Patatesin kilosu 5 lira işçi tonunu 10 liraya taşıyor

Patatesin kilosu 5 lira işçi tonunu 10 liraya taşıyor

Kilosu 5 liraya kadar çıkan patatesin tüketiciye ulaşmasını sağlayan işçiler ise tonunu 10 liraya taşıyor.

Dar gelirli ailelerin mutfağının vazgeçilmezi olan patatesin fiyatı bu aylarda tavan yapıyor. Normalde kilosu 1 ila 2 lira arasında değişen ve 2013 yılında tarlada fiyatı 20 kuruşa kadar düşen patates şimdi altın gibi değerli.
Çukurova`da başlayan patates hasadı da patatesin ateşini düşürmedi. Tarlada fiyatı 1.5 liraya kadar düşen patates özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde pazar ve marketlerde hala kilosu 5 liradan satılmaya devam ediyor. 

Patatesin kilosunun bu kadar yüksek olmasına rağmen bu sebzenin pazar ve marketlere gelerek vatandaşların mutfağına girmesini sağlayan işçiler de para kazanamıyor. 50-60 kiloluk torbalara konulan patatesleri saatlerce kamyona yüklemek için ter döken işçiler 1 tondan sadece 10 lira para kazanıyor. 50-60 kiloluk patates torbalarını zorlanmadan kamyona yükleyen işçiler, evlerine ekmek götürdükleri için çalışmaktan memnun.
İşçilerden Sezai Yağbasan`da ilkokulu okuduğunu daha sonra kendi isteğiyle okumadığını, patates zamanı tarlalarda kamyona patates yükleyerek para kazandığını belirterek, "Ton başına 10 lira para kazanıyorum. Bir kamyondan 300-400 lira para kalıyor. Ben yorulmuyorum severek yapıyorum bu işi. Hem spor yapıyorum hem para kazanıyorum. Patates işi bittiği zamanda köyde hayvancılık yapıyorum" dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı