Cumali KARATAŞ


BİR BESTE USTASI FERHAT SARMUSAK…


Yüzü aşkın bestesinden 50 kadarı TRT repertuvarında bulunan, birçok ulusal yarışmalardan 40 kadar ödül kazanan, 10 koro çalıştıran çok yönlü besteci Ferhat Sarmusak’la yolumuz Sakarya savaşı türkülerinde buluştuğunda, ortak eserimiz olan Sakarya türkümüz TRT repertuvarına alınmıştı.  

 

 

***Sayın Ferhat Sarmusak son yıllarda yapılan ulusal düzeydeki birçok TSM beste yarışmalarında önemli başarılar kazandınız. Bu güzel bestelerin başlangıç yeri neresidir?

---Beste yapmaya 2004 yılında Ankara da başladım… İlk bestem: ”Şarkılar Bilir Beni” adlı aksak usulünde hüzzam bir şarkı idi… Kadıköy Belediyesi TSM Beste yarışmasında mansiyon ödülü aldı ve sonra da TRT Repertuvarına kabul edildi… Bu beni yüreklendirdi ve beste çalışmalarımın devamı için motive etti…

***Müzikle ne zaman ve nasıl tanıştınız?

--- Sanıyorum 6 veya 7 yaşlarındaydım, kulağımı bataryalı ve neredeyse benden büyük olan radyomuza dayamış “Var mı Hacet Söyleyim Ey Gülşenim” adlı şarkıyı dinliyor ve sözlerini anlamaya çalışıyordum… Bu müziği sevmeye başladığımı hatırlıyorum…

***Çocuklukta, gençlikte müzikle ilgili herhangi bir çalışmanız oldu mu? Olduysa; ne zaman, nerde ya da kimlerden müzik bilgisi yönünden yararlandınız? 

--- Çocuklukta ve okula başladığımda sesimin güzel oluşundan dolayı öğretmenim ve arkadaşlarım bana şarkı ve türkü söyletirlerdi…

***Sonrasında nasıl gelişti müzik tutkusu siz de, müzikle ilgili neler yaptınız?       

--- Oyuncak plastik küçük bir gitarla aklımdaki melodileri çıkarmaya çalışırdım… müzikle ciddi olarak ilgilenmem askeri okuldan sonra olmuştur… Bir bağlama edindim… daha sonra ut derken koro çalışmalarına doğru evrildi müzik hayatım…

***Bazı bestelerinizin güftelerinin de size ait olduğunu görüyoruz… Siz de birçok yazan gibi çocukken mi şiir yazmaya başladınız?

---Şiir merakım da çocuk yaşlarda başladı… Beste çalışmalarımda bu yeteneğimden çok yararlandım… Şiir seçimi ve gelen güftelerdeki bazı aksayan yönleri düzeltebilmek çok önemli…

***İç içe uzun bir soru… Genellikle beste yapılan hece ölçülü şiirler mi yazdınız? Ayrıca öykü, deneme, roman vb. çalışmalara yöneldiniz mi? Kitap yayınlatmayı düşündünüz mü?

--- Öykü deneme roman yazma gibi faaliyetlerim olmadı… Daha çok şarkı söylemek ve şarkı yazmak benim ana uğraşılarım oldu… Şiirde hece, serbest ya da aruz gibi bir tercihim yok… Şiirin konusu, orijinal olması ve ritminin bulunması benim için yeterlidir. Mesela sizinle ortak eserimiz olan ve TRT repertuvarında bulunan “Sakarya” türküsü buna güzel bir örnektir…

***Elbetteki, sizin gibi başarılı ve deneyimli bir besteci dost tarafından özellikle Sakarya savaşı konulu bir şiirimin bestelenmesi ve TRT repertuvarına girmesi benim için çok önemlidir.  

 

SAKARYA’YA GİRDİK TOPLU TÜFEKLİ

Sakarya'ya girdik toplu, tüfekli
Ne şehitler verdik çelik bilekli.
Alnımız ak çıktık er meydanından.
Yiğidim, Mehmedim aslan yürekli.

                              ***

Ata'm emir verir Sırabayır'dan.
Yiğidim yaralı kalkar çayırdan.
Ölüm olsa sonu korkmaz düşmandan.
Yiğidim, Mehmedim aslan yürekli.

 

               Cumali Karataş

*(Ferhat Sarmusak/Karcığar Türkü/Aksak/TRT-TSM Repertuar Nr:21079)

 

***Size göre, iyi bir güfte ve beste nasıl olmalıdır?

---İyi bir güfte öncelikle anlaşılır net ifadeleri olan, konusu özgün, iç ritmi hemen fark edilen ve mümkünse sloganik bir ayak taşıyan ayrıca edebî derinliği de fazla aşırıya kaçmadan vurgulayan bir yapıda olmalı… Serbest, hece ya da aruz, hepsinde de aynı durum gözetilmeli… Beste konusuna gelince, güftede aranılan özellikleri de taşıyarak makam ve güfte uyumu, güfteyi en iyi ifade edebilecek makam ve ritmin seçimi yanında melodide orijinalite, makamın seyri ve kompozisyonu itibarıyla formel anlamda gereği yerine getirilmiş ve de hem teknik hem de duygu bakımından tatmin edici bir seviyede olmalıdır.      

***Müzik ve edebiyatın dışında herhangi bir sanatsal ya da kültürel ilgi alanınız oldu mu?

---Koro çalışmaları, koro şefliği ve konserler, müzikal faaliyetlerimde çok önemli yer işgal etmektedir.

***Ailenizde sizden başka müzikle ya da sanatla ilgilenen var mıdır? Ayrıca yine aileden ya da çevreden sizi destekleyenler, müziğe yönlendirenler oldu mu?

---Ailemden sanat sevgisi olan, sesi güzel olan ve resim yeteneği olanlar bulunmakta olmasına rağmen bu faaliyeti düzenli olarak sürdüren sadece benim.

*** Beste konusunda yararlandığınız isimler oldu mu? 

---Bütün büyük besteciler hocamdır desem yanlış söylemiş olmam… Onların eserlerini büyük bir titizlikle inceledim… Makam seyir yapılarını, usulleri nasıl kullandıklarını, hece ve anlam prozodileri ve bütünsel yapılar bakımından çok yararlandım.

***Toplam kaç besteniz oldu? Bunların kaçı TRT repertuarına alındı? Kaset, plak ve albüme alınan besteleriniz oldu mu?                              

---Beste sayısı olarak tam bilmemekle birlikte 100’ün biraz üstündedir sanıyorum… TRT repertuvarında da 50 civarında eserim bulunuyor… Birkaç eserim çeşitli sanatçılar tarafından  ve TRT kurumu tarafından albümlere alındı…

***TRT’ye kabul edilen ilk eseriniz size nasıl bir duygu yaşattı? 

---Tarif edilmez bir duygu diyebilirim… Ancak bir defa yaşanabilir.

***Bazı fotoğraflarınızda sahnede şarkı söylediğiniz görülüyor… Sahne, plak, kaset ya da albüm gibi bir çalışmanız oldu mu?

--- Amatör korolarda şeflik yaptığım için konser sonlarında ben de kendi şarkılarımdan okuyorum.. albüm çalışmam olmadı…

----Son yıllarda Türkiye genelinde yapılan beste yarışmalarında ödüller kazandığınızı görüyoruz… Toplam kaç ödül kazandınız? Bunlar hangileridir? Ayrıca ödül kazanmanın besteciye sağladığı sanatsal katkı var mıdır?

---Beste yarışmalarını faydalı buluyor ve destekliyorum... Elimden geldiğince katılmaya çalışıyorum… Ama maalesef yarışma koşulları ve şartnameler konusunda bazı profesyonel olmayan düzenlemelerin de olduğunu belirtmeden geçmeyim… Güfte ve beste dalında  1.’lik, 2.lik, 3.’lük ve mansiyon dahil 40 civarında ödülüm bulunmaktadır…

***Güfte, beste, ses ve enstrüman gibi çok yönlü yeteneklerinizin yanında koro şefliği de var… Şimdiye kadar hangi koroları yönettiniz? Halen yönettiğiniz koro ya da korolar var mıdır?

            ---Halen 10 amatör topluluğun şefliğini yapmaktayım… Bunlar: Elvankent TSM Korosu, Türkiye Bilişim Derneği TSM Korosu, Uşaklılar Derneği TSM Korosu, Eryaman Çağlayan TSM Korosu, Çayyolu Ahenk TSM Korosu, Çayyolu Nehir TSM Korosu, Başkentliler Musiki Cemiyeti, Ankara Sanat Platformu TSM Korosu, Bağlıca TSM Korosu ve İş Bankası Emeklileri Derneği TSM Korosu’dur.

***TSM’nin bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

---  Çok geniş kapsamda ele alınması gereken bir soru…

***Bir bestekârın, sanatçının olmazsa olmazı olabilecek üç şey nedir diye sorulduğunda, önem sırasına göre neleri söylemek istersiniz?

---  Nazariyat, uygulama ve melodik zevk denebilir…

***Beğendiğiniz, etkilendiğiniz, örnek aldığınız besteci ve sanatçılar var mıdır?

--- Dede Efendi, Hacı Arif bey ve tabi ki Sadettin Kaynak

***Genç bestekârlara, bestekâr adaylarına herhangi bir öneride bulunmak ister misiniz?

            ---Musiki mirasımızı öncelikle çok iyi tanımalı… Büyük bestekârların eserlerini iyi analiz etmeli, Türk müziği nazariyatına hâkim olmalı… ve tabi   üzerine bir de doğuştan yetenekli olmalı…

            ***Sanatsal anlamda önemi olan bir müzik anınızı paylaşabilir misiniz?

            --- 2009 yılında Samsun Valiliği tarafından yapılan beste yarışmasında aynı akşam hem 1. Hem de 2. oluşum unutamadığım güzel anılarımdandır…

            ***Söyleşi için teşekkür ederim. Görüşmemizi bir şiirinizle noktalayalım isterseniz

            ---Bu güzel söyleşi için size çok teşekkür ediyorum… Muhayyer kürdi makamında bestelediğim ve TRT Repertuvarında bulunan aruz bir şiirim ile bitirelim…                             

                        

                      Neden bilmem şu dünyada, yüzün gülmez deli gönlüm

                          Baharlar hep kışa dönmüş, giden gelmez geri gönlüm

                          Selam gelmez, soran olmaz, seven yok hiç seni gönlüm

                          Baharlar hep kışa dönmüş, giden gelmez geri gönlüm

 

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92