UYGUR’DAN “SANAT NİÇİN LAZIM” KONFERANSI
KÜLTÜR SANAT 16.01.2022 11:56:00 1234 0

UYGUR’DAN “SANAT NİÇİN LAZIM” KONFERANSI

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur, “Ekonomiyi düzeltecek güç de, işsizliği azaltıp üretimi artıracak düşünce de sanatın düşünme sistematiği ile yetişmiş gençlerin beyninde saklı" dedi.

 

Haber:Vahit Şahin

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur,  "Sanat Niçin lazım "konulu bir konferans verdi.

Kocaeli Toplum Ruh Sağlığını Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Bülent Coşkun'un moderatörlüğünde ve Fatih Sevdi, Miraç Nur Musağlu ve Sena Tali'nin de tartışmacı olarak katıldığı programda Uygur, sanat ürünü, sanatın düşünme sistematiği ve sanatın kentte üretilerek, o kenti sanat okulu haline getirilmesi üzerinde durdu.

Uygur şunları söyledi:

“Birçok iş insanı dostumdan duyuyorum, “Yahu bu ülkede ekonomik bir sıkıntı içinde, dolar almış başını gidiyor, fabrikalar kapanıyor, ticaret sıkıntılı, işsizlik artmış, eğitim önemli bir problem, siz ‘sanat, sanat’ deyip diyorsunuz. Durumumuz böyleyken sanatın bize ne faydası olur ki? Sezen Aksu’yu dinlesek ne yazar, dinlemesek ne? Çukurova Senfoni’ye gidiyorum diye müşterim mi artacak?” Bu kez ben dostlarıma soruyorum: “Siz fabrikanızın arka tarafındaki boş araziye portakal fidanları dikmişsiniz. Şimdi size hiçbir katkısı yok. Ancak on yıl sonra oradan para kazanabileceksiniz. Keşke onun yerine fabrikanızı büyütüp hemen kazanca dönüştürebileceğiniz bir şey yapsaydınız.” Tabi ki bana, portakal bahçesi yapmalarının gerekçelerini, uzun vadeli kazancın önemini içerecek şekilde uzun uzun anlatıyorlar. Ben de onlara “İşte, hepimiz sanatı da tam bu noktadan düşünmeye başlamalıyız” diye cevap veriyorum.”

“Sanat konu olunca, genellikle yanlış bir yerden değerlendirmeye başlıyoruz” diyen Uygur, “Sanatı, Zülfü Livaneli’nin bize sunduğu şarkının kendisi sanıyoruz. Veya Nuri Bile Ceylan’ın ödül almış bir filmini sanat olarak görüyoruz. Hâlbuki sanatçıların bize sundukları şey sanatın kendisi değil, daha doğru bir ifadeyle sanatın ürünleridir. Bize sunulanlar önemli tabii ki. Önemli ama asıl önemli olan, bize sunulanlar değil, bu sunuları oluşturan düşünce sistematiğidir” dedi.

Uygur, sanat ve sanat ürünü arasındaki ilişkiyi ise şöyle izah etti:

“Bir otobüs fabrikasının, diyelim ki 0001 kod numarasıyla ürettiği otobüs, bir üründür. Kendi çapında değerlidir, ancak asıl değerli olanın o ürün değil, o ürünü imal eden düşünce, organizasyon ve teknik donanım olduğunu biliyoruz. Değer açısından bir otobüs fabrikasının önemi ile o bir tek otobüs kıyaslanabilir mi? İşte, sanat ve sanat ürünü arasındaki ilişki de böyle bi şey bence. Önemli olan, Orhan Kemal’in “Hanım Ağa” romanı değil, onu üreten, üretirken yaşamı boyunca topladığı bilgileri kendince yorumlayarak bir düşünce ürününe çeviren, bu çeviriyi yaptıkça da yeteneğini geliştiren Orhan Kemal’in kendisidir.”

Uygur şunları kaydetti:

“Sanatçıların ürünleri, onların düşünme sistemine ulaştığımız en kısa yollardır. Eğer bir genç, sanat ürünlerini bir eğlence aracı olarak görmeyip arkasındaki düşünme sistematiğini hissetmeye başladıysa- ki bu ancak eğitim sisteminin böyle organize olmasıyla olur, artık kendisi de bir Orhan Kemal, bir Fazıl Say, bir Cemal Süreyya olmuştur. Kısacası sanat denildiğine aklımıza bir düşünme sistemi, sanatı benimsemiş toplum denildiğinde ise kıvrak düşünen, kritik zamanlarda hızla zeki çözümler üretebilen, insanların birlikteliği gelmelidir.”

Uygur, “Eğer “sanat” faaliyeti olarak sadece parayı basıp dışarıdan kentimize meşhur olmuş bir sanatçıyı getirmeyi algılarsak, “Yahu bu ekonomik bunalımda, sanat bizim nasıl önceliğimiz olabilir” düşüne dostlarım haklı olabilir. Ama bunun yerine kentte sanat üreterek yaşayanları, kentli ile bir araya getirip sanat ortamını sağlarsak, sanatın düşünme sistematiğinin tartışıldığı bir okul haline getirirsek, insanlarımızın zekâsının kullanabilirliğini ortaya çıkarıp geleceğimizi kurgulamış oluruz” diye konuştu.

Sanatın hissettirdiği düşünme sistemleriyle donanmış, mühendislerin, ekonomistlerin veya yöneticilerden oluşmuş bir kadro ile ülkenin sorunlarını çözebilecek fikirlerin ne kadar hızlı üretilebileceğinin görme şansını olacağını kaydeden Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur, “Yani ekonomiyi düzeltecek güç de, işsizliği azaltıp üretimi artıracak düşünce de sanatın düşünme sistematiği ile yetişmiş gençlerin beyninde saklı” şeklinde konuştu.

(vş)


“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli