Büşra Şeyda SARAÇ


ÇOCUK VE SPOR


Spor, büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından yararlı ve gereklidir. Spor yapmayan, dengesiz beslenen çocuk ve gençlerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri zordur.
Çocuk ve gençler açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk spor yoluyla çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisinde sahip olduğu yerini sağlamlaştırır. Psikolojik açıdan ise; kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir.
Çocuk ve gençlerin sağlıklı büyüyebilmeleri için spor yapmaları gereklidir. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun bedeni çok değişken bir yapıya sahip olduğundan, genç yaşlardaki fiziksel bozuklukları önlemede ve geciktirmede spor önemli bir rol oynar.
Yapılan araştırmalar, okul çağındaki çocuklara düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırıldığı takdirde, bunun ileriki yıllarda da devam edebildiğini göstermiştir.
İleriki yaşlarda düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak oldukça zordur. Bu nedenle sağlıklı olmanın en önemli koşullarından biri, spora erken yaşlarda başlamaktır. Çocukluk çağındaki hareketlilik erişkin yaşlardaki yaşam tarzının belirlemesi yönünden önemlidir. Hareket alışkaAnlığı çocukluk yaşlarında kazanılır ve bir yaşam biçimi olarak yerleşik nitelik alır.
Aileler çocuğun hareketliliğini yaramazlık olarak değerlendirir. Günümüzde pek çok aile çocuğun hareketliliğini yaramazlık saydığından engel olmaya çalışmaktadır. Boş arazilerin ve oyun alanlarının giderek azalmasıyla birlikte, ailelerin bu tutumu çocukların TV başında geçirdikleri saatlerin artmasına neden olmaktadır. Çocuğun doğasına aykırı olan bu durum fiziksel ve ruhsal gelişmeyi olumsuz yönde etkiler ve erişkin yaşlarda düzensiz bir yaşam biçiminin seçilmesine neden olur.
Bu noktada da anne ve babalara büyük görevler düşüyor. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde gerek özel kurslar gerekse de devlet eliyle açılan kurslar açısından çok sayıda seçenek bulunuyor. Bu nedenle çocukların ilgisine göre anne ve babaların yönlendirici ve destekleyici olmaları gerekiyor.
Spor hem sağlıklı olmak hem fit olmak hem hayatı disipline etmek hem de olumsuz alışkanlıklardan korunma noktasında çocuklara büyük katkılar sunuyor. Bu nedenle çocukların olabildiğince küçük yaşlarda spor ile tanışmaları büyük önem taşıyor.

YAZARLAR

  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10271,15%0,23
  • DOLAR

    32,24% -0,01
  • EURO

    34,82% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2416,28% 0,98
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40