Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


BU ŞEHRİN HİKAYESİNİN ADI BEREKETTİR BU YÜZDEN


 /resimler/2016-10/31/0843420791498.jpgŞehirlerin hikayesine vakıf olabilmek için sadece ana caddelerinde değil özellikle ara sokaklarında gezinmek gerekir.

İster yabancısı olun, isterseniz, doğma büyüme Allah´ına kadar Adanalı, bu şehirdeyseniz eğer, adımlarınızın sizi mutlaka götürdüğü, geçmişinizden bir dokuyla ve  yoksul görünümlü kaldırımlarda yardımseverliğin ayrıntılarıyla, kaba-saba sandığınız yollarda hiç beklemediğiniz inceliklerle, küçük taburelerin dizildiği masalarda dost sohbetlerin samimiyetiyle karşılaşıp, heyecanlandığınız bir yerden bahsedeceğim.

Nazlı nazlı akan Seyhan solunuzdayken, hemen sağınızda, bir küçük sokak başında, restore edilmiş diğerlerinin arasında sırasını bekleyen bir ev fark edersiniz önce. Sanki, yıllara direnmiş üst kattaki kırık takaların arasından az sonra bir baş uzanacak, ahşap kapının tokmağını çalan fötr şapkalı beye, ?kim o?? diye seslenecek zannedersiniz.

Azıcık ilerleyip, sırtınızı Taşköprü´ye verip de yüzünüzü, insanı her halükarda aç hissettiren o kebap kokusuna karışmış susam, tahin, helva kokusunun geldiği yöne çevirirseniz, doğru yoldasınız demektir. Artık karşınızdadır Tarihi Büyüksaat  Meydanı ve Kazancılar Çarşısı.

Özellikle sabahın erken saatlerindeyseniz sakın şaşırmayın,  ama günün hangi zaman diliminde olursanız fark etmez, mutlaka ocak başında, göz gözü görmez duman arasında oturan onlarca insan görürsünüz. Adanalının acıktı mı aklına kebap düşer. Hoş, tok da olsa, şişte cızırdayan ciğerden damlayan yağı görüverince dayanamaz, iki tike de olsa göz doygunluğu yaşamak ister. Gönüllerin açıldığı sofralardır onlar, kadın, erkek, çocuk, yan yana, kimse kimseyi rahatsız etmez. Bazen anasondur masanın dert ortağı, keyfi ya da kederi, ama illa ki şalgam olmazsa olmaz. Belki de dünyanın başka hiçbir yerinde yoktur, kebabın yanına konan salatadan, yeşillikten asla para alınmaz. Ve nerdeyse yüz yıldan fazladır insanlar Pazar sabahları Kazancılar Çarşısı´nda kebabını, ciğerini yediği o sofralardan kalkmaz.

Daha çok kebapla anılıyor olsa da, zanaatlarını icra eden esnafın dükkanının önünde boy boy kazanlarla ve ahşap eşyalarla karşılaşır, yıllar öncesine gidersiniz. Çocuk olursunuz yeniden. Bir tahta iskemleye oturur, odun sobasında ısınmış suyun bakır tastan kafanıza doğru dökülmesini beklersiniz. Karakılçık buğdayın, kaynayıp, bulgur olduğu kazanlarda yaz mevsimine dönersiniz . Elinde kevgir bir kadın, fokurdayan suyun içinden diş hediği için olanları ayırıyordur. Bayrağın Perşembe´den dikildiği, yemek kazanlarının kurulduğu bir köy düğününde Adana Üç Ayağı´nı çalan davul-zurnanın sesini  duyarsınız. Bir siniye bağdaş kurarsınız. Ya da akşamdan ıslatılmış malzemeleriyle pişirilmeye bırakılan aşure kazanının başını beklersiniz. Ceviz, oymalı sandıkların içinden etrafa saçılan çeyizlere bakarsınız sonra, zarif, aslan ayaklı sehpalarda içilen kahve kadar güzeldir her şey.

Onlar da bu duyguları hissetti mi bilmem ama, bundan üç-beş yıl önce, baş sağlığı için İstanbul´dan gelmiş ve ?Kazancılar varmış burada?? diye soran bir anne-kızı taziye evinden alıp, elimizle götürmüşlüğümüz vardır bizim.

Tarihinde pek çok kültür bir arada yaşıyorsa, herkes kendinden bir şeyler buluyorsa, bu şehrin hikayesinin adı berekettir bana göre. Sever Adana, bereketi, sofrasını paylaşmayı. ?Allah ne  verdiyse? diyerek dostlarını ağırlamayı. ?Bir tabak da komşuya veriver? demeyi. Gelen tabağı boş göndermemeyi. Yetmez, üstüne bir de festival yapmak ister. Gönlü kadar kocaman bu sokaklara herkesi davet eder. ?Gelin, ortak değerlerimizi birlikte yaşayalım? der. Ve o günden bu tarafa, kültürümüze ait gelenekleri, görenekleri yaşatma arzusuyla, Adana´nın tanıtımını sağlama çabasıyla ?Kebap ve Şalgam Festivali? düzenler. Bu festival, her yıl Aralık ayının ikinci haftası Cumartesi akşamı başlar, güneşin doğuşuna kadar devam eder.

Bu sene 10-Aralık´ta Kebap ve Şalgam Festivali. Yerel yönetimlerimizin ve ilgililerimizin bizlere yakışır güzellikte hazırlanması, bu tür organizasyonların önemini çok iyi bilen esnafın akıllıca hareket etmesi, böylesi fırsatları gerçek bir konukseverlikle ve Adanalılığa yakışan mert, dürüst, sağlam, tertemiz niyetleriyle değerlendirmesi dileğiyle.

YAZARLAR

  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00