SİYASET 19.01.2022 10:13:00 680 0

"TÜRKİYE’DE ÜRETİM PLANLAMASI YOK!"

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’e dert yanan ve kafasını duvara vuran Adanalı çiftçiler, “Zam üstüne zam, çiftçi bitikleri oynuyor” dedi

 Artan girdi maliyetleri tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da çiftçileri adeta perişan ediyor. Adana’da çiftçilerin sorununu dinleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, bir dokundu bin ah işitti.

AKP’ye oy verdiğini söyleyen ve tarımdaki girdi maliyetlerinin fahiş artışından dert yanan Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Salbaş mahallesinde çiftçilik yapan bir vatandaş, kafasını duvara vurarak, “Bunlara niye oy verdim diye şimdi kafamı duvara vuruyorum. Nasıl bunların peşinden gittim. Laf söyletmezdim laf!” diye konuştu.

“AÇLIK BAŞLAR, KITLIK BAŞLAR!”

Aynı mahallede çiftçilik yapan başka bir genç yurttaş ise, “AK Parti, 20 senedir iktidarda ve çiftçiye en ufak bir desteği olmadı. Çiftçiyi hep en son planda tuttu” dedi.

“Mazot olmuş 14 TL, zaten mazotla gübre çiftçinin dumanını attırdı” diyen çiftçi vatandaş, “Çiftçi şu an bitikleri oynuyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Devletten de herhangi bir destek gelmiyor. Zam üstüne zam, zam üstüne zam. En büyük darbeyi bu ülkede çiftçi yiyor. Çiftçi de biterse ülkede kıtlık başlar, açlık başlar” ifadelerini kullandı.

BAKIN, ÇİFTÇİ NE YAPIYOR?

Bir diğer çiftçi de, “3 dönem AKP’ye oy verdim. Şimdi ben de kafamı duvara vuruyorum. Borçlarımı ödemek için elimdeki traktörümü satıyorum. Bankadan faizle kredi çekip yeniden traktör alıyorum. Konuştuklarının hepsi yalan dolan, Cumhurbaşkanı da dahil. Ekiyoruz, biçiyoruz elde beş kuruş para yok. Borç, faiz, gübreci derken işin içinden çıkamıyoruz. Ya evimizi satacağız, ya tarlamızı satacağız. Mecburen çarkı döndürmek için, borçlarımızı ödeyebilmek için traktörümüzü satıp yeniden banka faiziyle traktör alıyoruz” şeklinde konuştu.

Devletin, 2006 yılında çıkan yasa gereği Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1’ini çiftçiye vermesi gerektiğine dikkat çeken CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin ise, “Ama maalesef iktidar, çiftçiye bu desteği vermiyor” dedi. Türkiye’de bir üretim planlaması olmadığını dile getiren Dr. Şevkin, “Çiftçi bir yıl sonra ne ekeceğini, ne üreteceğini, ne kazanacağını bilecek. Devlet, bu  planlamayı yapmak zorunda. Bu sene patates para etti diye ertesi yıl herkes patates ekerse sıfıra düşüyor. Limonda da, karpuzda da, pamukta da böyle. Devlet diyecek ki; bu topraklarda pamuk iyi yetişir, sen pamuk ek, sen mısır ek, sen tütün ek diyecek. Planlama yapacağız. Olması gereken bu. Çiftçi ürünü ürettiğinde elinde kalmayacak. Pazarlaması yapılacak. Kâr marjı üzerine konularak çiftçinin hakkı ödenecek. Maalesef Adana çiftçisi perişan” dedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli