GÜLCAN TÜRKMEN


Aşıya neden karşı çıkılır


Tüm dünyayı kırıp geçen milyonlarca insanın ölmesine neden olan koronavirüs illeti ile mücadele noktasında en koruyucu faktör aşılamaktır. Aşılanma hızı son dönemde artsa da aşıya son derece karşı olan bir grup var ve aşı karşıtlıklarına tam gaz devam ediyorlar.
Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu son güncel rakamlara göre toplama aşılama rakamları 62 milyon 961 bin 872’yi gösteriyor. Aşılamada ilk dozu yaptıranların sayısı 38 milyon 885 bin 777 olarak ifade edilirken 2.doz aşıyı yaptıranların sayısı 20 milyon 466 bin 616 olarak belirtiliyor.
Türkiye aşılamaya ilk geçtiğinde takvim biraz yavaş işledi. Aşılama örnek olsun diyerek Cumhurbaşkanı, Bakanlar, Siyasi Partilerin Genel Başkanları kameraların önünde aşılarını yaptırdılar. Herkes görsün görsün ki aşıdan kaçmasın diyerek aşılarını yaptırdılar. Evet az önce de dediğim gibi ülkemizde aşılama takvimi biraz yavaş işledi ilk başlarda. Aşılama yaşı 50 yaşlara kadar geldiğinde ise aşılama hızımız arttı.
Aşılamanın ilk başlarda yavaş ilerlemesi ile birlikte birtakım çevreler aşıya erişimin olmadığını, aşı yaptıracak olanlara aşı bulunamayacağını, Türkiye’nin aşılama programında sınıfta kaldığını falan dillerine doladılar. Ancak son aylarda aşılama hızında inanılmaz bir artış yaşanıyor. Randevuya bile gerek kalmaksızın herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde aşınızı yaptırabiliyorsunuz. 
Fakat gelin görün ki ilk başlarda aşı yok, aşı olamayacağız diye felaket tellallığı yapanlar şuan ise aşı yaptırmama noktasında büyük bir direnç gösteriyorlar.
Aşı vurulmayanların pek çok sebebi var. Aşıların kısa sürede geliştirilmiş olması, mRNA aşılarının ilk kez uygulanacak olması, kısırlığa yol açtığı şüphesi, aşılarla çip takıldığı düşüncesi, vücuda uzun vadede zararlı olacağı düşüncesi vs. vs.
Peki aşı vurulanlar neden vuruldu? Onların hayatı aşı vurulmayanlarınkinden önemsiz mi? Onların kısır olmaları önemli değil mi? Onların sevenleri yok mu?
Bu aşılar tüm dünyada uygulanıyor. Bazı ülkelerde zorunlu oldu artık. Bu aşı sadece bizim ülkemize özgü olsa bir ihtimal acaba var mıdır bu işin içinde bir bit yeniği denir. Ama öyle değil. Avusturya, Belçika, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç ve daha sayamadığım pek çok ülke de bu Biontech aşısını uyguladı. Bu ülkenin hükümetleri de mi vatandaşlarını sevmiyor?
Uzmanlar uzun zamandan bu yana uyarıyorlar. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için toplumun belirli bir kısmının aşılanması gerekiyor diye. Bu nedenle aşıdan kaçmak, aşıya direnmek insanların sağlıkları ile hayatları ile oynamak demektir. Bu nedenle aşıda direnenler bu kararınızı bir kere daha düşünmenizde fayda var. Çünkü bu işi bireysellikten çıkarmak ve toplum sağlığı adına görev kabul etmek gerekir.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51