Tarih: 02.11.2019 00:32

YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ GETİREN TEKLİF KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tamamlandı.

Komisyonda konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş, yıl sonu itibarıyla öngörülen 125 milyar dolarlık borçlanma tutarının kullanıldığını belirterek, ilave borç kullanımı için yetki istedi. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de teklifin, net borç kullanımı tutarına 2019 yılı için 70 milyar lira ilave edilmesine yönelik maddenin, 2019 bütçesinde değişiklik yaratacağını, bu nedenle ek bütçe ile yasalaştırılması gerektiğini savundu.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Kabul edilen teklif göre, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği üyelerinin görev süresi iki yıldan üç yıla çıkarılıyor. Devlet Malzeme Ofisi idareler adına gerçekleştireceği taşıt alımı, taşıt kiralama, akaryakıt alımı ile ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alımlarında Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen parasal limiti uygulanmayacak. Bakan ve Cumhurbaşkanı tarafından arttırılan net borç tutarına 70 milyar TL ilave edilerek uygulanabilecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurulacak.

Teklif göre, internet alanında reklam alanlar, müzik, video, oyun satışı Dijital Hizmet Vergisi'ne tabi ve vergi oranı yüzde 7.5 olacak. Türkiye'de elde edilen hasılatı 20 milyon TL veya dünya genelinde 750 milyon avro az olanlar vergiden muaf olacak.

Teklifle kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5 bin 500 TL'ye kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve KDV toplamının en fazla 115 bin TL'ye kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilecek.

Teklifle gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılacak. Böylece 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek.

Teklifle Değerli konut vergisi adı altında vergi getiriliyor. 5 milyon TL ile 7 milyon 500 bin TL arasında değerinde meskeni nitelikli taşınmazlardan binde 3, 7 milyon 500 bin TL ile 10 milyon TL arasında olanlar binde 6 ve 10 milyon TL'yi aşanlar için binde 10 vergi ödenecek.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen önerge ile yeni gelecek konaklama vergisinde değişiklik yapıldı. Vergi paketine ilişkin yasa teklifinde yüzde 2 olarak belirlenen vergi, önerge ile sabit tutara çevrildi. 

Kabul edilen önergeye göre kişi başına gecelik vergi şöyle olacak:
-5 yıldızlı otel ve tatil köyleri: 18 TL
-4 yıldızlı otel ve tatil köyleri: 12 TL
-3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri: 9 TL
-2 ve 1 yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler: 6 TL
-Butik oteller ve özel konaklama tesisleri: 18 TL
-Diğer tesisler: 6 TL

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —