Ata Alp And


CUMHURİYET TARİHİNİN İLK THM PROFESÖRÜ CAN ETİLİ 


Can Etili Ökten, hepimizin gurur duyduğu, salt Adana ve Çukurova’nın değil, tüm Türkiye’nin sevgi ve saygıyla baktığı ülkemizin ilk THM Profesörü… İyi bir ses, iyi bir usta, derlemeleriyle halk müziğimize renk veren, sahnelerden ekranlara kadar sayısız yapıtlara imza atan bir Türk Halk Müziği profesörümüz Sayın Can Etili Kökten.
Kendilerinin zarif tanımıyla, Adana Görmezler Derneği’nden başladığı ve bir yarışmada ilk dereceyi aldığı sanat startıyla Toroslar’ı aşıp, seçkin bir TRT klasiği olan “Yurttan Sesler”le yerini bulduğu görülür… TRT İstanbul Radyosu’nda “Türkü Defteri”, “Bizim Sazımız, Bizim Sözümüz”, ”Hatıralar” gibi yine ilgi gören seçkin programlarda yer almanın yanı sıra; TRT Derleme Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Can Etili; THM’nin ilk profesörü olma onuruna da erişir ki bu onur; Karacaoğlan, Dadaloğlu, Âşık Ferrahi zincirine eklenen bir halka olmanın mutluluğunu duyumsatır onda. Adana ve Çukurova’da doğmuş olmanın yalın ve samimi duygusunu taşıyan Can Etili; doğma büyüme bu toprağın çocuğu olmanın, kendisi için, en büyük iltifat ve unvan olacağının onuruyla mutlanır.
Mahmut Akan’lı Adana musiki günlerinden sonra, Prof Dr. Nevzat Atlığ, Melahat Pars, Şefik Gürmeriç, Emin Ongan, Ferudun Darbaz, Nida ve Neriman Tüfekçi ile Ahmet Yamacı gibi çok kıymetli müzik ustalarının emeğinin geçtiği Prof. Dr. Can Etili Ökten; Cumhuriyet tarihinin    ilk THM profesörü olarak, Adana’mızın, halk müziğimizin kutlayıp, bağrına bastığı nadide ve seçkin bir sanatçı…     Toprağımızın ülke Türk Halk Müziğine armağan ettiği kıymetli sanatçı Prof. Dr. Can Etili Kökten; halk müziğinin usta bir sanatçısı olmanın yanı sıra da; halk müziği arasında sevgi köprüsü kuran bir sanatçımızdır.  
Adana’nın, Çukurova’nın; Karacaoğlan, Dadaloğlu, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Demirtaş Ceyhun, Muzaffer İzgü, Ferrahi, Yılmaz Duru, Şener Şen, Suna Kan, Mustafa Sağyaşar, Ali Şenozan, Aziz Şenses… Dahası, Adana müziği söz konusu olduğunda Ali Limoncu, Abdurrahman Yağdıran, Selahahattin Sarıkaya, Şaban Gen, Mustafa Canan, Fahri Işık, Cahit Seyhanlı, Suphi İdrisoğlu, Mahmut Yivli, İsmail Demirkıran gibi nice sanatçılarımız… 
THM Profesörü Can Etili Ökten gibi ilk çırpıda adını anımsayabileceğimiz çok kıymetli yıldız sanatçılar vardır ki bunlar unutmaya gelmez. Bu ustalarımızı unutmak toprağımıza, sanatımıza, sanatçımıza ve emeğe yapılan düpedüz bir saygısızlık ve ihanettir. Dillere düşen eserleriyle, katkılarıyla müzikteki bayrak yarışımızın yılmaz koşucuları olan bu sanatçılarımız her zaman için baştacımızdırlar.   

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92