Mehmet Doğan Karakuş - Muhabbet Yelleri


ALİ GIDI VELİ GIDI


Kasabanın hemen üst yanında, birem birem alçalan tepelerin üstünde Yusufizzettin köyünün yanında Binboğa vardır. Dağa üşenmeden çıkar, elinizi alnınıza siperleyip bakarsanız göz eriminde, yamalı bohçayı andıran Çukurova uzar gider. Anavarza kuzeyden güneye kaçıyormuş, kaçamamış, mile saplanmış iri bir balıkmışçasına durur. Hemen yanıbaşından akan Sumbas, yazının ortasını yara yara akan Savrun çayları Yarsuvat'a kavuşmanın heyecanıyla deli deli akar. Savrun cıncık göğ, Sumbas milli akar.

Anavarza'nın karşısında başı iki şak, başı Bozatlı Hızırca ak, başı her daim duman duman bir dağ vardır. Bu dağ, Düldül dağıdır. Bakar dururlar binlerce yıl birbirlerine. Heybetlidirler. Düldül arada bir kükrese de, Anavarza kıpırdamaz. Kılını kıpırdatmaz. Toros, millendirmeden Çukurova'yı, çok önceden; Akdenize dek mille doldurmadan hani; kaçmak istemiş de kaçamamış bir balığın mile saplanmış halindendir, kıpırdayamaması. Düldül'ün altından, binlerce yıl kıvrana kıvrana bir Hitit eskisi hayatı paldır küldür yazıya sürükler Yarsuvat! İrili ufaklı dereleri, Karaçay'ı, Savrun, Sumbas çaylarını ala ala, küreleye küreleye koşar gider Akdenize. Gidişi bir yılanın kıvrana kıvrıla, sürüne dolanı gitmesini andırır. 

Ne tekerlemelerimiz var bizim.

Ne heykalarımız anlatılır, dinleriz.

Yarsuvat, Savrun, Sumbas da dinlemişlerdir heykaları.

Anavarza, Düldül...

Hep dinlemiştir.

Diyelim ki dul bir avrat olan Esme'nin dört çocuğu vardır.

Dört çocuğunun en küçüğüne gödeyken eri ölür. Sıtmadandır ölümü.

Yaz kış demeden çalışır Esme.

Dört çocuğun en büyüğü kız olsa da yaşı en çok beş, bilemedin yedi. Yani oyun çocuğu. Yani apalak. Yani çocuk çocuk suratına çakılan iri kara gözleri ışık ışık güleç. Dudaklarının köşesi uçuk bir ten renginde. Pembemsi. Şöyle alıcı gözle baktığınızda, dudaklarında da esmer pembemsi çocuk teni görürsünüz. Beştaş, çızgı, ip atlamaç oynar. Çocuktur. Kendi yaşıtı olan erkek çocukları köküçleme oynar.

Ali, Veli, bir de bebek!

Bebek pespembedir. Pespembe! Sömelek pembesi. Gözleri karadır. Elleri yumucuk yumucuk yumrukludur. Sanırsınız ki bir top pembe ışık o mini mini minnacık parmaklarının arasındadır. Tutmuştur. Tutmuş da bırakmıyordur.

Bebek böyle hallidir.

Ali de, Veli de tenleri güneşle sarmallanmalarından ötürü karadır, bebeğe göre.

Ayşegül'ün tenine benzer. Yani, ablalarının.

Ali'yle Veli sömeleği gıdıklar.

Sömelek, gıdıklandıkça pembe ağzından; dişi dişenmemiş pembe damağından, pembe bir kıkırtılı gülmeler salar. Saldıkça gıdıklanır. Gıdıklandıkça güler sömelek...

Üçü birden...

Üçü birden. 

İki apalak, bir sömelek...

Sömeleğin pembe gülücüklerini kendi esmerpembe gülmelerinin arasına alır da salar yazıya, dağa taşa, Savrun'un, Sumbas'ın suyuna. Salar da salar. Derler ki;

“Yazıyı bir çocuk gülücüğü taladı ki; Bozatlı Hızır yekindi, yüksünmedi, Anavarza Galası'na bastonuna yüklene yüklene çıktı. Çıkarken ıh bile demedi. Bir sevindi, bir sevindi ki... Öyle sevindi Bozatlı Hızır. Bozatlı Hızır ak saçlı, ak sakallı, ak giyitlidir. Bastonu, bastonuna dayanan kolu, eli bile aktır! Ak bir ışık hüzmesine benzer. İşte, öylesine çıkmıştır, Alikesiği'nin oradan. Anavarza'nın burnunu gömdüğü yerden. Yani balığın burnundan. Sırtına doğru. Sırtına doğru ki sırtında kılçıklı, sert yüzgeçcesine duran surların en tepesine! Gala'nın en üstüne. Oturumuna gelip de bastonunu bacakları arasına alıp, iki eliyle abanmıştır ak ak. Ak bir kahkaha talamıştır yazıyı. Anavarza'nın üstünden hemi de!”

Sömelek gülmez.

Donuktur.

Pespembe donuktur. Sömelek çocuk pembesi.

Kirp diye kesilir gülmesi.

Ayşegül bakar...

Esme, elinde tahrası, kazması, sırtında şelek gelir.

Bebeği o halde görür.

Dört kardeş.

Biri sömelek.

Hepsinin yüzüne bakar Esme. Soru soru. Soru soru bakar. Titrek dudaklarından;

“N'oldu?” sorusu dökülür.

“Bilmem!” der, Ayşegül;

“Ali gıdı, Veli gıdı; çocuğu uyuyagodu!” 

Ol heyka burada biter.

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51