Tarih: 10.04.2018 13:51

?NÜKLEER ENERJİDEN ELDE EDİLEN EN PAHALI ELEKTRİĞİ TÜRKİYE KULLANACAK!?

Facebook Twitter Linked-in

Akın önergesinde, ?Nükleer enerjiden elde edilen elektriği dünyada en pahalı kullanan ülke Türkiye olacaktır. Bu bilgiler ışığında, nükleer santralin Türkiye´ye çağ atlatacak olduğunu söylemek doğru mudur?? dedi.

 Akın´ın önergesi şu şekilde;

1-Elektrik piyasasında bir KWH elektriğin satış fiyatı 4-5 USD cent aralığında değişmekteyken ve son rüzgar YEKA ihalesini üstlenen grup kuracağı 1000 MW güçte rüzgar enerjisi santrallarında üreteceği elektriği 3.48 USD cente satmayı kabul etmişken, Akkuyu NGS´nin üreteceği elektriğin yarısı için, devletin garanti ettiği alım fiyatının 12.35 USD cent yani piyasa rayicinin 2,5-3, rüzgar fiyatının ise 3,6 katı olduğu göz önünde bulundurulursa Nükleer Santrale ucuz denilebilir mi?

2-OECD verilerine göre, nükleer elektriğin kilovatsaati Belçika´da 6.1, Fransa´da 5.6, Almanya´da 5.0, Japonya´da 5.0, ABD´de 4.9, Rusya´da 4.3, Kore´de 3.6 dolar/cent maliyetle üretilmektedir. Bu rakamlarla karşılaştırıldığı zaman nükleer enerjiden elde edilen elektriği dünyada en pahalı kullanan ülke Türkiye olacaktır. Bu bilgiler ışığında, nükleer santralin Türkiye´ye çağ atlatacak olduğunu söylemek doğru mudur?

3-Kurulmak istenen Nükleer Santrallerin saptanmasında, ülke şartlarına uygun ve transfer edilebilecek nitelikte bir teknoloji seçimi gibi ölçütler bulunmakta mıdır?

4-Santralin atık ve yakıt sorunu ile ilgili hangi tedbirler alınmıştır? Akkuyu´da oluşacak nükleer atıklar nasıl ve nerede depolanacaktır?

5-2017 yılı elektrik üretiminin üçte biri ila yarısına yakın miktarda, 95 GWh-145 GWh artırmak mümkünken bu olanağı değerlendirmeyip, nükleere ihtiyaç var tezini öne sürmek bu verilere aykırı değil midir?

6-Kurulacak olan nükleer santrallerde ne kadar soğutma suyu kullanılacaktır? Bu duruma ilişkin termodinamik hesaplamalar yapılmış mıdır? Ekolojik olarak deniz sıcaklığına etkisi nasıl olacaktır?

7-Sermayeye ilişkin belirsizlikler giderilmiş midir? Yerel ortak bulma sıkıntısı çözülmezse nükleer santral yapılmayacak mıdır?

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —