Ahmet DUMAN

Tarih: 12.12.2018 11:03

Belediye Kazanmak mı? Seçim Kazanmak mı?

Facebook Twitter Linked-in

Başlangıç olarak umut vermişti Kemal Bey, yerel seçimlerle ilgili yaptığı ilk konuşmalarda ve kendisiyle yapılan TV söyleşilerinden epeyce umutlanmıştım. Bu kez belki de ilk kez doğru bir muhalefet politikası oluşturacağa benziyordu. 

Bu konuşmalarından birini canlı izlemiştim. Röportajı yapan ısrarla Kemal Beyin ağzından ?falancalarla ittifak veya işbirliği yapacağız? cümlesini almaya çabalıyordu. Bu arada şunun da ayırtında olmanızı salık vermem gerek; medya CHP üzerinde yönetme ve yönlendirme çabalarına devam ediyor. Neden bilmem CHP´nin illaki bir ittifak veya işbirliği yapmasını istiyorlar. Fakat sözünü ettiğim TV izlencesinde Kemal Bey, tüm ısrarlara karşın direniyor ve ?Biz halkımızla ittifak yapacağız. Yani sandıkta ittifak yapacağız? diyordu. Nasıl yani diyenlere ise ?bu yönetimden bu değiştirilen ve ülkeye dayatılan yönetim biçiminden memnun olmayan tüm diğer partili vatandaşlarımızla sandıkta ittifak yapacağız? diye yanıt veriyordu.

Böyle bir başlangıç gerçekten umut vericiydi. Neden umut vericiydi? Çünkü CHP Genel Başkanı geniş tabanlı bir muhalefet öneriyordu. Hedefi seçim kazanmak olan bir işbirliği! Bu çok önemli bir gelişmeydi.

Sonradan o sözlerinin üzerinden çok geçmeden ittifak ve işbirliği görüşmelerine başladı Kemal Bey?

Haziran ayında yapılan genel seçimlerden hemen sonra kendileriyle kan uyuşmazlığı olduğunu iddia eden siyasi partilerle pazarlığa oturuverdiler. Şaşırdım. Yakınımda bir yerlerde olsa muhtereme ?yahu yapma önceki daha doğruydu? derdim. Ama bizden daha yakınları Kemal Bey´e daha ayrı yöntemler önerdiler ve şimdi bir çıkmaz demek belki yanlış olur ama açmazda oldukları kesin.

Kemal Bey o ilk yaptığı açıklamalarında bir şeyi vurguluyordu. Vurgulamaya çalıştığı şey topyekun bu iktidardan kurtulmayı amaçlıyordu. ?Sandık ittifakı? derken bir düzen tanımı yapıyor ve bu düzenin değişmesi gerektiğine inananlardan işbirliği bekliyordu? Zor bir yol öneriyordu. Önerdiği, uzun ve meşakkatli bir çalışmaya hazırlanmak gerektiren bir yöntemdi. O konuşmayı yaptığı günlerde seçime 6 ay gibi bir zaman vardı hemen başlanabilirse başarılı olmak olasılığı yüksekti. O konuşmalarından birinde bu seçimin bir referandum niteliğinde olacağını da belirtmişti. Bu nitelikte bir seçim kazanılmalıydı.

Önce Temel Bey açıkça ?hayır? dedi. iyi de etti. Meral Hanım pazarlığa devam ediyor?

Hedef Belediye Başkanlığı kazanmak. Neden? Nedeni basit: muhalefet partilileri iktidar olanaklarından yararlanamıyor. Yerel yönetimler bir şans kapısı olabilir. Sorun bu! Hiç kimse sureti haktan görünmesin! Meral Hanımın çevresi de aynı hülya ardında? Hadi onlar için olağan diyelim; ama CHP için Türkiye için olağan değil.

Hedef belediye başkanlığı kazanmak! Pekiii, kimle kazanacak Kemal Bey bu başkanlıkları; sağ etiketli sağcı adaylarla?

Oysa ne kadar da kolaydı referandum havasında bir yerel seçim: Çıkıyorsunuz alanlara halkınıza anlatıyorsunuz adalet, insan hakları, dış politika, ekonomi. 6 ay bu kolay değil her şey olası? Örgütünüzü de görevlendiriyorsunuz ön seçimle adayları saptıyorlar ve seçime gidiyorsunuz. Sonuç ne olurdu dersiniz?

Şimdi ne olacak?

Çarşambanın gelişi Perşembeden görünüyor!

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —