TERÖRÜN YIKTIĞI KENTLERİN YENİDEN İNŞASI TARTIŞMALARI

TERÖRÜN YIKTIĞI KENTLERİN YENİDEN İNŞASI TARTIŞMALARI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan ?Neler Oluyor? programına konuk oldu.

ANKARA (İHA) - Gündemdeki kimi konular hakkında görüşlerini açıklayan Sarı, terörle mücadele edilen bölgelerde şehirlerin yeniden inşasıyla ilgili bilgiler verirken, ?HDP´lilerin hükümetin yerel yönetimlerle birlikte hareket etmediği yönündeki eleştirilerine de cevap verirken, ?HDP´nin eleştirilerinden biri ?yerel yönetimleri bu işin içerisine niye katmıyorsunuz´, ikincisi de acele kamulaştırma üzerine. Acele kamulaştırmayı biz bir yetki olarak aldık ama en son gideceğimiz yoldur? dedi ve şunları kaydetti:

 ?Operasyonların tamamlanmasından, sokağa çıkma yasaklarının kalktığı andan itibaren valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız tarafından bize bilgi geliyor. Biz bu bilgiye göre bölgeye ekip gönderiyoruz. Ekiplerimizin sayısı, bölgeye göre 100, 150 civarında olabiliyor. Biz ilk çalışmamızı Silopi´de başlatmıştık. Ardından Cizre´ye ve İdil´e girdik. Sur´a inşallah pazartesi günü giriyoruz. Silopi, Cizre, İdil gibi yerlerde yapacağımız çalışmayla Sur´da yapacağımız çalışma birbirinden farklı çalışmalar. Sur kendi içinde çok özel bir alan olduğu için, kentsel sit alanı olduğu için ve yapılması gereken çalışmaların koruma amaçlı uygulama imar planına yönelik yapılması gerektiği için, oradaki çalışmayı ayırıyoruz. Sahaya ilk gittiğimizde zarar tespit çalışması yapıyoruz. Ekiplerimiz, operasyonların yapıldığı bölgelerde, terörden dolayı, teröristlerin kazdığı çukurlardan dolayı, el yapımı patlayıcılardan dolayı oluşan bütün zarar tespit çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmaları valiliğimize veya kaymakamlığımıza da iletiyoruz. Ardından o bölgede bir riskli alan ilan ediyoruz. Bu bölge için de bir kentsel dönüşüm çalışmasının temelini hazırlamış oluyoruz. Riskli alan ilan ettiğimiz alanın yakın bir çevresinde de rezerv alan çalışması yapıyoruz. İki türlü kentsel dönüşüm yapıyoruz. Birincisi, rezerv alanlarda konut ihtiyacına göre bir yaşam alanı inşa ediyoruz. Bir de yerinde kentsel dönüşüm dediğimiz, aynı bölgenin içinde yaptığımız bir çalışma var. Rezerv alanlara vatandaşlarımızı yerleştiriyoruz. Daha sonra projelerimiz netleştiği zaman, vatandaşlarımıza ?şu bölgede, şu mahallede, yeni oluşmuş konutlardan evinize karşı ev verelim´ diye uzlaşma noktasına varıyoruz. Uzlaşma noktasında vatandaşlarımızla gönüllülük esasına dayanan bir anlaşmaya varıyoruz. Bunu Türkiye´nin her yerinde yapıyoruz zaten. Buralarda daha hızlı hareket etmeye çalışıyoruz?

?ACELE KAMULAŞTIRMA KARARINI, VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETİNİ BİR AN ÖNCE GİDERMEK İÇİN ALIYORUZ?

Acele kamulaştırmayla ilgi yapılan eleştirilere cevap veren Bakan Sarı şöyle konuştu:

 ?Biz bu operasyonların başladığı ilk günden itibaren, vatandaşlarımızın bütün mağduriyetlerini gidermek için canla başla çalışıyoruz. Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığımız sosyal yardımlarını hiçbir zaman eskit etmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız aynı şekilde İŞ-KUR vasıtasıyla iş alımları noktasında bölgedeki vatandaşlarımıza ekstra öncelik verdi. Bütün bakanlıklarımız bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşlarımıza destek verdi. Biz bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak acele kamulaştırma kararını alırken, yine vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerini en kısa zamanda gidermek için alıyoruz. Muhalefetin iddia ettiği gibi durumlar kesinlikle söz konusu değil. Bugün hangi vatandaşımızın elindeki malı gasp edilmiştir? Daha oturup uzlaşma aşamasına gelmediğimiz, vatandaşlarımızla konuşmadığımız bir noktada sanki bizi bütün bölgeyi kamulaştırmış gibi lanse ediyorlar. Bu çok yanlış ve taraflı bir yorumdur. Bu noktada bize gerek belediyeler, gerekse baroların açtığı davalar var. Aslında bunlar bize karşı değil, vatandaşlara karşı açılmış davalar. Biz bu çalışmalarla birlikte, vatandaşları hem ucuz hem kaliteli konut sahibi yapmaya çalışıyoruz. Ruhsatlı veya ruhsatsız, gecekondu veya kendi evinde oturan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaya çalışıyoruz. Kirada olanları ev sahibi yapıyoruz. Bunları yaparken de biz onlara, yeni evlerine taşınana kadar kira bedeli ödeyeceğiz. Bütün bunları yaptığımız halde hem muhalefet hem de bölgede kara propaganda yapanlar, tamamen yanlış ve yanlı haberlerle vatandaşların kafasını karıştırmaya çalışıyor?

?SUR´UN İÇİNDEKİ TARİHİ YAPILARIN TAMAMI TAHRİP EDİLDİ?
Bakan Sarı, Diyarbakır´ın Sur ilçesinde yapılacak çalışmalarda, Sur´un tarihi dokusunun dikkate alınacağını ifade etti. HDP´lilerin hükümetin yerel yönetimlerle birlikte hareket etmediği yönündeki eleştirilerine de cevap veren Sarı, şöyle konuştu:

?HDP´nin eleştirilerinden biri ?yerel yönetimleri bu işin içerisine niye katmıyorsunuz´, ikincisi de acele kamulaştırma üzerine. Acele kamulaştırmayı biz bir yetki olarak aldık ama en son gideceğimiz yoldur. Biz vatandaşlarımızla uzlaşma üzerine giden bir anlayışla hareket ediyoruz. Aylarca o bölgelerde mağdur olan vatandaşlarımız var, iki kişi, üç kişi yüzünden senelerce sürecek mahkemelerle vatandaşların mağdur olmaması için biz bunu yapıyoruz. Burada hız önemli, elimizden geldiğince hızlı ve kesin çözümlere gitmemiz gerekiyor. Sur´da yapacağımız çalışmada ?belediyelerle uzlaşma sağlanmadı´ deniliyor. Sur, 2012 yılında kentsel sit alanı ilan edildi ve koruma amaçlı imar planı kabul edildi. Bu koruma amaçlı imar planı, o dönemki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi´nin meclisinden de geçti. Onlar zaten o sürecin başında bu işin içindeydi. O sürecin bir kısmını da kendileri gerçekleştirmişti. Diyarbakır Sur´da 3 mahallede belediye, hem kamulaştırma işlemi yapmıştı.?


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı