VAKIFLAR YARDIMLAŞMANIN TEMELİDİR
YURTTA 11.05.2016 09:51:21 9877 0

VAKIFLAR YARDIMLAŞMANIN TEMELİDİR

Mayıs ayının ikinci haftasında tüm ülkemizde kutlanan Vakıflar Haftası münasebeti ile ilimizde de ?Vakıf ve Sivil Toplum? konulu etkinlikler düzenlendi.

/resimler/2016-5/11/0953027426819.jpgAdana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) hafta kapsamında bir konferans düzenlerken Rektör Prof. Dr. Aykut Gül de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu´nda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu´nda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Vakıflar Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürü Recep Kafes yaptı. Vakıfların toplum hayatındaki önemini anlatan Kafes´in ardından Vali Yardımcısı Şükrü Çakır haftanın anlamına istinaden bir konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Aykut Gül ?Vakıf ve Sivil Toplum? konulu konferansında vakıfların ve sivil toplum kuruluşlarının varlığının kültürümüzde çok eskilere dayandığını vurguladı. Prof. Dr. Gül, ?Selçuklu ve Osmanlı dönemine baktığımızda o gün olan vakıflar ile bugünküler arasında işleyiş açısından farklılıklar var. Vakıflarca yapılan faaliyetlerde ?Allah Rızası? ön plandadır. ?Alan el? olmaktansa ?veren el? olabilme gayreti vardır.  ?Bir lokma bir hırka? felsefesinin özünü anlamamız gerekiyor. Bugün belediyecilik hizmetleri olarak adlandırdığımız tüm faaliyetler geçmişte vakıflar tarafından gerçekleştirilmiştir. Tarihimizde vakıflar bugünkü sosyal sorumluluk faaliyetlerinin ilham kaynağı olmuştur. Osmanlı´dan günümüze yaklaşık 50 bin vakıf olduğu biliniyor. Bunların hepsi birbirinden ayrı ve her alanda Allah rızası için faaliyet gösteren vakıflar. Öyle ki ?bir adam vakıf bir evde doğar, vakıf bir beşikte uyur, vakıf mallardan yer ve içer, vakıf kitaplardan okur, vakıf okullarında hocalık eder, vakıf idaresinden ücretini alır, öldüğü zaman da vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa gömülürdü´ denmiştir. Bugün en büyük sorunlarımızdan biri insanların sonsuz ihtiyaçları ve kaynakların kıtlığı. Eğer daha sade bir yaşam tarzını seçersek daha mutlu olacağımıza inanıyorum? şeklinde konuştu.

/resimler/2016-5/11/0953285239812.jpgProf. Dr. Gül´ün ardından Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Köylü, ?Tarihte İlginç Vakıflar? konulu bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından bölge okullarında düzenlenen resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Resim yarışmasında bölge üçüncüsü olan Osmaniye Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Ceylan Yanadur, ödülünü ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül´ün elinden aldı.

Etkinliğin ikinci gününde Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı ABTÜ Yeşiloba Yerleşkesi Konferans Salonu´nda bir konferans verdi. Rektör Prof. Dr. Aykut Gül ve Vakıflar Bölge Müdürü Recep Kafes´in de hazır bulunduğu konferansta Yrd. Doç. Dr. Şanlı, vakıfların tarihsel gelişimleri, faaliyetleri ve bugünkü durumları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Külliye kültürünü de detaylarıyla anlatan Yrd. Doç. Dr. Şanlı, ecdat tarafından bırakılan mimari eserlerin birçoğunun gereken ilgiyi görmeyip, amaç dışında kullanıldığını bunun son derece üzücü olduğunu belirtti. Cevdet Şanlı, vakıf kültürünün bugün yardımlaşma adı altında yapılan birçok etkinliğe ışık tuttuğunu vurguladı.

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Gül ve Vakıflar Bölge Müdürü Recep Kafes, katkılarından dolayı Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı´ya bir teşekkür plaketi takdim etti.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yurtta hava durumu

Bayram tatilinde 33 ilde 50 kişi hayatını kaybetti

KURTLAR AĞILA GİRDİ, 79 KOYUNU TELEF ETTİ

DÜZCE´DE 3,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

JMO´dan "Deprem Tehlike Haritası" açıklaması

GÜNDE 4 BİNDEN FAZLA TRAFİK CEZASI

Yurtta hava durumu

Meteoroloji´den son dakika hava durumu tahminleri

Meteoroloji´den bu illere uyarı! Sağanak yağış geliyor |9 Aralık Cumartesi yurtta hava durumu

YURTA HAVA DURUMU

Yurtta hava durumu

Kızılay, İdlib´te tüm insani yardım önlemlerini aldı

Yurtta hava durumu

13 Aralık 2016 yurtta hava durumu

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI KUTLUYORUZ

Tren işçi servisine çarptı: 3 ölü, 13 yaralı

VAKIFLAR YARDIMLAŞMANIN TEMELİDİR

19 Mart 2016 yurtta hava durumu

Nisanda başlayacak hazine arazileri satışı üreticileri sevindirdi

27 Şubat 2016 yurtta hava durumu

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli