Vahit ŞAHİN


ATATÜRK’ÜN DUYGULANDIĞI AN


Sivas Kongresi 8 Eylül 1919 Tarihinde Mustafa Kemal önderliğinde toplandı. Burada Amerikan Mandasının kabul olması da tartışıldı.

Kongrenin bitimine bir gün kala Sivas Kongresinin yapıldığı binanın yemekhanesinde kalmakta olan Anadolu delegelerinin gözüne uyku girmiyordu. Mustafa Kemal’in’in yattığı odanın ışığını görenler kapıyı çalarak içeri giriyorlardı. Odada oturacak yer kalmamıştı.

Delegeler arasında en genç olan Tıp Fakültesi öğrencisi Hikmet (Boran) da var. Odadaki delegelerin tamamı Amerikan mandasına karşıydı.

Atatürk, “Bir ulusun bağımsızlığını aramasından ve bu yolda gerekiyorsa son damla kanını akıtmasından daha doğal ne olabilir? Şerefsiz, bağımlı olarak ve tutsak bir ulusun çocukları olarak yaşamak yerine,  efendice ve kahramanca ölmek, kuşkusuz her şeyden üstün tutulur. Bunu anlamamak ne garip bir mantıktır...”diyordu.

Delegeler de Atatürk’ü destekliyor, aynı üzüntüyü paylaşıyordu.

Tıp Fakültesi öğrencisi Hikmet, genç yaşının ateşliliğiyle kendini zor tutuyordu. Coşkulu bir sesle:

-Paşam…Paşam… diye söze başladı. Delegesi bulunduğum tıbbiye, bağımsızlık davamızı başarmak için açtığınız çalışmalara katılmak için beni gönderdi. Amerikan güdümünü kabul edemem.  Kongre bu yolda karar verecek olsa bile, bunlar kim olurlarsa olsunlar, bütün gücümüzle karşı çıkarız.

Paşam, tutalım ki, Amerikan güdümü düşüncesini siz de onayladınız. Size de karşı geliriz. Sizi kurtarıcı değil, batırıcı sayarız… diye sözlerini tamamladı.

Odada bulunanların gözlerinden yaşlar akmaya başladı. Atatürk de çok duygulanmıştı. Heyecanlı bir sesle şu karşılığı verdi:

-Arkadaşlar, gençliğe bakın… Türk ulusunun taşıdığı kanın soylu belgesine bakın…

Çocuğum, kaygılanma, gençliğimizle övünüyorum. Ve ona güveniyorum. Parolamız; ya bağımsızlık, ya ölüm’dür!

Bu sözler üzerine Tıbbiyeli genç yerinden kalkarak Atatürk’ün ellerine sarıldı. Atatürk de genci alnından öperek, şunları söyledi:

-Vatanın bütün umut ve geleceği size, genç kuşakların anlayış ve çalışmasına bağlanmıştır.

Ertesi gün kongre toplandı. Amerikan güdümü ile ilgili tartışmalar sürdü. Ulusun yazgısını, yine ulusa bırakmak gerekliliği noktasından hareket ederek, Amerikan güdümünün kabul edilmemesi gereğini dile getirdiler.

Sonunda bu düşünce kabul edildi. Amerikan güdümünden yana olanlar başarı kazanamadılar.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00