Cezmi DOĞANER


AMERİKA´NIN SURİYE´DEN ÇEKİLME KARARI EN ÇOK ERDOĞAN´A YARAR


Başlık bana ait değil. Bugünkü Hollanda ana akım Volkskrant gazetesinden. 
Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada: ?Zafer kazandık, artık eve dönme zamanı? diyor.
IŞİD´e karşı zafer kazandıklarını belirten Trump ´Artık eve dönme zamanı´ demiş.
Amerika, Suriye´den çekiliyor.
Yazıma bir soruyla başlıyayım. Trump´ın dediği gibi Suriye´de İŞİD gerçekten bitirildi mi? 
Volkskrant´a göre Kesinlikle hayır..İŞİD´in Suriye´deki en önemli faaliyet alanı Fırat vadisindeki Hajim şehrinden başlayıp, Irak sınırına kadar uzanıyor. Trump´ın İŞİD ile mücadele sorumlusu Brett McGurk´un geçen hafta basın toplantısında dobra dobra söylediği gibi,bu bölgede binlerce İŞİD militanı bulunuyor. İŞİD´in çekirdeğini oluşturan bu militanların çoğu yabancı uyruklu kişiler. Söz konusu toplantıda, Trump´ın çekilme planından habersiz olduğu anlaşılan McGurk, ? Artık her İŞİD militanının neredeyse canlı bomba olmaya hazır olduğu noktaya geldik. Savaşımız uzun süre devam edecek? demiş. Amerikalı´ya göre bu sonbaharda İŞİD, kaybettiği yerleri geri almış. Aralık başından itibaren İŞİD´liler bölgeye giriş yapmaya başlamış. İŞİD´in lideri Ebu Bekir el Bağdadi´nin de bu bölgede olduğu söyleniyor. 
Suriye´de toplam ne kadar Amerikan askeri var?
Carnegie düşünce kuruluşunun tahminlerine göre Suriye´de 1700 kadar Amerikan askeri var. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre bunların bir kısmı Suriye´nin kuzeydoğusunda, fiilen bir çeşit özerk yönetim ilan etmiş Kürtler´in bulunduğu bölgedeki 10´dan fazla askeri üste konuşlanmış durumda. Bu üslerdeki Amerikan askerleri, İŞİD´e karşı Batı´nın en önemli müttefiki kabul edilen YPG´ye kalkan oluyor. Amerikalıların diğer kısmı da Suriye´nin güneyinde, Ürdün sınırındaki El Tanf´da konuşlanmış vaziyette. El Tanf üssü, İran yanlısı milislerin sızmalarını engellemek için orada bulunuyor.
Amerika´nın Suriye´den asker çekmesi kimlerin işine yarayacak?
Amerikalı uzmana göre her şeyden önce terör örgütü kendine gelme fırsatı bulacak. Geçmişte örgütün Suriye-Irak sınırında başarılı bir şekilde yeniden toparlandığına tanık olunmuş. Nitekim geçen hafta McGurk şu sırada Suriye´den çekilmeyi çılgınlık olarak nitelendirmişti.
Şimdi Trump Amerikan askerlerini geri çekerse, bu Beşer el Esad´a da büyük bir kıyak olacak. Esat rejimi uzun zamandan beri Amerikan askerlerinin ülkesinden çekilmesini bekliyordu. Öte yandan Ürdün sınırındaki El Tanf üssü kapanınca, Esat´ın en büyük müttefiki İran´a da gün doğacak. İran yanlısı Şii milisler, Irak üzerinden ülkeye sızacak ve İran bölgedeki nüfuzunu güçlendirebilecektir. Her şey bir tarafa, bu gelişme en fazla Erdoğan´a yarayacaktır. Çünkü YPG´ye saldırmak için önünde artık hiçbir engel kalmayacaktır.
Oysa ki Amerikalılar daha Kasım ayı sonlarından başlayarak Türkiye-Suriye sınırı boyunca askeri gözetleme noktaları kurmuştu. Bu noktalar Amerika´dan yapılan resmi açıklamalara göre , İŞİD´in Türkiye´ye sızmasına karşı bir önlemdi. Amerikan Savunma Bakanı Jim Mattis, sızmaları Türkler´e haber vermek için bu noktalar kuruldu diye bir açıklama yapmıştı. Gerçekte ise resmi açıklamanın aksine, PYG´yi, PKK´nın uzantısı olarak gören Türkiye´nin saldırısını Kürtler´e haber vermek için bu noktalar kuruldu. 
Şimdi Kürtler´in başına ne gelecek?
Suriye´deki Kürtler, Amerikan desteği olmadan Türk ordusunun saldırısına dayanamaz.
Suriye´nin kuzeyi, düm düz ova. Türk ovalarının devamı..Erdoğan saldırıya geçerse, burayı derhal işgal eder. Geçmişte Afrin´i ve Cerablus şehri çevresindeki bölgeyi de kolayca almıştı. Planı tüm Suriye sınır bölgesini ele geçirmek. Buna Kobani de dahildir.  

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05