Zorunlu trafik poliçesinde kriz
EKONOMİ 10.08.2022 09:07:00 924 0

Zorunlu trafik poliçesinde kriz

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, “Sigorta şirketlerinin çeşitli zorluklar çıkararak poliçe kesmemesi hem acenteleri hem de vatandaşı mağdur ediyor” dedi.

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit,sigorta sektöründe zorunlu trafik poliçe krizinin devam ettiğini belkirterek,"Zorunlu trafik poliçesi isteyenlere sigorta şirketleri zorluk çıkararak, poliçe kesmemeye devam ediyor. Şikayetler üzerine harekete geçen Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), şirketlere yaptırım uyarısında bulunmalıdır" dedi.

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, “Sigorta şirketlerinin çeşitli zorluklar çıkararak poliçe kesmemesi hem acenteleri hem de vatandaşı mağdur ediyor” dedi.
Yiğit, “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), şirketlere yaptırım uyarısında bulundu, ancak bu uyarıda kalmamalı uygulamalı gösterilmeli. Zaten sigorta şirketlerinin trafik sigorta poliçesi kesmemesi kanuna aykırı olduğu gibi bunda ısrar etmelerine anlamış değiliz. Sigorta şirketlerinin bu tavrı nedeniyle milyonlarca vatanda ile ülke genelindeki binlerce acente mağduriyet yaşamakta. İş artık rayından çıktı, kriz boyutuna ulaştı. Dolayısıyla devletin bir an önce konuya el atması ve sorunu çözmesi gerekiyor.”

“Poliçe kestirmemek için biri nakit kart istiyor, diğeri cüzdan oluşturmuş oraya para gelmeden poliçe kesmem diyor. Kimisi emekli kartı istiyor, kimisi sistemsel hata var şeklinde dönüyor. Acayip acayip isteklerle karşılaşıyoruz, yapmamak için 40 dereden su getiriyorlar. Şu anda acenteler infial durumunda.” Buna karşın, şirketlerin iştirakleri oldukları, münhasırlık sözleşmesi yaptıkları ve online büyük kuruluşlara yok diyemediklerini ve poliçe kestiklerini ifade eden yigit, şöyle devam etti: “Ama iş acente üzerinden poliçe kesmeye geldiğinde 40 dereden su getirtiyorlar. Pandemi döneminde yarı fiyatına poliçe kesiyorlardı. Bin liralık poliçeyi 400 liraya veriyorlardı. O günlerin acısı bugün çıkıyor. Biz mi bu fiyatlardan poliçe verin dedik. Bugün gelinen noktada madem şirketler zarar ediyor, devlet gelsin havuz olarak yapsın, biz de havuzdan poliçe satalım, bu konu hallolsun.”

Zorunlu trafik sigortası ruhsatı bulunan 27 şirketin 31 Mart tarihli mali tablolarına bakıldığında prim üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 61,3 oranında artış ile 7,8 milyar TL’ye çıktığını görüleceğini ifade eden Yiğit, “Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 98 olan prim hasar oranı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 162 artışla net hasar prim oranı yüzde 188’e yükseldi. Yani bu dönemde yaklaşık olarak 2,5 milyar TL teknik zarar ile birlikte toplamda teknik zarar 3,3 milyar TL’yi buldu ve net bileşik oranı da yüzde 214 oldu. Kısacası 100 lira prim ürettiği trafikte 214 lira ödeme yapan şirketler, zarar ettikleri için poliçe kesmek istemiyor.”

Yiğit, sigorta şirketlerinin 3 talebinin bulunduğunu hatırlattı.
“Bunlardan birincisi sigorta poliçesinin havuz kapsamına alınması, ikincisi serbest tarife ve üçüncüsü ise yüzde 60 zam. Örneğin; havuz sisteminde, sigorta poliçesi kesmek için ruhsatın varsa poliçeyi kesmek veya kesmemek de özgürsün. Ancak zarar edersen havuza ortak oluyorsun. Dolayısıyla bazı şirketler trafik sigortası kesmediği için bu öneriye karşı çıkıyor. İkincisi serbest tarife. Serbest tarifeye de geçildiğinde birçok vatandaş mağduriyet yaşayacak. Çünkü sigorta şirketleri yeni alınan bir araç için en az 5 bin lira sigorta poliçesi çıkacağı öngörümüzde. Bu da vatandaşa çok büyük bir külfet demek. Üçüncüsü yüzde 60 zam. Yani 3 bin liraya kesilen trafik poliçesi yüzde 60 zam ile 4 bin 800 liraya çıkacak. Bu da vatandaşa büyük bir yük. Dolayısıyla sigorta şirketleri elini taşın altına koyması gerekiyor."

8vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false