VERİ MADENCİLİĞİ SON YILLARIN EN ÖNEMLİ BİLGİYE ULAŞMA YOLLARINDAN BİRİSİ HALİNE GELDİ
YAŞAM 30.11.2021 00:07:00 605 0

VERİ MADENCİLİĞİ SON YILLARIN EN ÖNEMLİ BİLGİYE ULAŞMA YOLLARINDAN BİRİSİ HALİNE GELDİ

Veri madenciliği, insan gözüyle görülmesi mümkün olmayan finansal eğilimlerin keşfedilmesi, güvenlik açıklarının tespiti, gen haritalandırma ve pazar analizi gibi uygulamaları mümkün kılıyor.

Günümüzde internete bağlı cihazlar çoğaldığı için oluşturulan veri miktarının da arttığını belirten uzmanlar, elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle gelecek yıllar için tahmini modeller ve trend grafiklerinin oluşturulabildiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, endüstrilerin de veri madenciliği sayesinde planlı hamleler yaparak verimli bir şekilde hizmet sunabildiklerini ifade ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Özekes, veri madenciliği hakkında değerlendirmelerde bulundu ve iş dünyasında sunduğu avantajlardan bahsetti.

Gelecek tahmini yapılmasına olanak sağlıyor

Veri madenciliğinin büyük veri setlerinden önemli bilgileri istatiksel ve matematiksel metotlar yoluyla ortaya çıkarma aracı olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Özekes, “Bu bilgiler, veriler arasındaki gizli ilişkileri ve desenleri belirtebileceği gibi diğer veri gruplarından bazı özellikleri nedeniyle ayrılan aykırı değerleri de ortaya çıkarabilir. Bu yapılan çıkarımlar ise iyileştirmelerin, sınıflandırmaların ve geleceğe yönelik tahminlerin yapılmasına olanak sağlar.” dedi

İnsan gözüyle görülemeyen eğilimlerin tespiti yapılabiliyor

Prof. Dr. Serhat Özekes, günümüzde akıllı cihazların kullanımının yaygınlaşması ve işlem gücünün artmasıyla en basit platformlardan en gelişmiş endüstrilere kadar her gün yüksek boyutlarda veri üretildiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Yüksek kapasiteli depolama donanımlarına erişimin kolaylaşmasıyla elde edilen veri artarken, bilgiye ulaşımın hızlanmasıyla da bilgiye talep arttı. Depolanmış veri tek başına bir önem arz etmediği için diğer ilişkili verilerle birlikte işlenip bilgiye olan bu açlığın giderilmesi gerekiyor. İşte veri madenciliği de tam olarak bu yüzden sıklıkla ihtiyaç duyulan bilgiyi keşfetme yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Veri madenciliği; insan gözüyle görülmesi mümkün olmayan finansal eğilimlerin keşfedilmesi, güvenlik açıklarının tespiti, gen haritalandırma ve pazar analizi gibi günümüzde önemle yürütülen uygulamaları mümkün kılıyor. Sağlık alanında ise medikal ürünlerde sahtecilik tespiti ve klinik uygulamaların etkilerinin ölçülmesinde sıklıkla kullanılıyor. Güvenlik alanında veri madenciliğinin olası dolandırıcılıkları tespit edebildiği uygulamalar da mevcut.”

Veri analizi, veriyi işlenebilir hale getiriyor

Veri analizi ve veri madenciliğinin benzer amaçlara hizmet edip genellikle bir arada yürütülse de aslında temelde birbirinden farklı iki alan olduğunu ifade eden Özekes, şöyle konuştu:

“Veri madenciliği, makine öğrenmesi ve istatistik yoluyla gizli bilgileri ortaya çıkarmaya odaklıyken, veri analizinin amacı veri setlerini analiz için uygun hale getirip belirli bir hipotez üzerine matematiksel ve görsel değerlendirmelerde bulunuyor. Veri analizi yapılırken veri işlenebilir hale getiriliyor, matematiksel analizler yapılıyor ve oluşturulan hipotezler görsel araçlar yardımıyla destekleniyor.”

Birçok alanda veri analizi kullanılıyor

Veri analizinin bankacılık, üretim, e-ticaret, reklamcılık, güvenlik, sağlık, biyoloji, medya ve iletişim gibi birçok alanın temellerini oluşturduğunu vurgulayan Özekes, “Örneğin, bankalar müşterilerinin ihtiyaç ve harcamalarından elde ettikleri veriyi kullanarak onların satın alma profillerini oluşturma yoluyla ilgilerini çekecek tekliflerde bulunabiliyorlar. Ticari bir firma, müşterilerin tercihlerine göre hangi ürünlerin birlikte satın alındığını analiz ederek belirli bir ürün grubunda üretimin artırılmasını veya yeniden stoklanmasını tercih edebiliyor.” dedi.

İnternete bağlı cihazlar artınca veri miktarı da arttı

Prof. Dr. Serhat Özekes, ‘Veriler her türlü ölçüm yapan elektronik cihazdan, fotoğraf ve video çekebilen multimedya cihazlarından ve webden elde edilebildiği gibi işlenmeden önce veri bilimciler tarafından temizlenerek analiz edilebilir hale getirilmesi gerekiyor’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Günümüzde internete bağlı cihazların artmasıyla oluşturulan veri miktarı da arttı. Bu verilerin toplanması, gelecekte tarihsel verilere ulaşımın kolaylaşması adına önem arz ediyor. Veri madenciliğinde önemli bir yere sahip olan tarihsel veriler, geçmiş zaman aralığındaki verilerin değerlendirilmesiyle gelecek yıllar için tahmini modeller ve eğilim (trend) grafikleri oluşturulmasına imkan tanıyor. Örneğin, ekonomide büyük öneme sahip olan zaman serisi tahmini yöntemi ile bir hisse senedinin geçmiş değerlerinden yola çıkarak gelecekte nasıl şekilleneceği öngörülebiliyor. Diğer bir örnek olarak üretimci şirketlerin satışlarını iyileştirmek için pazarın geçmiş dönemlerdeki verilerine yönelik veri madenciliği çalışmalarıyla üretim kolunu organize etmelerine olanak sağlaması verilebilir. Bunun gibi veri madenciliği uygulamaları, endüstrilerin planlı hamleler yapıp en verimli şekilde hizmet sunmasına katkıda bulunuyor.”

Veri madenciliğinin önemi arttı

Sonuç olarak teknolojik gelişmelerle artan bilgi ihtiyacı ile veri madenciliğinin son yılların en önemli bilgiye ulaşma yollarından birisi haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Serhat Özekes, “Daha önceden görülmesi ve çıkarım yapılması mümkün olmayan desenler, çeşitli makine öğrenmesi yöntemleriyle keşfedilip kullanışlı bilgiye dönüştürebilir. Verilerin düzenli şekilde toplanması, yakın ve uzak gelecekteki veri bilimi uygulamalarında bir referans olması açısından önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu