Tarım Öğretiminin 176. Yılı Çukurova Üniversitesinde Kutlandı
GÜNDEM 11.01.2022 12:18:00 649 0

Tarım Öğretiminin 176. Yılı Çukurova Üniversitesinde Kutlandı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Öğretiminin 176. Yılını düzenlenen törenle kutladı.

Tarım Öğretiminin 176. yılı nedeniyle düzenlenen kutlama etkinlikleri, Çukurova Üniversitesindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulup, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı.

ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde devam eden törene Adana Vali Yardımcısı Adem Arslan,  Milletvekilleri Ayhan Barut, Abdullah Doğru, Rektör vekili Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Berberoğlu, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, Genel Sekreter v. Dr. Mehmet Cingöz, ZİDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, dekan yardımcıları, akademisyenler, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, oda yönetim kurulu üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Geleneksel Ziraat Marşı’nın okunması ve ÇÜ Devlet Konservatuvarı’nın mini konserinin ardından açılış konuşmasını ÇÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri adına Tarla Bitkileri Bölümü Öğrencisi Heval Doğan yaptı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, oda olarak temek hedeflerinin öncelikle üniversiteler, Tarım Ve Orman Bakanlığı, tarım kooperatifleri, tarım ve üretici birlikleri, ziraat odaları, çiftçi birlikleri ve tüm tarım paydaşlar ile el ele vererek birlikte sorunlarımızı aşmak olduğunu dile getirerek, “Bu sorunları aşarken başlangıç noktamızın aslında ziraat fakültelerimizden mezun olan meslektaşlarımızın nitelik, donanım, pratik bilgi ve becerileri ile doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Mühendisleri Odası olarak 67 yıllık geçmişimize sahip çıkarak ilkelerimizden asla vazgeçmeden, üyelerinizden ve genç meslektaşlarımızdan aldığımız enerji ile mesleğimize, meslektaşlarımıza ve ülke tarımına yönelik hizmetler vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kafkas: “Ziraat Mühendisliği Geçmişte Olduğu Gibi En Önemli Mesleklerinden Biri”

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas da tarım öğreniminin bu topraklar üzerinde 1846 yılında Yeşilköy’de Ayamama Çiftliği’nde başladığını hatırlatarak Cumhuriyet ile beraber 1933 yılında kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü ile çağdaş bir zemine oturtulduğunu söyledi. Son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada iyice kendini hissettiren iklim değişikliği ve yaklaşık iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi nedeniyle, tarımın insan yaşamında en önemli sektör olduğunun bir kez daha anlaşıldığını bildiren Prof. Dr. Kafkas öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Zengin bir tarım potansiyeline sahip Çukurova toprakları bugün tarımsal üretim bakımından Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. Asırlardır bölgede yaşayan birçok medeniyetin gıda ihtiyacını karşılayan verimli Çukurova toprakları, tarımda oldukça geniş bir üretim çeşitliliğine de sahiptir. Yakın zamanda kapalı basınçlı sulama sisteminin de Çukurova’ya gelecek olmasıyla ürün çeşitliliğinin ve tarım potansiyelinin daha da artması, tarıma dayalı sanayinin daha da gelişmesi beklenmektedir. Bu durum hem mezunlarımız için hem de bölgede yaşayan insanlar için yakın gelecekte yeni istihdam olanaklarının ortaya çıkması ve bölge halkının zenginleşmesi anlamına gelmektedir.

Bölgemiz ve ülkemiz tarımının, küresel iklim değişikliğine hazır hale getirilmesi, suyun tarımda etkin bir şekilde kullanımı, bitkisel ve hayvansal doğal kaynakların verimli kullanılarak katma değer yaratacak yeni ürünlere dönüştürülmesi, bölgemize yeni tür ve çeşitlerin kazandırılması, biyolojik ve biyoteknik mücadele, organik tarım, kaliteli ve güvenilir gıda arzı ve mekanizasyon gibi birçok konu, önümüzdeki yıllarda Ziraat Fakültesi mezunlarımızın üzerinde çalışacakları önemli hususlar arasında yer almaktadır. Dolayısıyla ziraat mühendisliği mesleği, geçmişte olduğu gibi, bugün de, geleceğin de, en önemli mesleklerinden biridir. Bu nedenle, lütfen geleceğinizden endişe etmeyiniz. Çünkü kendisine güvenen, sorumluluk sahibi, yabancı dili iyi olan, teknolojiyi takip eden ve iyi kullanan siz geleceğin Mühendislerinin iş bulma sıkıntısı olmayacaktır. Özellikle de Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu iseniz hiç olmayacaktır.”

Prof. Dr. Ünlükaplan: “Ziraat Fakültemiz Öncü olmaya Devam Edecek”

Rektör Vekili Prof. Dr. İlter Ünlükaplan ise, tarımsal üretim düzeninin ve verimliliğinin önemli ölçüde artmasını sağlayan ziraat mühendislerinin yetişmesinde Ülkemizde Ziraat Fakültelerinin öncü rol oynadığını ifade ederek, “Özellikle son yıllarda karşımıza çıkan küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte tarım en ön plana çıkmıştır. Bu nedenle, insanlığın geleceği için iyi eğitim almış Ziraat Mühendislerine çok fazla gereksinim bulunmaktadır. Çukurova Üniversitesinin iki kurucu fakültesinden biri olan Ziraat Fakültemiz aynı zamanda bölgemizdeki diğer Üniversitelerin kurulmasında da önemli bir rol almıştır. Her geçen yıl güçlenen ve başarısını katlayan Ziraat Fakültemiz sadece araştırma alanında değil, aynı zamanda bölge üniversitelerine de akademik yönden katkılar sunmaktadır. Fakültemiz ayrıca, pandemi döneminde bile gerek çiftçilerle yaptığı işbirliğiyle ve gerekse Tarım Bakanlığındaki Ziraat Mühendislerine vermiş olduğu eğitimlerle üretim ve araştırma konularında öncülük görevini sürdürmüş ve üzerine düşen eğitim-öğretim ile araştırma ve konularındaki faaliyetleri daha da ileri taşımıştır. Bu özverili çalışmaları nedeniyle başta Ziraat Fakültemiz dekanı ve dekan yardımcıları olmak üzere fakültemizin değerli akademik ve idari personellerine teşekkür ediyorum.” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından ZİDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu “Tarımsal Öğretimin 176. Yıldönümünde Ziraat Fakültelerinde Akreditasyon” konulu sunum yaptı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. Söylemezoğlu’na katkılarından dolayı plaket takdim ederken, meslekte 30. 40. ve 50.  yılını tamamlayanlara plaket verildi.

Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false