“OYUNCULUK HAZ ALMAK DEĞİL, ETKİLEŞİM VE DÖNÜŞÜM AMAÇLI BİR UĞRAŞTIR”
KÜLTÜR SANAT 28.07.2021 07:55:00 1273 0

“OYUNCULUK HAZ ALMAK DEĞİL, ETKİLEŞİM VE DÖNÜŞÜM AMAÇLI BİR UĞRAŞTIR”

Çevirgen,“Oyunculuk çocuk yıllarımdan beri merak ettiğim, yapmak istediğim bir etkinlik olarak aklımdan hiç çıkmadı. Birçok isimle çalıştım. Eğitim aldım. Ayrıca resim sanatı ile de ilgilenmekte, birçok etkinlikte bulundum"diyor

-“Oyunculuk çocuk yıllarımdan beri merak ettiğim, yapmak istediğim bir etkinlik olarak aklımdan hiç çıkmadı. Birçok isimle çalıştım. Eğitim aldım. Ayrıca resim sanatı ile de ilgilenmekte, birçok etkinlikte bulundum.”

-Oyuncu ve ressam Ahmet Oruç Çevirgen, “Oyunculuğu öncelikle bir inandırma sanatı olarak görüyorum. Seyirci sizi izledikten sonra rolünüzdeki karakterden dolayı sizi seviyor ya da nefret ediyorsa amacınıza ulaşmış oluyorsunuz” diyor.

Röportaj:Vahit Şahin

Sakal Star 2021 yarışmasında Onur Ödülünü kazanan Oyuncu Ahmet Oruç Çevirgen ile yaptığımız röportajda, İnsanların kısa yoldan konum elde etme, para kazanma gibi motivasyonları söz konusu olduğunu, bunun için böyle yollara başvurmasının çok normal olduğunu ifade eden Çevirgen, “Bunun yanında tiyatro da var ve üstelik çok da etkili bir tiyatro. Bunun gibi çok önemli atılımlar da var; ancak popülizm de var, çünkü Türkiye’nin kendi kimliğini bulmaya çalıştığı zamanlar söz konusu.Bugün de yine oldukça popüler; ama dünden farklı olarak bugün toplumun kendi dinamiklerinin -eğitim dahil- buna yönlendirmesi gibi bir durum var” dedi.

Bugünkü Konuğumuz Oyuncu Ahmet Oruç Çevirgen. Merhaba Ahmet Hocam, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

- Merhabalar, öncelikle Nevşehir (Kapadokya) doğumluyum. uzun yıllar ülkemizin güzide bir  kurumunda görev yaptım. Yurt içi ve yurt dışında yaşama fırsatı buldum. Gözlem ve etki üzerine çok fazla tespit yapma fırsatım oldu. Oyunculuk olarak tüm bunlar birer tutkuya dönüşmesi  kaçınılmaz oluyor. Oyunculuk çocuk yıllarımdan beri merak ettiğim, yapmak istediğim  bir etkinlik olarak aklımdan hiç çıkmadı. Bir çok isimle çalıştım. Eğitim aldım. Ayrıca resim sanatı ile de ilgilenmekte, bir çok etkinlikte bulunduğumu belirtmek isterim.

Oyunculuk hakkında bize biraz bilgi vermek ister misiniz?

-Oyunculuğu öncelikle bir inandırma sanatı olarak görüyorum. Seyirci sizi izledikten sonra rolünüzdeki karakterden dolayı sizi seviyor ya da nefret ediyorsa amacınıza ulaşmış oluyorsunuz. Bu bir illüzyonudur aslında. Seyirci çok özel kavram ve çok ciddiye alınması gereken bir kitledir. Dolayısıyla bütün motivasyonum bundan oluşuyor.

Oyunculuğun sanat içerisindeki yeri hakkındaki düşünceleriniz nedir?

-Sahne sanatları başta olmak üzere, yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran kişilerin genel tanımını yapmak kolay olmuyor. Haz almak değil de etkileşim ve dönüşüm amaçlı bir uğraş olarak görüyorum oyunculuğu. Sanatçı ızdırap ve sızı barındıran bir bünyeden doğacaktır. Sanata ve topluma sorumlu olmak, hissiyatı süzüp en saf haliyle seyirciyle bütünleşmektir oyunculuk sanatı.

Son dönemde Oyunculuk bir meslek olarak popüler hâle geldi. Bunun nedenleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

- İnsanların kısa yoldan konum elde etme, para kazanma gibi motivasyonları söz konusu, bunun için böyle yollara başvurması çok normal o zamanlar.Bunun yanında tiyatro da var ve üstelik çok da etkili bir tiyatro. Bunun gibi çok önemli atılımlar da var; ancak popülizm de var, çünkü Türkiye’nin kendi kimliğini bulmaya çalıştığı zamanlar söz konusu.Bugün de yine oldukça popüler; ama dünden farklı olarak bugün toplumun kendi dinamiklerinin -eğitim dahil- buna yönlendirmesi gibi bir durum var.

Örnek aldığınız oyuncu ve yönetmenler kimlerdir?

-Bertolt Brecht'i öncelikle belirtmek isterim. Oyun yazarı ve yönetmen kimliği gerçekten harikulade. Yönetmen olarak Tarkovsky, S. Kubrick, C. Nolan, oyuncu  olarak Daniel Day-Lewis, Humprey Bogart, Sophia Loren ve ülkemizde ise Nuri Bilge Ceylan, Çağan Irmak, Ercan Kesal, Fikret Kuşkan, Altan Erkekli beğendiğim isimler.

Geleceğe yönelik planlarınız nedir?

-Öncelikle daha fazla yapımlarda rol almak, yıllar süren birikim ve tespitlerimi seyirciye aktarmak için enerji sarf etmek istiyorum.

Ülkemizde ilk kez düzenlenen Sakal Star 2021 yarışmasında Onur Ödülünü kazandınız. Karakter oyuncu olarak iddialı ve dikkat çekici birisi olduğunuzu kanıtlıyor bu ödül. Sizi öncelikle tebrik ederim. Görünüşüzü nasıl açıklıyorsunuz?

-Çok teşekkür ederim bu nazik tanımlamanız için. Evet, oyuncu olarak akılda iz bırakmanın en önemli unsuru dış görünüş ve beden dili vurgusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Beden dili ve hissiyat buluşmadan seyirciyi etkilemek mümkün değil bence.

Okuyucularımıza bir mesajınız olacak mı?

-"Oyunculuk haz almak değil, etkileşim ve dönüşüm amaçlı bir uğraştır" sloganından yola çıkarak, okuyucularımızın sanat etkinliklerine iştirak etmelerini, sanata destek vermelerini dilerim.

Başta siz olmak üzere asırlık çınarımız Yeni Adana Gazetemiz çalışan emekçilerine sevgi ve saygılarımı iletmek istiyorum.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli