Ata Alp And


ATATÜRK ve EDEBİYAT


Şarkı söyleten, şarkı söyleyen, şiir okuyan, okutan, tiyatro oyununa alınmasını belirten Atatürk sanat ve kültür ile ilgili birçok şeyler de söylemiş; farklı ve gerçekçi etkili sözlerle, kendince anlam kazandırmaya çalışmıştır.
Örneğin, edebiyatın tanımı, anlamı ve amacını şöyle özetlemiştir:
“Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve anlamı, yani insan beyninde yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları, çok ilgilendirecek biçimde söylemek ve yazma sanatı. Bunun içindir ki edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltıraşlık gibi, özellikle musiki gibi güzel sanatlardan sayılmaktadır…”
Her şeyde öncü ve kurucu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sanat ve edebiyat konusunda da bu özelliğini sürdürerek sözlerini tamamlarken, insanı ve toplumu uyaran, uyandıran, yönlendiren bir değer olarak gördüğü edebiyatın toplumu her yönden eğitebileceğini düşünür sanattan zevk ve yarar bekleyen bir kişi olarak.
 “İnsanlıkta, en müspet ilim ve en ince teknik esaslarına dayanan yaşamla ve kanla karşılaşmak, kendileri için alında yazılı olan askerlik gibi yüksek bir idealist meslek dahi, kendini içinde bulunduğu topluma anlatabilmek ve bu büyük insanlık ve kahramanlık yolculuğunu hazırlayabilmek için, uyandırıcı, hedeflendirici, yürütücü ve sonunda özverili ve kahraman yapıcı aracıyı, edebiyatta bulur. Bu nedenle, edebiyatın her insan topluluğu ve bu topluluğun bugününü ve geleceğini koruyan ve koruyacak olan her kuruluş için, en esaslı eğitim araçlarından biri olduğu kolaylıkla anlaşılır dedikten sonra önerilerini sıralar:
Bunun içindir ki Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, edebiyat öğretiminde şu noktalara bilhassa önem ve değer vermelidir” diyerek vurgulamasını maddeler halinde vurgular.
“Bunlar yapılınca, netice şu olacaktır: Türk çocuğu konuşurken, onun ifade ve anlatış şekli, Türk çocuğu yazarken, onun ifade ve üslûbu, kendisini dinleyenleri, onun yürüdüğü yola götürebilecek bu kabiliyeti sayesinde, Türk çocuğu kendisini dinleyen veya yazısını okuyanları peşine takarak yüksek Türk idealine iletebilecek, ulaştırabilecektir.”
“Bu edebiyat görüşü, böyle bir edebiyat öğretimi sayesindedir ki, edebiyattan anlaşılan amaca ulaşmak mümkün olabilir. (1937)”
(Ayşe Afetinan, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, 1959, TTK Yay.)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00