SAHİM-SEN’DEN OMİCRON FIRTINASI UYARISI: ‘’KIRMIZI ALARM VEREN SAĞLIK SİSTEMİMİZ ÇÖKEBİLİR’’
SAĞLIK 28.07.2022 11:08:00 1064 0

SAHİM-SEN’DEN OMİCRON FIRTINASI UYARISI: ‘’KIRMIZI ALARM VEREN SAĞLIK SİSTEMİMİZ ÇÖKEBİLİR’’

Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken, sağlık sisteminde hali hazırda yaşanan krize ve koronavirüs vakalarının hızlı artışıyla önümüzdeki dönemde oluşacak manzaraya dair açıklamada bulundu.

Akarken ‘’Her geçen gün azalan hekim ve sağlık personeli sayısı, randevu alamama krizi zaten kaç zamandır gündemde. Hekim başta olmak üzere sağlık kurum çalışanları mağdur, sağlık sistemi tükenmek üzeredir. Koronavirüs vakalarının kat kat yükselişi ise yakın zamanda sağlık sistemimize yıkıcı darbeyi vurabilir.’’

Hekimler başta olmak üzere sağlık personeline şiddet, yetersiz hekim ve personel sayısı, randevu alınamaması, istifalar, ekonomik bunalım gibi birçok sorunun yer aldığı sağlık sistemi krizi, koronavirüs vakalarının da hızla artmasıyla büyüyor.

Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken, sağlık sisteminde yaşanan büyük krize ve artan koronavirüs vakaları ve ölümleri karşısında sağlık sisteminin karşılaşacağı sorunlara dair açıklamada bulundu.

‘’HEKİM VE SAĞLIK PERSONELİ SAYISI HER GEÇEN GÜN AZALMAKTA’’

Akarken açıklamasında şunları söyledi: ‘’Sağlık Bakanımız sosyal medya hesabından Omicron’a bağlı vakalar artış gösteriyor demiştir. Covid vakalarının dört kat arttığını herkes görmektedir. Hastanelerde randevu krizi büyümekte ve defalarca söylediğimiz gibi sağlık sistemindeki kırmızı alarm seviyesi hissettirerek gelmektedir. Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanları istifa etmekte bedenen ruhen çöken sağlık personeli ücretsiz izine ayrılmaktadır. Şiddet olaylarının tırmanması her mesleğin kendine göre kutsallığının hiçe sayılması bu noktaya getirmiştir.

Devlet kurumlarında hekim ve diğer sağlık personeli sayısı her geçen gün azalmaktadır. Sağlık Bakanımız 13.000 tıp öğrencisinin 4.500 diş hekiminin eğitimlerini tamamlayarak hekimlik yeminini ettiğini duyurdu. Uzman hekimler olmadıktan sonra ne derece çözüm olunacaktır. Ağız diş sağlığı merkezlerinde genel diş muayenesi yapılıp uzmanlık alanlarına yönlendirilen hastalar, maalesef randevu alamamaktadır. Hem Tıp hem de Diş Hekimliği alanında uzman hekimler yurtdışına gitmekte ya da özele geçmektedir. Hekim dışı diye bahsedilen sağlık personellerinin genç dinamik mezunları liyakat olmayan sistemde masa başlarında mesleki becerilerini göstermeden maaş almaktadır. Hizmet yılı hizmet puanı hiçe sayılmaktadır.

‘’SAĞLIK SİSTEMİ İYİCE KARANLIĞA GÖMÜLMEKTEDİR’’

Her sene atama takvim tarihinin aksine bu sene tıp ve diş hekimleri için erken atamaların belli olacağı söyleniyor. Bu da ne kadar vahim durumda olduğumuzun göstergesidir. Diğer sağlık personeli atamalarına gelince bir an önce atamaların açılması, sözleşmeli personelin ise kadroya geçirilmesi elzemdir. Sağlık Bakanlığı kadrolarında olunca atamaya tabi ol, üniversite hastanelerinde görev yaparken veya sözleşmeli isen atama görememe ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Covid klinikleri hastanelerde açılmaya başlanmıştır. Sürüntü alınan alanlar 24 saat çalışacak şekle tekrar getirilmektedir. Yani pandemi başına dönmekteyiz. Dünyada vakalar yüzde beş, ölümler yüzde on arttı pandemi devam etmekte. Bilimin ışığından sapmadan liyakatın gelerek sağlık sisteminde tek yürek olmalıyız. CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel ‘’120 vekilin imzasıyla Meclisi 1 Ağustos günü sağlık çalışanlarının sorunlarını görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Dilekçemizi Meclis Genel Sekreterliğine sunduk” demiştir. Asıl olan sağlık personelinin sorunlarının yanında sağlık sistemidir. Bizler diyoruz ki insanın sağlığı yerinde vicdanlarda temiz olsun. Kant ‘’İnsanın gözü karanlığa alışınca karanlılığı fark etmemeye başlar’’ der, sağlık sistemi iyice karanlığa gömülmektedir.

‘’YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ’’

Omicron başladığı gibi gitmiyor. Omicronun tüm dünyada yayılan ve yeni dalgaya yol açan varyantı hastaneye yatış riskini 3 kat civarında artıracağı beyan ediliyor, hala bakanlık önlem almıyor. Acı reçetemiz elimizde, hekim olmadığı için hastanelerde bazı bölümlerin kapandığı neden görülmüyor. Ameliyatlar ve poliklinik randevuları çok uzak tarihlere verilmekte, az kalan hekim ve sağlık personeli sayısı yükü kaldırmakta zorlanıyor. Hekim başta olmak üzere sağlık kurum çalışanları mağdur, sağlık sistemi tükenmek üzeredir. Hali hazırda kriz içindeki sağlık sistemimiz çökebilir. Unutmayalım ki dünya insanlığın beşiğidir. Yanlışlarda ısrar edilmeye devam edilirse insanlık sonsuza kadar beşikte kalamayacaktır. Bizler sağlık sisteminin düzenlenmesini ve yaşamak aynı zamanda da yaşatmak istiyoruz. (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli