(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN

Tarih: 08.10.2019 23:09

DIŞ POLİTİKA DENEYİM DESTEĞİ : BÜYÜKELÇİLER KONSEYİ

Facebook Twitter Linked-in

Dış politikanın oluşturulması sürecinde, özellikle uluslararası kriz ve beklenmeyen diplomatik kilitlenmeler karşısındaki çözüm arayışlarında farklı stratejik değerlendirmelere göz atma ihtiyacı duyulabilir.

Uluslar için beka sorununun dahi gündeme gelebildiği böyle dönemlerde, bağımsız fikir ve yaklaşımlar, karar verici mekanizmalar için çıkmazda görünen meselelerin çözümünde can simidi olabilir.

***

Bu bağlamda, Türk dış politikasına emeği geçmiş, politika üretimi ve uygulamalarında rol almış emekli kıdemlilerin fikirlerinin kamuoyu ile paylaşılması zihin açıcı eksersizlere kaynak olmaktadır.

Halen önemli sayıda emekli büyükelçi ve kıdemli diplomatımızın dış politika gidişatına ilişkin düşüncelerini, yazdıkları kitaplar, basın, yayın, düşünce kuruluşları, üniversite ve sosyal medya üzerinden paylaştığı görülmektedir.

Dış meselelerin gündemde öne geçtiği zamanlarda, yerli ve yabancı basın yayın organları ve uluslararası düşünce kuruluşları ile danışmanlık çevrelerinin başvurduğu ilk kaynak çoğu kez emekli diplomatlarımızdır.

***

Fikirlerine her zaman ihtiyaç duyduğumuz, uluslararası deneyime sahip kıdemli diplomatlarımızın, görüş ve kanaatlerini daha organize bir istişari yapı içinden sunmasının isabeti izahtan varestedir.

Bu anlamda, bazı ülkelerde örneği görülen, kapsamı ve misyonu ülke koşullarına göre değişebilen bağımsız bir ‘Büyükelçiler Konseyi’ yapılanmasının işlevsel olabileceği akla gelmektedir.

***

‘Türk Büyükelçileri Konseyi’ olarak adlandırılabileceğimiz birlikteliğe ilişkin ilk izlenimler, Konseyin, resmi görevde olmayan büyükelçi ve kıdemli diplomatları bir araya getiren, güncel siyasi eğilim ve tartışmalar dışında ve siyaset üstü, ticari olmayan, fikri temelli bağımsız bir istişari yapılanma olabileceği merkezindedir.

Tüzel kişiliği düşünce kuruluşu olarak şekillenebilecek, iç düzen ve ilkeleri ayrıca çalışılabilecek olan ‘Türk Büyükelçiler Konseyi’nin düşünsel faaliyetlerini, Dışişleri Bakanlığı ve diğer resmi kuruluşlarla istişare ve iletişim içinde ancak bağımsız temelde yürütecektir.

Hayatiyet kazanması halinde Konsey, uluslararası sivil toplum ve düşünce kuruluşları, uluslararası örgütler, medya ve akademik çevrelerin politika analizleri için de yeni bir adres olabilecektir.    

***

Yüzlerce yıllık devlet geleneğinden beslenmiş bir Cumhuriyet dönemi eseri olan, meşakkat dolu başarıları her dönemde takdir toplayan Türk Hariciyesinin kıdemli diplomatlarının Büyükelçiler Konseyi ve benzeri yapılanmalar aracılığıyla fikri katkılarını sürdürebilmesi ülkemiz için önemli kazanç olacaktır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —