Tarih: 05.10.2015 16:15

Yarın İstanbul´da Okullar Tatil Mi? (6 Ekim´de Okullar Tatil Mi?)

Facebook Twitter Linked-in

6 Ekim Salı günü İstanbul´un kurtuluşu nedeniyle okullar tatil olacak mı? Daha önceki yıllarda İstanbul´un kurtuluşu dolayısıyla okullar tatil edilmişti. Ancak bu sene öğrencilerin bayram tatilini de birleştirerek uzun bir tatil yapması kafaları karıştırdı. Okullar 28 Eylül´de açılmıştı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul´un kurtuluşu ile ilgili planlanan törenlerin yarın icra edileceğini ve tüm okulların eğitim öğretime devam edeceğini açıkladı.

YARIN OKULLAR TATİL OLMAYACAK

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul´un kurtuluşu ile ilgili planlanan törenlerin yarın icra edileceğini ve tüm okulların eğitim öğretime devam edeceğini açıkladı.

Milli Eğitim Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada, ?06 Ekim İstanbul´un Kurtuluşu ile ilgili olarak; okullarımızın tatil olup olmadığı hakkında tereddüde düşüldüğü görülmüştür. Ancak; 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun´un 2. Maddesinde belirtilen tatiller içerisinde Mahalli Kurtuluş Günleri ifade edilmediği gibi, ilköğretim ve ortaöğretim yönetmeliklerinde de Mahalli Kurtuluş Günlerinin tatil olduğu belirtilmemiştir. Bu açıklamalarımız ışığında 06 Ekim İstanbul´un kurtuluşu ile ilgili planlanan törenler icra edilmekle birlikte aynı gün tüm okullarımız eğitim öğretime devam edecektir? denildi.

İSTANBUL´UN KURTULUŞU

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918´de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması´na dayanarak 13 Kasım 1918´de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul´a girdiler. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

Türk Ordusu´nun İzmir´e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri derhal geri çekildi. Çanakkale´de bulunan İngiliz birlikleri General Harrington´un emriyle savunma pozisyonu aldı.

İngiltere, TBMM hükümetiyle anlaşma yolları aramaya başladı. Ankara hükûmeti İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini istedi. İngiltere başbakanı Lloyd George´un bu istekleri reddetti. Birliklere savaş pozisyonu alması emrini verdi. Fakat Harrington ateş açılmaması emrini verdi. Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı´na doğru ilerlemeye başladı. Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill´in başını çektiği bir grup bakan istifa etti.

Diğer taraftan İzmir´in Kurtuluşu´ndan sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922´de ülkeden kaçtı. Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken Türkiye´yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa´nın isteği ile Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Milli Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirildi. Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu´ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya´dan ayrılıp İstanbul´a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul´a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa´nın İstanbul´a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul´u boşaltacaktı.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması´ndan sonra 23 Ağustos 1923´ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul´dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı´nı selamlayarak şehri terk ettiler. 6 Ekim 1923´te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul´a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim´i böylece İstanbul´un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —