ŞAHİN,”KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT”
YAŞAM 2.01.2023 23:05:00 1515 0

ŞAHİN,”KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT”

Araştırmacı Yazar Oğuz Şahin,iklim krizi rapornda özellikle 53 ülkede 193 milyon insanın akut açlık kriziyle baş başa kaldığının belirlendiğine işaret ederek siyasetçileri bu küresel tehdide karşı hazırlıklı olmaya çağırdı

Bahçeşehir Üniversitesi’nde Yerel Yönetimler Akademisi ve Siyaset Okulunu bitiren, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme okuyan, Kapadokya Üniversitesi’nde Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Yüksek Lisansı yapan Oğuz Şahin, dünyanın en önemli yaşam sorunu olan küresel ısınmaya dikkat çekti.

Birkaç ay önce küresel gıda krizi raporu yayımlandığını belirten Şahin, raporda özellikle 53 ülkede 193 milyon insanın akut açlık kriziyle baş başa kaldığının belirlendiğine işaret ederek siyasetçileri bu küresel tehdide karşı hazırlıklı olmaya çağırdı ve ekledi: “Ülkemizde tarım sektöründe çok ivedi bir şekilde olağanüstü hal ilan edilmeli. Bununla ilgili bölgeler belirlenmeli.”

Aynı zamanda “Yeşil Yeni Düzen” isimli akademik araştırma kitabının yazarı olan Araştırmacı Yazar Oğuz Şahin ile Dünyadaki ‘İklim Mültecileri’, ‘Ekolojik Kentler’, ‘Yeşil ekonomi mekanizmaları’, ‘İklim göçünün ve Global ısınmanın nedenleri ve çözümleri’ konularında açıklamalarda bulundu.

Şahin, şunları ifade etti:

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN BÜYÜK NEDENLERİNDEN BİRİ İKLİM GÖÇÜ

“İklim değişikliğinin bize en çok yarattığı zararlardan birisi son dönemlerde yaşanan sel felaketleri. Son dönemlerde Ankara’da yaşanan sel felaketi ve özellikle Batı Karadeniz’de meydana gelen yoğun yağışlar, değişen hava olayları nedeniyle çok hızlı bir şekilde sel felaketleri getiriyor. Sel felaketlerine sadece insanlarımız değil, hayvanlarımızı da kaybediyoruz, canlılar yok oluyor, ekosistem değişiyor. Oralarda heyelanlar da meydana geliyor toprak örtümüz, bitki örtümüz de aslında zarar görüyor. Dünya çapında baktığımızda iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri de iklim göçü. Üzerinde en çok duracağımız konulardan biri bu.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER HER ŞEYİ FÜTURSUZCA KULLANIYORLAR DÜNYAMIZI YOK ETMEYE ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ”

Örneğin Çin’de bir kelebek kanadını sallarsa mahallemizde fırtınalar estireceğini unutmayalım. Bugün küresel ısınma devam ediyor, son hızla. Özellikle 1,5 santigrat derece dediğimiz bir eşik var ve dünya hızla o eşiğe doğru ilerliyor. Yani 2050 yılına kadar 1,5 santigrat derece daha yükselirse dünya ısısı, buzulların erimeye, deniz seviyeleri yükselmeye devam edecek. Sanayileşmiş, gelişmiş ülkeler her şeyi umursamaz şekilde kullanıyorlar. Fabrikalarda bacalarını düzgün kullanmıyorlar, sanayi atıkları var. Her şeyi fütursuzca kullanıyorlar. Dünyamızı yok etmeye adım adım yaklaşıyoruz. Ama buzullar tamamen eridiğinde Okyanus Bölgesinde sular yükselecek, oradaki toplulukların tamamı adalardan mecburen göç etmek zorunda kalacaklar. İşte biz buna iklim göçü diyoruz.

“SÖZLEŞMEDE İKLİM GÖÇÜYLE İLGİLİ BİR KAVRAM YOK”

1951 yılında Cenevre Sözleşmesi imzalandı, özellikle mülteci konusunda burada iklim göçüyle alakalı mültecinin tanımı geçmiyor. Orada mülteci tanımıyla ilgili bir kavram yok ama iklim göçüyle ilgili de bir kavram yok. Siyasi sığınmacılar ya da savaşlardan dolayı yerinden göç edenlerle ilgili güzel kararlar var, tanımlar yapılmış. Ama şu an iklim göçüyle ilgili göç edecek insanların, mültecilerin hiçbir tanımı yok dünyanın hiçbir sözleşmesinde adı geçmiyor. İşte ben bu konuya da özellikle değiniyorum ve elimden geldiği kadar da gündeme getireceğim.

Arap Baharı’ndan sonra her şey çok daha güzel olacak deniyordu, ama oralarda yaşanan olaylara baktığımız zaman aslında bizi ilgilendirmiyor diyemez hiçbir vatandaşımız. Endonezya’da bir sel felaketi yaşanmış, bu beni bağlamaz diyemiyoruz, dememeliyiz zaten. Çünkü oradaki yaşanan bir olay direkt evimizde otururken bile bizi bağlıyor. İnsani, vicdani anlamda da bağlıyor ama bundan sonraki süreçte hem sosyal anlamda, hem maddi anlamda, hem de manevi anlamda bağlayacak bunlar.

“53 ÜLKEDE 193 MİLYON İNSANIN AKUT AÇLIK KRİZİYLE BAŞ BAŞA”

Birkaç ay önce küresel gıda krizi raporu yayımlandı. Bu gıda krizi raporunda özellikle 53 ülkede 193 milyon insanın akut açlık kriziyle baş başa kaldığı görüldü. Bu bilimsel yapılan bir araştırma. Ayrıca üç konuya da değindiler; dünya çapında yaşanan savaşlar, Covid-19 pandemisinden kaynaklı ekonomik sıkıntılar, bir de iklim değişikliği. Bu raporda özellikle üç konu üzerinde yoğunlaşmış, yola çıkmışlar. En fazla etkilenen ülkeleri belirlemişler, Bangladeş, Afganistan gibi ülkeler başı çekiyor."

(vş)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli