Ahmet Yaşar Aktaş


Abd Seçimlerinin Beklenmeyen Etkisi???

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82.inci yılını derin bir saygı, özlemle andığımız bu günlerde şu soruyu sormanın zamanı değil mi?


“Bizi ezmek isteyen kapitalizme ve bizi yutmak isteyen emperyalizme teslim olmayacağız” ilkesini 1950 beri gelen iktidarlar ne denli inançla sürdürdüler?

Öncelikle belirtmem gereken gerçek şu ki, cumhuriyetçi ya da demokrat aday seçilsin, abd’nin Türkiye’ye yönelik emperyalist politikasında köklü, niteliksel politik bir fark olmaz!

Baydın’ın seçilmesiyle “cumhurbaşkanlığı yönetim dizgesini” zor günler beklediği düşünülebilir. Neden mi?

Tramp’ın koz olarak kullandığı halk bankası ve sayın Erdoğan’ın mal varlıkları konusunu, Baydın nasıl ele alacak belirsiz.

Büyük bir olasılıkla Ankara istenen ödünleri sınırsız verirse, sorunu hafif atlatır.

Bilindiği gibi Baydın, sayın Erdoğan’ın seçimle iktidardan uzaklaştırılması gerektiğini seçimlerden önce dillendirmişti.

Baydın’ın beyaz saraya geçmesine 70 gün var daha. Perde arkasındaki pazarlıklar için hiç de kısa bir zaman değil.

Baydın’ın seçilme olasılığı artınca, T.C. Merkez Bankası Başkanı (TCMB) görevden alındı. Görünüşteki neden, başkanın ekonomik gidişin kötü olduğunu, blöf yapmanın bir anlamı olmadığı yönde açıklaması ve faizleri yükseltmesi. Belki de bu anlaşmalı bir senaryo?

Asıl neden bu olmayabilir. Çünkü abd’nin İran ambargosu olduğu dönemde M. Uysal, halk bankasının İran ile olan ilişkilerden sorumlu genel müdür yardımcısıydı. Başkanlığı döneminde abd’deki çağrılı toplantılara gidemedi. Neden mi? Tutuklanma olasılığı yüzünden.

Temizlikle Baydın ile iyi ilişkilere hazırlık mı?

Damat bakanın istifası

Damat, instagram hesabından istifasını açıkladı. Böylesi kavim devletlerde bile olmaz, dedirtti. İstifanın onanıncaya dek geçen sürede, döviz, altın hızla düştü. Bakan yok, döviz indi. Damat zaten dövize bakmıyordu…

Saray’dan talimat gelmeyince, 27 saatlik sürede “havuz medyası”nda zaman durdu. Gazetecilik ahlakı öldü. Saray’ın açıklaması neden bu denli geç çıktı?

Karar verinceye dek, medyada olası desteklerin baskısından kurtulmak için mi?

1780 kanaldan yalnızca başta Tele 1 olmak üzere krt, halk, fox, haber Türk istifayı zamanında duyurdu.

Yapılan açıklamada “görevden af talebi kabul edilmiştir” dendi. Oysa damat istifasında ne af diledi, ne de teşekkür etti!!!

Damat’ın istifasına ilişkin yorumlar türlü türlü. Muhalefet, “veziri vererek şahı kurtaramazsın”; “İstifa değil, ekonominin iflası

Bu tür siyasal yorumlar, nedeni değil, sonucu değerlendirir, özünü kaçırır!

İstifa nedeni konusunda sızan bilgiler yanı sıra somut gerçekler var.

Biri, damat bakanın, tramp’ın hem damadı, hem de danışmanı olan j. kuşner ile ekonomik-siyasal ilişkileri. Ankara ile vaşington arasındaki ilişkilerde anlamlı rolü olduğu bilinen bir gerçek. Eh artık Baydın kazandığına göre, bu rolü oynayanların süresi oldu!

Bir diğeri, yeni TCMB başkanı ile olan çelişkili ilişki. Özce ikisinin birbiriyle uyumlu çalışması görece zor. Gerçi kararları o ikisi vermiyor ama ne de olsa, bir neden açıklaması.

Dahası saraya giden TCMB başkanı, damat bakanın ekonomiyi kötü yönettiğini şikayet ettiği sızdı. Bunu duyan damat, saraya koşmuş ama kayınpederiyle görüşememiş. Fakat bu şikayetçiyle tartışmış, bunun üzerine instagram hesabından istifasını açıklamış.

İstifada belirtilen “at, it izi” karışmasından kastedilen bu mudur acaba? Bilemiyoruz.

Gözlemciler, istifanın yazım (imla) yanlışlarıyla dolu olmasını bir bakana yakıştıramadılar. Danışmanı da mı yardım etmedi?

Sağlık, istifa nedeni olarak dillendirdi. İyi güzel de, damat, Türkiye varlık fonu başkan vekilliği ile Cumhurbaşkanı yardımcılığından neden istifa etmedi? Sayın Erdoğan, bu görevlerden onu affedecek mi?

İktidarın ekonomi politikasında ince bir değişim mi? Faizler yükselecek, döviz denetim altına alınacak, varsıllar daha varsıllaşırken işsizlik, yoksulluk, sefalet artacak mı?

Osmanlı’daki damatlardan yalnızca sevr antlaşmasını imzalayan ve fransa’ya tüyen damat ferit idamdan kurtuldu.

Saddam Hüseyin, 1. körfez savaşından sonra batıya sığınan damatlarını “affettim” diyerek Irak’a çağırıp öldürdü.

Damat bakan ucuz mu atlattı acaba?

Azerbaycan-ermenistan savaşının perde arkası gelecek hafta bu sayfada…

Sağlıcakla sevgiyle Atatürk ile kalınız!

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22