş, İsmail Özay, İdrisYıldız,  İzzet Çetin, İbrahim Tez, Kemal Anadol, Kemal Ekinci, Kemal Sağ, Mehmet Kesimoğlu, Mehmet Küçükaşık, Mehmet Tomanbay, Muharrem Kılıç,Mustafa Gazalcı,Mustafa Özyurt, Mustafa Kul, Malik Özdemir, Nedret Akova,Namık Havutça,Necla Arat,Orhan Düzgün, Orhan Erarslan, Orhan Sür, Osman Coşkunoğlu, Ömer Çiftçi, Rasim Çakır, Ruşen Işın, Ramiz Topal, Sedat Uzunbay, Selahattin Kocaahmetoğlu, Selahattin Öcal, Tuncay Ercenk, Turgay Develi, Türkan Miçooğulları, Yakup Akkaya, Yakup Kepenek, Yılmaz Kaya, Yüksel Çorbacıoğlu, Zekeriya Akıncı, Ziya Yergök, Zülfikar İnönü Tümer.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli