Tarih: 17.07.2021 08:21

“TOPUK DİKENİ” NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Halk arasında topuk dikeni tıp dilinde osteofit olarak isimlendirilir. Topuk kemiği ile taban çukuru arasında, kalsiyum birikmesine bağlı oluşan kemiğimsi görüntüdür. Daha çok topuk ön bölgesinde görülür. çok küçük olduğu için tanı koyması bazen zor olabilir ve radyolojik değerlendirmeye ihtiyaç duyulabilir.

Topuk dikenleri uzun süre boyunca kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme, aşırı yük binmesi veya zorlanma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Aşırı zorlama, topuk kemiğinin (kalkaneus) baskılanmasına ve topuk dikeninin oluşmasına neden olur.  

Toplumumuzda en sık karşılaşılan ayak ağrısı sorunlarının başında topuk dikeni problemi gelir. Bu sorunu yaşayan kişilerden ağrılarını tarif etmelerini istediğimizde sabah uyandığında bıçak gibi bir ağrı hissettiklerini birkaç adım sonra ağrının azaldığını söylerler. Bunun yanında uzun süre ayakta kaldıklarında da ağrının tekrar başladığından muzdariptirler.

Topuk dikeni olan birçok insanda genellikle plantar fasiit de vardır. Plantar fasya (ayak taban zarı) denilen yapı ile ilgilidir. Plantar fasya, ayak tabanında topuk altından parmaklara kadar uzanan sert, kalın ve lastik gibi zar tabakasıdır. Bu yapı ayak kemerini destekler ve tıpkı amortisör sistemi gibi yürüme sırasında oluşan yüklenmeyi ayak tabanında dağıtır. Plantar fasiit olması topuk dikeninin gelişmesine olanak sağlar.

Nedenleri ise şunlardır;

Muhtemel sebepleri uzun süre ayakta durma ani ve hızlı koşmak-zıplamak sayılabilir.

Bunların dışında;

-Topuklu ayakkabı giymek

-Çok esnek tabanlı ayakkabı tercih etmek

-Yalın ayak yürüyüş

-Obezite

-Düztaban veya yüksek kavisli ayak yapısına sahip olmak

-Yaşlanmaya bağlı ayak tabanının esnekliğini kaybetmesi

-Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işlerde çalışmak

-Yanlış ayakkabı kullanımı sayılabilir.

Sabah Uyandığımda Yere Basarken Canım Çok Yanıyor!

Belirtilerine gelecek olursak;

Peki yok mu topuk dikeninin bir tedavisi diye soracak olursanız, tabii ki bir tedavisi var.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —