GÜLCAN TÜRKMEN


EV FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURDURULMALI


Pandemi sürecinde insanlar bir yandan bu hastalığa yakalanmamak için korunma için önlemler almaya devam ederken bir yandan da artan fiyatlara karşı mücadele etmeye çalışıyorlar. 
Gıda, giyim, kozmetik vs. tüm alanlarda etkisini gösteren aşırı yüksek fiyatlar ev alma hayali kuranların da bu hayallerini de ertelemelerine neden oldu. Çünkü pandemi dönemi ile birlikte ev fiyatları ciddi manada artış gösterdi. 
Geride bıraktığımız yıl devletin ev almak isteyenlere 1 yıl ertelemeli ve düşük oranlardan kredi vermesi insanları ev alma hayallerine biraz daha yakınlaştırdı. 1yıl ertelemeyi ve düşük faiz oranlarını görenler bu imkandan faydalanmak için ev aramaya başladılar. Bu sayede çok sayıda kişi ev sahibi de oldu. Ancak evlere bu kadar çok talep olması ile birlikte fiyatlar da ciddi manada arttı. 
Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da ev fiyatları tabiri caizse uçuşa geçti. Fiyatlar o kadar yükseldi ki artık Adana’nın doğusu batısı, mahallesi semti fark etmeksizin çoğu insan için ev almak hayal oldu. Her muhitte ev fiyatları almış başını gidiyor.
Adana’nın yeni gelişen yerlerinden bir tanesi olan Sarıçam Bölgesi 4-5 yıl öncesinde yeni biten binalar ile birlikte kalabalıklaşmaya başladı. Vatandaşlar buralarda yapılan evlerin hem yeni olması hem daha planlı olması hem de aslında en önemlisi fiyatının da diğer yerleşim yerlerine daha düşük olması gibi nedenlerden dolayı bu bölgeyi tercih ettiler.
Ortalama olarak Çukurova İlçesinde veya Seyhan ilçesinde 300 bin civarında olan bir daire Sarıçam’da Gültepe, Çarkıpare gibi vatandaşların daha çok tercih ettikleri alanlarda 180 bin maksimum da 200 bin lira civarındaydı. Ancak özellikle pandemi ile birlikte yani geride bıraktığımız şu 1 buçuk yıllık 2 yıllık zaman sürecinde fiyatlar tırmanışa geçti ve daha modern semtlerdeki evlerle yarışır oldu.
Şuanda Sarıçam’da bu fiyatlara ev bulmak hayal oldu. Ortalama olarak 3+1 bir daireye sahip olmak istiyorsanız 350 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu kadar para ödeyip ev sahibi oluyorsunuz ancak her gün etkili olan aşırı çöp kokusuna da katlanmak zorundasınız. Ortada bir de çöp arıtma tesisi gerçeği varken fiyatların bu muhitlerde bu seviyelere çıkması insanları ev sahibi olma noktasında korkutuyor ve hevesini kırıyor.
Bu verdiğim örnek sadece ucuz olduğu için tercih edilen, yoğun çöp kokusuna rağmen tercih edilen yerdeki fiyatlara ilişkin idi. Diğer yerleşmiş muhitlere zaten diyecek laf bulmak zor oluyor. Örneğin Toros Mahallesinde içine herhangi bir bakım yapılmamış, 25-30 sene önce müteahhitinin yaptıklarına ilave yapılmamış daireler 350 bin 400 bin fiyatlara satılırken yeni binalar 600 bin liradan başlıyor.
Fiyatlarda gelinen durum bu… Elbette ev fiyatlarının artması kiraların da artması sonucunu doğurdu. Bu duruma devletin acilen müdahale etmesi gerekiyor. Bu rakamlar erişilebilir olmaktan çıkmış rakamlardır. 
Herkes ev alma hayali ile çalışıp, birikim yapmaya gayret ederken bu kadar yüksek fiyatlar insanlara artık ağır geliyor.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04