Ata Alp And


ATATÜRK VE TİYATRO-6 (*)

Halkın Kurtuluşu Partisi, Deniz Baykal’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve 2018 yılından beri aldığı maaşların faiziyle birlikte geri alınması için TBMM’sine başvurmuş. İyi de yapmış!


            Atatürk’ün her yaklaşımının, duyarlığının, öngörüsünün ardında yaş olarak olmasa da, dolu dolu geçen bir deneyim birikimi vardır. Sırası geldikçe bundan yararlanır, gideceği yurtseverlik yolunda deneyimleri geleceğin aydınlatıcı birer ışığı olur.

Yurt düşman işgalinden kurtarılıp da sıra vatanı yeniden inşa etmeye geldiğinde ki bu inşa beton demir yığını gibi bir inşaat akla getirmesin, Atatürk’ün sanatın ve özellikle de müziğin, operanın bu kadar üzerinde durmasının nedeni kolay anlaşılmıyor tabi…

            Şimdi buna bir bakalım ve eminiz ki Atatürk’ün bunda ne kadar haklı olduğunu biz de anlayabileceğiz ve üzerinde durmasını da canıgönülden destekleyeceğiz sanıyorum…

            Hikâye, Atatürk’ün 1913 yılında askeri ateşe olarak bulunduğu Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da geçiyor…

            Atatürk, o tarihte Sofya’da büyükelçi olan Fethi Okyar’la gittiği operadan oldukça etkilenir. Gösteriyi izleyen kalabalık topluluk arasında bulunan Bulgar Kralı Ferdinand, kralın, gösteri bitip, operayı nasıl bulduğu yolunda kendisine fikir sorduğunda, Atatürk, ilk kez bir opera izlemesi nedeniyle “Pek mükemmeldi” demekle yetinir.

Bu onun için aslında yeterli ve ardı olan bir yanıt değildir. O nedenle de sıkıntı yaşar. Tabii bunu da söylerken opera konusunda eziklik duyar ve gece bu yüzden uykusu kaçtığında arkadaşı Şakir (Zümre) Bey’e yaptığı açıklama, Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni hayatının kurulmasındaki sanatsal ve müzikal duyarlılığın ateşleyicisi gibi olur:

            -Şimdi Balkan Savaşı’nda niye yenildiğimizi anlıyorum. Biz bu adamları çoban sanırdık. Halbuki operaları bile var. Artist, müzisyen, dekoratör ve teknik elemanlarını bile yetiştirmişler. Bizimse opera binamız bile yok. Acaba bizim ülkemizinde bu seviyeye çıkacağı gün gelecek mi?”  

            Yani gerçekten çok ilginç bir şey ki, büyükadam olmanın da gizemi dolu…

            Arkadaşı Şakir Bey:

-Gelse bile bunun kimin tarafından gerçekleştirebileceğini sorduğunda da özgüvenli bir biçimde Atatürk:

-Ben diye yanıt verir.

            *(Doç. Dr. Seçil Akgün/Atatürk’ün Türk Tiyatrosuna Getirdiği https://mustafakemalim.com)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00