Ata Alp And


ATATÜRKLÜ SİNEMA ANILARI-2 (*)


Diğer bir anı… Yıl 1933… Gazeteci Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, yazmış olduğu “Bir Millet Uyanıyor” isimli senaryosunu Atatürk’e ulaştırıp, onaylatmasını istemenin yanı sıra, nasıl olduysa da bir cesaretle de Atatürk’e rol da teklif etmiş.  İşin ilginç tarafı da, Atatürk de bu rolü kabul etmiş. Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu tedirgin bir heyecanla senaryosunun akıbetini beklerken, bir süre sonra Atatürk’ten, sevinçten havalara uçacağı olumlu haberi almış. Atatürk, filmde şahsen yer almayı da kabul ettiğini kendisine bildirmiş. Meclis’te okuduğu nutku Köşk’te film için tekrarlayacakmış.

Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, bu olayın devamını şöyle anlatır:

-Atatürk, Çankaya’da bizi kabul etti. Biraz izahat istedikten sonra fon olarak getirdiğimiz kara örtünün önüne geçti ve nutkunu irada başladı. Makine rahat rahat işliyor, şefin sesi çok rahat değiştirebiliniyordu. Bu arada sol taraftaki bir kapının önünde bayan Afet, bir milletvekili ve General Kazım beliriverdi. Üçü de yüksek sesle konuşuyorlardı. Atatürk’ün yüzünde ani bir değişiklik oldu.

Onlara dönüp seslendi: “Susunuz! Film çeviriyoruz. Salona gidiniz!” Atatürk’ün siniri bozulmuştu bir kere… “Bırakalım” dedi. Filmcilerin ısrarıyla devam etti.

O sırada, bahçıvanla birkaç kişi kapının yanında gülüşmeye başlamasın mı?

-No o? Biz burada komedya mı oynuyoruz, yoksa bir devlet şefi gibi halka mütalaamızı mı bildiriyoruz. Bu ne terbiyesizliktir? Gülmeyiniz, çekiliniz, yıkılınız, gidiniz? Diye gürledi Atatürk. Sonra nutkunu tamamladı. Filmcileri uğurladı.

Tepedelenlioğlu’nun aktardığına göre, Cezmi Ar filmleri alıp hemen İstanbul’a döner. Film yıkanır. İpek Film stüdyosunda ilk kopyayı izleyenler arasında Ertuğrul Muhsin ve Nazım hikmet de vardır.

Filmi izlerken eleştirmeye de başlarlar:

-Keşke başka açılardan çekselerdi. Ses daha iyi olabilirdi vs… 

Tam onlar bu eleştirileri yaparken, izledikleri filmdeki Gazi gürlemeye başlar:

-Burada komedya mı oynuyoruz? Çekiliniz! Yıkılınız!”

Muhsin Ertuğrul’la Nazım donakalırlar.

-Eyvah canlandı, bize bağırıyor diyerek dışarı fırlarlar.

Daha sonra film tamamlanır… Ne oldu, nasıl oldu bilinmez ama Atatürk ile çekilen sahneler bu filmde yer almaz. Gazi’nin başka görüntülerine yer verirler.

1966 yılında Ertem Eğilmez tarafından yeniden çekilen ve başrollerinde Kartal Tibet, Münir Özkul, Erol Taş gibi sinema oyuncularının yer aldığı film, 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde tarihi filmler dalında birinci olur. (https://onedio.com)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00