Ata Alp And


BİR BASIN KLASİĞİ:“YENİ ADANA”


“İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, M.Ö. 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu’nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna’dır. Çin'de Tang Hanedanı döneminde dağıtılmaya başlayan Kai Yuan Za Bao adlı saray genelgesi de mandarinlerin başarıları konusunda haberlere yer verdiği için bu yönüyle bir gazete sayılabilir. Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. Böyle bir girişten sonra Türkçe yayınlanan ilk gazeteye baktığımızda, Osmanlı toprakları içerisinde olan Kahire'de, Kavalalı Mehmet Ali Paşanın girişimleriyle yayınlanmaya başlayan “Vekâyi-i Mısriyye”nin yayın tarihinin 1928 olduğu görülüyor. Daha sonra, 1831 yılında, Osmanlı Devleti’nin ilk resmi gazetesi olarak 1831 yılında yayınlanan “Takvim-i Vakayi” yayaınlanıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nda çıkan ilk gazete ise, Pera'daki Palais de France (şimdiki Beyoğlu) tarafında Fransız elçi Verninac/Saint/Maur tarafından yayınlanmış (1795) daha sonra iki kez ad değiştirerek yayınını iki haftada bir sürdürüyor. .  (Wikipedi)

            Yakın tarihte ise, İttihat ve Terakki Partisi’nin yayın organı olan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun da yazarları arasında bulunduğu “Albayrak” gazetesi Erzurum’da çıkıp (1913), Rus işgali nedeniyle yayınına bir süre ara verdikten sonra, yayınını noktalamış (1921). “Öğüt” gazetesi Afyonkarahisar (1917), Konya ve Ankara’da yayınlanıp, (23 sayı da “Nasihat” adıyla çıkıp), 9 Mayıs 1923 tarihinde kapanmış.

Fransız işgaline karşı savaşım vermek amacıyla 25 Aralık 1918’de Ahmet Remzi Yüregir ve Mehmet Avni Doğan tarafından “Adana” adıyla Adana’da kurulan günlük bir gazetedir. Kurulduktan sonra 3 sayı yayınlanan gazete, işgal güçleri tarafından kapatılmıştır. Bunun üzerine, yeniden yaptıkları başvuruyla “Yeni Adana” gazetesini çıkarmaya başlasalar da, muhalefet ve eleştirileri nedeniyle 5 sayı yayınlandıktan sonra Fransız İşgal güçleri tatarfından baskın yapılarak gazete yeniden kapatılır… Gazeteyi basan Hayat Matbaası sahibi Mücavirzade Mustafa Bey ile Avni Doğan tutuklanıp, Avni Doğan, Yozgat’a sürgün edilir.  Hakkında idam kararı verilen, evi de aranan Ahmet Remzi Yüregir hakkında idam kararı verilerek, vur emriyle aranırken, kadın çarşafı giyerek Adana’dan kaçar. Daha sonra, Karaisalı ve Belemedik’te çok zor koşullarda “Yeni Adana” gazetesi yayınlanıp, dağlardaki Kuvvayi Milliye güçlerine kadar iletilirken; Kayseri’deki bir otel odasında Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin Adana şubesini (Güney Bölgesi) kurar.  

Tabii bir de ve en önemlisi de, yayın ilkeleri ve onurlu duruşuyla basındaki yer alışı vardır ki yine ona yetişemedik… Kurucularını saygı ve rahmetle andığım “Yeni Adana” gazetemizin yeni yaşını kutlar, çalışan ve yaşatanlarına sevgiler gönderirken, uzun ömürler dilerim.  

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00