(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


100. YIL ULUSLARARASI BASIN KONFERANSI

‘’Yüzüncü Yılın idrakinin basın ayağında, Cumhuriyetin kuruluşunun tanığı Yeni Adana Gazetesinin merkeze alındığı bir uluslararası basın buluşması gerçekleştirilmesi genel kutlamalara farklı bir boyut kazandırabilir’’


Osmanlının Mondros Ateşkesi ile silah bırakmasının hemen ardından Anadolu yedi düvelin işgaline uğrar. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Anadolu’ya geçip Samsun’da ulusal direniş hareketini başlatır. Dört yıl süren istiklal mücadelesi sonunda Anadolu toprakları adım adım kurtarılır ve 1923’de Türkiye Cumhuriyeti devleti ilan edilir.

      Çukurova tam 100 yıl önce bugünlerde işgalden kurtulur.

      Savaş yorgunu Anadolu insanı Mustafa Kemal önderliğinde milli mücadeleye cansiperane katkıda bulunur.

      Yerel basın da diğer toplum kesimleri gibi işgallere karşı milli direnişi canlandıran hararetli yayınlarıyla Cumhuriyete giden yolu kolaylaştırır.

BASININ GÜCÜ

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarının olağan dışı meşakkatli koşullarında vatan savunmasına ve Cumhuriyetin vücut bulmasına katkıları ile basının gücünü ispat eden Yeni Adana dünya basın tarihinde de önemli bir yere sahiptir.

      ‘’Adana’’nın ilk sayısı Fransızların Adana’yı işgalinden beş gün sonra, Mustafa Kemal Paşanın fikirdaşlarından Öğretmen Ahmet Remzi ve Yedek Subay Avni Doğan tarafından 25 Aralık 1918’de yayınlanmıştır.

      Muhalif makalelerden rahatsız olan Fransızlar üçüncü sayısında Gazeteyi yasaklasa da yayıncıları pes etmez, Valilikten bu defa ‘’Yeni Adana’’ adına izin alıp yayınlarına devam ederler.

      Yeni Adana da ancak sekiz sayı yayınlanabilir. Fransızlar bu defa matbaayı basarak gazeteyi kapatır. Kurucuları hakkında yakalama ve vur emri çıkarır.

      Ancak işgalcilere teslim olmayan Ahmet Remzi, Mustafa Kemal’le de görüştükten sonra Pozantı’da terkedilmiş bir tren istasyonundaki vagonda elle bastıkları gazeteyi Çukurova’ya ulaştırmaya devam eder, direnişin sembollerinden birisi haline gelir.

YÜZÜNCÜ YIL

Yeni Adana, yazılı basının kalem gücüyle ulusal direniş hareketini yönlendiren öncü bir role sahiptir.

      Bu bağlamda İstiklal Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarının tanığı olan Yeni Adana Gazetesi günümüze kadar kesintisiz şekilde yayın hayatını sürdürebilen en eski bölgesel gazetemizdir.

      Değişmeyen çizgisi ile Dünya basın tarihinde de önemli bir yere sahip olur, 1965 yılında ‘Dünya Basın Başarı Ödülü’nü alır.

      Yüzüncü Yıl bağlamında Yeni Adana hatırlatmasından amaç Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamalarında uluslararası basın kuruluşlarını Adana’da bir araya getirecek bir Konferansı düzenlenmesi önerimizden geçmekte.

      Yüzüncü Yılın idrakinin basın ayağında, Cumhuriyetin kuruluşunun tanığı Yeni Adana Gazetesinin merkeze alındığı bir uluslararası basın buluşması gerçekleştirilmesi genel kutlamalara farklı bir boyut kazandıracaktır.

      Gazetenin, 104. Yayın yılında, örneğin Aralık 2022’de, Adana’nın ev sahipliğinde Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılının dünya çapında yankılanmasını sağlayıp 2023 kutlamalarını öne çıkaracak bir konferans düzenlenmesi, özgür basının gücünün teslimi açısından da anlamlı olacaktır.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00